Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
‘Nemrut’un Develeri’ görsel şölen oluşturdu
‘Nemrut’un Develeri’ görsel şölen oluşturdu
8 kilo uyuşturucu ele geçirildi
8 kilo uyuşturucu ele geçirildi
Jandarmadan terör operasyonu
Jandarmadan terör operasyonu
Babalık bu değil!
Babalık bu değil!
ERULDER iftar geleneğini sürdürüyor
ERULDER iftar geleneğini sürdürüyor
HABERLER>BÖLGEDEN
28 Mart 2023 Salı - 14:03

Doğu'da marka ürünler iftar sofralarında

Ramazan ayında Doğu Anadolu Bölgesi ilerindeki iftar sofralarını coğrafi işaretli ürünler süslüyor. Erzurum’un kadayıf dolması, su böreği, Elazığ’ın Nohut ekmeği, Erzincan’ın kesme kadayıfı bu muhteşem ürünler arasında.

Doğu da marka ürünler iftar sofralarında

Ramazan ayında Doğu Anadolu Bölgesi ilerindeki iftar sofralarını coğrafi işaretli ürünler süslüyor. Erzurum’un kadayıf dolması, su böreği, Elazığ’ın Nohut ekmeği, Erzincan’ın kesme kadayıfı bu muhteşem ürünler arasında.

ERZİNCAN'DA İFTAR SOFRALARININ VAZGEÇİLMEZ LEZZETİ: “KESME KADAYIF TATLISI”

Erzincan'ın yöresel tatlıları arasında yer alan ve coğrafi işaretli Erzincan kesme kadayıf tatlısı, Ramazan ayında yoğun talep görüyor.

2021 yılında "Erzincan kesme kadayıfı" ismiyle Türk Patent ve Marka Kurumunca tescillenen ve Mahreçli Coğrafi İşaret Belgesi alan tatlı, yörenin asırlık lezzetleri arasında yer alıyor. Asırlardır sofraları süsleyen tatlı Ramazan ayında iftardan sonra olmazsa olmazlardan. Yöre insanı tarafından üretilen tereyağı, süt, şeker ile yoğrulan hamur, yufka haline getirildikten sonra elde bıçakla kesilerek tel tel haline getiriliyor. Daha sonra, bakır tepsiye konulan kadayıfın üzerine yine bölgede yetişen cevizlerden bolca bırakılan kadayıf, tereyağı sürüldükten sonra fırında kısık ateşte pişiriliyor. Şerbetli olmasına rağmen tüketiciler tarafından hafif bir tatlı olduğu söylenirken özellikle iftardan sonra yenildiğinde rahatsız etmediğini ifade ediyor.

Erzincan’da uzun yıllardır kadayıf üreticiliği yapan Fatma Ballı, 3 kişi başladıkları işletmede 40 kişi çalıştıklarını, tescil almak için de uzun uğraş verdiklerini anlatarak, “2005 yılında bu işe girdik eşimle beraber. O zaman 3 kişiydik, şimdi 40 kişiyiz. Erzincan’ın tanınmış ürünü kesme kadayıfı üretiyoruz. Ramazan ayı geldi ve üretimimiz daha fazla arttı. İftar sofralarının vazgeçilmezi kesme kadayıf üretiyoruz. 2019 yılında kadayıfa tescil için başvuruda bulunduk. 2021 yılının mayıs ayında bize cevap geldi ve Erzincan’ın tescilli ürünü oldu” dedi.

‘Dökme kadayıf gibi yapılmıyor’

Kesme kadayıfın tarifi hakkında İHA muhabirine bilgi veren Ballı, “Hamurunda diğer kadayıflar gibi değil de farklılığı; içerisinde süt, yağ, yumurta, karbonat, sirke ile yoğuruyoruz. Daha sora açıp kesiyoruz. Diğer dökme kadayıflar gibi değildir. Biraz meşakkatlidir. Daha sonra tepsiye tere yağı ile yayıp cevizle süsleyip ikram ediyoruz” diye konuştu.

‘‘Ramazan ayında üretim hızlandı, bayrama yakın yoğunluk artar’

Üretici Fatma Ballı, Ramazan ayının gelmesiyle birlikte üretimin hızlandığını bayrama yakın daha da artacağını belirterek, “Ramazan ayında daha fazla iftar sofralarını süslüyor. Bayrama yakın daha fazla insanlar birbirlerine ikram ettiği için yoğunluğumuz daha fazla olacak” ifadelerini kullandı.

ELAZIĞ'DA RAMAZAN AYIYLA BİRLİKTE 'NOHUT EKMEK' TEZGAHTAKİ YERİNİ ALDI
Elazığ'da Ramazan ayına has üretilen nohut ekmeği, tezgahtaki yerini alırken vatandaşlar tarafından rağbet görmeye devam ediyor.
Elazığ'da yarım asırdır üretilen "nohut ekmeği", her yıl olduğu gibi bu Ramazan ayında da tezgahlardaki yerini aldı. Vatandaşın önceden hemen her gün ürettiği nohut ekmek, zamanla yerini sadece Ramazan ayına bırakarak Ramazan'ın simgesi haline geldi. Kentte belirli fırın ve pastanelerde üretilen ekmek, sabahın ilk saatlerinden itibaren tezgahlarda yerini alarak iftar saatine kadar satılıyor. Özellikle taze tüketilmesi önerilen nohut ekmeğinin bu yılki fiyatının 10 lira olduğu bildirildi.
"BU EKMEK SADECE ELAZIĞ’A ÖZGÜ EKMEK ÇEŞİDİDİR"
Nohut ekmeğinin Ramazan ayında çıktığını belirten işletme sahibi Burhan Batmazbaş, "Çok uzun zamandır Elazığ’da nohut ekmek yapılıyor. Türkiye’de Ramazan aylarında nohut ekmeği yapan başka bir yer yok. Bu ekmek sadece Elazığ’a özgü ekmek çeşididir. Özellikle Ramazan aylarında vatandaşlar tarafından sahurda tercih edilip tüketilen bir ürün. Ustalarımızdan öğrendiklerimize göre nohut ekmeği çok eskilere dayanan bir ekmek çeşididir. Yaşımız küçükken de tarihi Kapalı Çarşı'da Ramazan aylarında seyyar satıcılar satardı, halen daha satışı devam ediliyor" dedi.
"TALEP RAMAZAN AYINDA OLUYOR, ONUN DIŞINDA OLMUYOR"
Nohut ekmeğinin sadece Ramazan ayında bulunabileceğini, başka zaman yapılmadığını dile getiren Batmazbaş, "Halkımız rağbet gösteriyor. Ramazan aylarında tüketilen bir üründür. Nohut ekmeğinin hamuru, sıvı yağ, katı yağ, şeker ve tuz ile elde ediliyor. Normal ekmekten çok fazla bir değişikliği yok. Üzerine tırnak vurulup çörek otu ve susamla yapıldıktan sonra satışa sunulur. Nohut ekmeği meşakkatli bir iş. Sabah saat 08.00’de başlıyoruz, iftar saatine kadar yapmaya devam ediyoruz. Vatandaşlar daha çok iftara yakın bir saatte gelip alıyor. Gelen müşteriler nohut ekmeği sahurda tükettiklerini söylüyor. Talep Ramazan ayında oluyor ama, onun dışında olmuyor" diye konuştu.

 
Ailelerin direnişi bin 303 gündür devam ediyor
 
Fırınlarda Ramazan pidesi mesaisi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Muş ve çevresi için stres analiz haritası çıkarıldı
Muş Alparslan Üniversitesi jeofizik ekibi, 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli ...
Muş Ovası kuzular ile şenlendi
Bir milyon 300 bin civarında küçükbaş hayvan varlığı ile Türkiye’nin önemli ...
Tunceli-Erzincan karayolu tır trafiğine açıldı
Tunceli’de yoğun kar yağışı nedeniyle tır trafiğine kapatılan Erzincan karayolu, ...
 
Oltu’da milli coşku
Oltu ilçesinin düşman işgalinden kurtuluşunun 105. yıl dönümü çeşitli etkinliklerle kutlandı.
Yaşar’dan dayanışma bilinci vurgusu
Çat Belediye Başkanı Melik Yaşar, On bir ayın sultanı Mübarek Ramazan ...
Dutlu köyü yeni camisine kavuştu
Oltu ilçesine bağlı Dutlu Mahallesi yeni camisinin açılışı ilçe protokolünün ...
 
Deprem şehitleri anısına fidanlar toprakla buluştu
 Erzincan Polis Meslek Eğitim Merkezi’nin bahçesine kurulan 6 Şubat Deprem ...
‘Milletçe, el birliğiyle yaralarımızı saracağız’
Ege Erzurum Dernekler Birliği Federasyonu Genel Başkanı Zakir Salmanoğlu, ...
Dayanışma ve yardımlaşmada Ramazan hassasiyeti
Bölge illerinde ağırlanan depremzedeler Ramazan boyunca iftar sofralarının ...
 
PALANDÖKEN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri