Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Özüberk: 'Allah tüm şehit annelerine yardım etsin'
Özüberk: 'Allah tüm şehit annelerine yardım etsin'
Şehitlikte buruk Anneler Günü
Şehitlikte buruk Anneler Günü
Destici: İki suç için idam cezası geri getirilmelidir
Destici: İki suç için idam cezası geri getirilmelidir
Reyhanlı şehitlerine vefa
Reyhanlı şehitlerine vefa
Çiftçi’den Anneler Günü mesajı
Çiftçi’den Anneler Günü mesajı

Ahmet Göksan

Ortaklığın Hukuku
24 Ocak 2023 Salı

   “Türk halkı seninle siyasi bir ortaklık kurmuştu. Hatırlıyor musun? Bu ortaklığı yok etme yemini ettiniz ve 11 yıl bize saldırdınız. Şimdiki siyasetinizle de bu ortaklığı inkâr etmeye devam ettiğiniz anlaşılıyor.” 1979  Dr. Fazıl KÜÇÜK

 

Dünya İkinci Paylaşım Savaşı sonrasında adeta karpuz gibi ikiye bölündü. Amerika’nın öncülüğünde Sovyetler Birliğinin de katkıları ile Soğuk Savaş dönemi başlatılıyordu. Bir yanda NATO diğer yanda ise VARŞOVA paktı diye kurulan askeri yapılarla bölünmüşlük kalıcı hale getiriliyordu.  Türkiye ile Yunanistan NATO’nun güney doğu kanadını savunmakla görevlendiriliyordu. Bu yapı içinde Amerika adı geçen iki ülkeye karşı denge politikası uygulamak çabası içinde görüntü veriyordu.  Kıbrıs Cumhuriyeti adada iki toplumun eşitliğine dayalı olarak kuruluyordu. Kuruluşla birlikte yeni yapının sürekliliğinin sağlanması için bazı garantiler uygulamaya konuluyordu. Rumlar, kurulan bu yapının temelini dinamitleyerek yıkılmasının yolunu açtılar.

Türkiye’nin kuruluş antlaşmalarının verdiği hakkını kullanarak müdahaleye kalkışması sonrasında Türk Yunan ilişkileri de sarsıntı yaşamaya başlıyordu. İlişkilerde yaşanan bozulma Amerika’nın  uygulamakta olduğu denge politikasının da bir anlamda sonu oluyordu. Türkiye’nin adaya müdahalesini engellemek için 6. Filoya görev vermeye koşut dönemin Başbakanı İsmet İnönü’ye Teksaslı, tehdit içeren ve diplomatik nezaket kurallarına uygun olmayan mektubunu gönderiyordu. Diplomasinin kurallarını iyi kullanan İsmet İnönü gerekli yanıtını veriyordu.

Teksaslı Johnson mektubunda NATO’nun verdiği silâhları Kıbrıs’ta kullanamayacağını söylüyordu. Yaşananlardan sonra Türk Yunan ilişkilerinin yanı sıra Türk Amerikan ilişkileri de asfalt olmayan yolda giden araçların gidişine benzer yolda ilerlemeye çalışıyor. Yaşanan bu gelişmeden sonra NATO’nun güney doğu kanadı da sarsıntı geçirdikten sonra Amerika Yunanistan’ı askeri malzeme açısından güçlendirmek için çabalarına ivme kazandırıyordu. Amerika’nın bu hareketi 1964 yılından günümüze dek başlayan bozulmanın işareti oluyor.

Son dönemde Amerikan yönetimi Yunanistan’ın hava gücünü arttırmak için Türkiye’ye vermediği F 16 uçaklarını veriyor. Türkiye’ye gelince ise konuyu Kongre’ye havale ederek ipi una sermeye çalışıyorlar. Doğal olarak Amerika’nın bu davranışı Türkiye’yi eşit ortak görmeyerek geri plana attığının da göstergesi oluyor. Kongrenin Dış ilişkiler Başkanı Bob Menendez ise, “Türkiye’nin Yunanistan’a olan tehditlerini bırakıncaya dek F 16 uçaklarının gönderilmesini onaylamayacağını” söylüyor. Uygulamaya konulmuş olan bu yöntemin ne NATO üyeliği ile ne de müttefiklikle ilişkisinin olmadığı gerçeği ortadadır.

Bu arada Amerikalı başkan eskisi ile yenisinin yolsuzlukları nedeniyle sıkıntılı günlerden geçmekte olduğunu belirtmek gerekiyor. Biden’ın oğlunun Ukrayna’da enerji işleri ile uğraşması nedeniyle sıkıntılı günler yaşanıyor. Ukrayna ile Rusya arasında yaşanan savaş nedeniyle Ukrayna’nın Amerikan silâhlarının yerine Avrupa kaynaklı askeri malzeme alacağını açıklamış olması yeniden yapılanma sırasında sıkıntılar yaşatacağının da göstergesi oluyor.

Dünya yeniden yapılanma çalışmalarına ivme kazandırmaya çalışılırken yeni bir soğuk savaş döneminin de işaretleri veriliyor. Daha önceleri Amerika ile Rusya’nın körüklediği soğuk savaşın şimdilerdeki yeni ortağının Çin olması yeni yapılanmanın büyük sancılardan sonra kurulabileceğinin işaret fişeği oluyor.

Dünya yeni yapılanma ile uğraşırken Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Türk Devletleri Teşkilatı’na gözlemci üye olarak alınmasının anlamlı olduğu yadsınamaz. Bunun değerinin bilinmesi ve bu gerçeğe göre hareket edilmesi gerekiyor.

Hep birlikte aydınlığa giden yolda uluslararası kamuoyunu alınmış olan gözlemci kararı konusunda da bilgilendirmemiz gerekiyor mu ne…

SEVGİ ile kalınız…

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
PALANDÖKEN
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Yaşın Alınanı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Atatürk Üniversitesi’nde akıl teri patenti geçti
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Trafikte ölüm sessizdir, istatistik bağırır
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Kurşun sıkarsan, sevinç dağılır kardeşim
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Herkesin putu kendine şirin...
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Asansör Takım Olmanın Alemi Var mı? Ve Erzurumspor Gerçeği
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’un Türkiye Yüzyılı Önceliği:

Göçün Önlenmesi
Milletvekili Sayısının Yeniden Yükselmesi
Raylı Sistem
Türk Dünyası Merkezi Konumunu Alması
Tarımsal Sanayi Merkezi Olması
Erzurum İmaj ve Algısının Güncelleştirilmesi
Yeni Stadyum
Erzurum’un Eski Mahallelerine Yeniden Kavuşması
Betonlaşmanın durdurulması
Hepsi


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri