Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Kutlu: ‘İnanılmaz bir oyuncu grubumuz var’
Kutlu: ‘İnanılmaz bir oyuncu grubumuz var’
Ziya Akçeken: ‘Kazanmak için gelmiştik’
Ziya Akçeken: ‘Kazanmak için gelmiştik’
Göztepe, Süper Lig'e yükseldi
Göztepe, Süper Lig'e yükseldi
Kene can aldı
Kene can aldı
Son sözü Kaptan Yumlu söyledi: 2 -1
Son sözü Kaptan Yumlu söyledi: 2 -1
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
24 Aralık 2023 Pazar - 16:34

Lise öğrencilerinden Aile araştırması

Erzurum’da lise öğrencileri tarafından proje yarışması çerçevesinde yapılan bir araştırmada, ailelerin erkek çocuklara karşı daha toleranslı olduğu sonucu ortaya çıktı.

Lise öğrencilerinden Aile araştırması

Erzurum’da lise öğrencileri tarafından proje yarışması çerçevesinde yapılan bir araştırmada, ailelerin erkek çocuklara karşı daha toleranslı olduğu sonucu ortaya çıktı.

Proje yarışması çerçevesinde öğrenciler tarafından yapılan araştırmada; kız öğrencilerin çoğu kadın olmanın zor olduğunu ifade ederken, erkek öğrencilerin bir kısmı da şiddetin bazı durumlarda mazur görülebileceğini düşündüğünü dile getirdi. Erzurum Yakutiye Anadolu Lisesi 11'inci sınıf öğrencilerinden Zerrin Demir (15) ile Ezgi Sema Bıçakçıoğlu (15), lise öğrencilerinin kadına şiddet olaylarına bakış açısını araştırdığı 115 aile ile 200 kız ve erkek öğrencinin katıldığı çalışmada çocuklara verilecek haklar ve tanınacak özgürlükler konusunda cinsiyetin belirleyici olduğu sonucuna vardılar.

Ev işlerinde kızlardan daha çok destek bekleniyor

'Ebeveyn davranışlarında çocukların cinsiyetine göre değişimlerin tespiti' konulu bir anket çalışması yapan Yakutiye Anadolu Lisesi öğrencisi Zerrin Demir, Erzurum'da yaşayan 115 aileye, çocukların beklentileri ve geleceğe dair kaygılarının cinsiyete göre değişim gösterip göstermediğini sordu. Ailelerden yüzde 45'i kaygılarının cinsiyete göre değiştiğini ifade ederken, yüzde 10'u kararsız olduğunu bildirdi. Yüzde 50'lik kısmı bu düşünceye katılmadığını kaydetti. Çocuklara verilecek haklarda cinsiyetin belirleyici olup olmadığı sorusuna ise ailelerin yüzde 33'ü cinsiyetin belirleyici olduğunu belirtti. 'Ev işlerinde kimden daha çok destek beklersiniz' sorusuna ise ailelerin yüzde 49'u kız çocuklarından cevabını verdi. Yüzde 9'unun kararsız kaldığı bu cevaba katılanların yüzde 42'si sadece kız çocuklarından destek beklemenin yanlış olduğunu ifade etti.

Erkek ailede daha toleranslı

Erzurum'da 115 ailenin katıldığı bir araştırma yaptıklarını anlatan Zerrin Demir, şöyle konuştu:

“Katılımcıların erkek çocuklarına yönelik ilgisi bir kere daha ortaya çıktı. Çocuklara verilecek haklarda kız ve erkek ayrımı yapılması, tanınan özgürlüklerde erkeklerin daha önde ve toleranslı tutulması anket sonuçlarıyla tespit edildi. Erkek ve kız çocuklarının günümüzde dahi eşit tutulmaması bizleri üzdü. Örnek olarak bir erkek çocuk eve geç geldiğinde gösterilen tolerans ile kız çocuk geç kaldığında gösterilen tolerans aynı değil. Erkek ailede daha toleranslı. Bu anket sonuçları, tablo haline getirilerek liseli arkadaşlarımızı bilinçlendirmek için okullara asılacak. Araştırmamın sonucunda bu konuda daha fazla eğitim verilmesi gerektiğini ortaya koyuyor.”

Lise öğrencilerinin kadına şiddet olaylarına bakış açısını tespit etmek isteyen 11. sınıf öğrencisi Ezgi Sema Bıçakçıoğlu ise 100 kız ve 100 erkek öğrenciyle görüştüğünü belirterek, “Türkiye'de kadın olmanın zor olup olmadığı konusundaki bir soruya katılan 100 kız öğrenciden 82'si zor olduğu yönünde cevap verirken, kadına şiddet olaylarının kadın davranışlarından çıkıp çıkmadığı yönündeki bir soruya erkek öğrencilerin yüzde 24'ü şiddetin kadın davranışından kaynaklandığını bildirdi. Yüzde 25'nin kararsız kaldığı aynı soruya yüzde 51'lik bir oran ise katılmadığını ifade etti. Erkek öğrenciler, kadına şiddetin bazı konularda mazur görülüp görülmeyeceği yönündeki bir soruya yüzde 62'si bu fikre katılmadığını, yüzde 28'i ise bazı özel durumlarda şiddetin mazur görülebileceğini kaydetti. Anket çalışmasında kız öğrenciler, kadına yönelik şiddetin cezasını az bulurken, şiddet gören kadına devletin desteğini yeterli bulmadıklarını bildirdi” şeklinde konuştu.

Ezgi Sema Bıçakçıoğlu, kadın ve kızların nasıl bir yaşam sürdürdüklerini göstermek ve şiddet olaylarını bilgilendirme yoluyla önlemek için çalışma yaptıklarını hatırlatarak, “Kız öğrencilerin yüzde 82'si Türkiye'de kadın olmanın zor olduğunu ifade etmeleri bu konuda eğitimlerin sürmesi gerektiğini gösterdi. Erkek öğrencilerin şiddet konusunda kadın davranışlarını sebep gösteren ve şiddetin bazı durumlarda mazur görülebileceğine yönelik cevapları bizleri üzdü. Toplumsal yara haline gelen şiddet konusunda hala almamız gereken yol olduğunu gördük. Bu konuda eğitimlere daha çok ağırlık verilmeli” dedi.

 
Erzurum heyeti Bakan Güler ve Tekin’le buluştu
 
DSİ’den 46 köye müjdeli haber
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Uraloğlu ulaşımda akıllı yaklaşımı paylaştı
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Günümüzde demiryolu ...
ATAUNİ’de Bankacılık ve Sigortacılık gündemi
2. Uluslararası Finans Bankacılık ve Sigortacılık Kongresi Erzurum Atatürk Üniversitesi’nde başladı.
YD-ÜFE yıllık yüzde 59,15 arttı
Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi (YD-ÜFE) yıllık yüzde 59,15, aylık yüzde 3,51 arttı.
 
Görür, Yedisu Fayı için uyardı
Görür, Gümüşhane’nin Kelkit ilçesinde üst üste meydana gelen ve Erzincan’da ...
Konut fiyat endeksi açıklandı
Konut fiyat endeksi Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre nominal ...
İklim değişikliği kar yağışını azalttı
Atatürk Üniversitesi Doğu Coğrafya Dergisi’nde yayınlanan ve “Doğu Anadolu ...
 
‘Bina Kimlik Sistemi’ hayata geçirildi
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, yapıların ...
Erzurum’un isim en’leri açıklandı
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün verilerine göre; Erzurum’da ...
Tapu ve kadastroda yeni dönem
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 3 boyutlu şehir modellerinin ...
 
PALANDÖKEN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri