Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum’da 'Narkoçelik-14' operasyonu
Erzurum’da 'Narkoçelik-14' operasyonu
Aranan 2 hükümlü yakalandı
Aranan 2 hükümlü yakalandı
Kaymakam Taşkın muhtarları dinledi
Kaymakam Taşkın muhtarları dinledi
Short Track Türkiye şampiyonası başladı
Short Track Türkiye şampiyonası başladı
Lokanta ve kafelerde KDV oranında değişiklik 
Lokanta ve kafelerde KDV oranında değişiklik 
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
29 Aralık 2023 Cuma - 16:28

Erzurum Mutfağına bilimsel yaklaşım

Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi öncülüğünde “Köklerimizden Besleniyoruz” isimli panel düzenlendi.

Erzurum Mutfağına bilimsel yaklaşım

Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi öncülüğünde “Köklerimizden Besleniyoruz” isimli panel düzenlendi.

Erzurum’un mutfak kültürünü tanıtmak ve bu konuda farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlenen panele ETÜ Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak’ın eşi Behtiye Çakmak’ın yanı sıra Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Elanur Yılmaz Karabulutlu, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kalem Şairi Zekiye Çomaklı, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Yaşam Merkezi Konferans Salonu’nda düzenlenen panelin açılış konuşmasını yapan Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Betül Kocaadam Bozkurt, Erzurum’un kadim mutfağı, yöresel lezzetleri ve coğrafi işaretli ürünleri ile Türkiye'nin zengin mutfaklarından biri olduğunu dile getirerek: “Köklerimiz, bizim kimliğimizi oluşturan değerlerimizdir. Bu değerler, bizi birbirimize bağlayan, ortak bir geçmişe sahip olduğumuzu gösteren unsurlardır. Köklerimizden beslenmek, bu değerlerimizi tanımak ve yaşatmak demektir. Bu değerleri tanımak ve yaşatmak için, tarihimizi ve kültürümüzü iyi bilmek, gelecek nesillere bu bilgilerimizi aktarmak gereklidir. Erzurum mutfağı, yüzyıllardır bu halkın yaşam biçimini, kültürünü ve geleneklerini yansıtmıştır. Aynı zamanda Erzurum mutfağı, türkülerde, manilerde ve şiirlerde de kendine yer bulmuştur. Bugün, panelimizde, Erzurum mutfağının türküler, maniler ve şiirlerdeki yansımalarını ve Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılında coğrafi işaretli ürünlerin yolculuğunu konuşacağız. Katılımlarınız için hepinize teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Panele Konuşmacı olarak katılan Zekiye Çomaklı, Erzurum mutfağında türkü ve manilerin önemli bir yeri olduğuna dikkat çekerek: “Türküler her yörede olduğu gibi Erzurum’da da toplumsal hayatı yansıtan bir aynadır. İnsanlar yaşanan pek çok felaketi, acıyı, sevgiyi, türkü ve manilerle dile getirmiştir. Bu açıdan mani ve türküler yaşanmışlığı aktaran birer belge niteliği taşımaktadır. Erzurum mutfak kültürü, maniler içerisinde ayrı bir yere sahiptir. Yeri gelir yemeğe maniler dizilir, yeri gelir manilerde yemekten bahsedilir. Erzurum yöresi manilerinde aşk, gurbet, ayrılık, hasret, kıskançlık, talihsizlik, nasihat, sitem, dua, üzüntü, hasret, aşk, sevda, vefa, vefasızlık aralara serpiştirilir” ifadelerini kullandı.

Çomaklı’nın ardından konuşan Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı öğretim elemanlarından Öğr. Gör. Dr. Erkan Denk, Türkiye’nin yöresel ürün potansiyelinin oldukça yüksek olduğunu belirterek, coğrafi işaretli ürünlerin nitelikleri ve özellikleri hakkında dinleyicilere bilgiler verdi.

Konuşmaların ardından devam eden program katılımcıların, Palandöken İnovasyon Kadın Girişimciler Üretim ve İşletme Kooperatifi, Erzurum Kızılay Şubesi ve Mine Barın’ın katkılarıyla hazırlanan Erzurum mutfağının unutulmaya yüz tutmuş yemeklerinin tadına bakması ile sona erdi.

 

 
ATAUNİ GreenMetric 2023 sıralamasında 258’inci
 
Cumhur ittifakı Erzincan'da MHP adayını destekleyecek
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ATAUNİ bilimsel başarıları ödüllendirdi
Bilimsel çalışmalarında ortalamanın üzerinde atıf alan öğretim üyelerini ...
52 sınava 11 milyon 202 bin 784 aday katıldı
Ersoy, bu yıl düzenlenen 52 sınava 11 milyon 202 bin 784 adayın başvurduğunu, ...
2023 Kudüs raporu açıklandı
"Mescid-i Aksa Tufanı Ekseninde 2023 Kudüs Raporu" başlığıyla hazırlanan ...
 
Özhaseki: 'Türkiye bir deprem ülkesi'
Özhaseki, Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunu belirterek, “Türkiye’nin ...
Kasım ayı bilimsel teşvik ödülleri sahiplerini buldu
Yayın, patent, proje ve firmaları ile bir adım öne çıkan akademisyenlerini ...
2022 Kazanç Yapısı İstatistikleri açıklandı
2022 yılında yıllık ortalama brüt kazanç 144 bin 390 TL oldu. Bu değer, ...
 
Çakır’dan Gazze Duruşu vurgusu
Anadolu Basın Birliği (ABB) Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Musa Çakır, ...
Gülçin’e TÜBA Ödülü
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımlarıyla gerçekleşen İlim ...
Lise öğrencilerinden Aile araştırması
Erzurum’da lise öğrencileri tarafından proje yarışması çerçevesinde yapılan ...
 
PALANDÖKEN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri