Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Çiftçi İlçe vakıfları performanslarını denetledi
Çiftçi İlçe vakıfları performanslarını denetledi
ETB’den Şenkaya buluşması
ETB’den Şenkaya buluşması
Kızılay vekaletle kurban kesim kampanyası başladı
Kızılay vekaletle kurban kesim kampanyası başladı
Hafızlık proje okullarına yoğun ilgi
Hafızlık proje okullarına yoğun ilgi
Engelli bireyler için iş birliği
Engelli bireyler için iş birliği

Ahmet Göksan

Huylunun Huyu
11 Aralık 2022 Pazar

“Suriye’de yayımlanan Suud El Arap dergisine bir demeç veren Rum lideri Kipriyanu ‘Kıbrıs sorununa Orta Doğu sorunu gibi bir istila sorunudur’ demiş. Kipriyanu böyle diyor ve yalan söylüyor. Kıbrıs sorunu Ada’yı Yunanistan’a bağlamak için başlatılmış bir sorundur. 1955’lerin EOKA’sı bunun için kurulmuştur. ENOSİS’i istemeyen Türkler bunun için öldürülmüştür. 1960’da kurulan Ortaklık Cumhuriyeti’ni Rumlar bunun için yıktılar ve Kıbrıs’ı Yunanistan’a işgal ettirdiler”. 1980 Dr. Fazıl KÜÇÜK

 

Bazı ülkelerin son dönemde NATO’ya üye olabilme hastalığına yakalandığı biliniyor. Mendil büyüklüğündeki ülkenin de bu hastalığa kısa süreli de olsa yakalandığı biliniyor. İsveç ile Finlandiya’nın hastalığının kısa süre sonra ortalıklardan kaldırılacağı konuşuluyor. Üyelik kararları oybirliği ile alındığından şimdilerde Türkiye’nin terör konusundaki duyarlılıkları nedeniyle bir süre daha bekleyeceklerini kaydetmek gerekiyor. İsveç’in dönem başkanlığında Türkiye’nin AB üyeliği konusunda ikircikli davrandığının unutulmadığının bilinmesi gerekiyor.

Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kurulduğu 1960 yılında adı geçen Cumhuriyetin yaşatılabilmesi için bazı güvencelerin de verildiği biliniyor. Üç ülkenin de ortaklık Cumhuriyetinin uzun soluklu olarak varlığını sürdüreceğine inanılarak Garantörlük yapısı kuruluyordu. Bu yapının karşımızdaki unsurun amaçlarını engelleyeceği beklentisi yaygın kanı idi. Buna koşut ortaklık cumhuriyetinin temellerine dinamit konularak iyi niyetle kurulan yapı yıkıldı. 04 Mart 1964 tarihinde BMGK’nin 186 sayılı kararı ile gasp ettikleri Kıbrıs Cumhuriyeti unvanını kullanarak bölge ülkeleri başta olmak üzere çok sayıdaki ülke ile anlaşmalar yaptıkları biliniyor.  

Şimdilerde ise adı geçen cumhuriyetin garantörlerinden biri olan İngilte-re’nin bu cumhuriyetle stratejik anlaşma imzaladığı açıklanıyor. Böyle bir anlaşmanın yapılıyor olması Kıbrıs Türklerini dışlamanın ötesinde anlam içerdiği ve dışlandıklarının da kanıtı oluyor. Böyle bir anlaşmanın imzalanıyor olması adı geçen ülkeye altın tepsi içinde sunulan bir nesne oluyor. Bununla yetinmeyen mendil büyüklüğündeki ülkenin Amerika ile de anlaşma imzaladığı belirtiliyor. İmzalanan anlaşma Amerika’nın Eyalet Ortaklığı Programına katıldıklarına ilişkindir. Amerikan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada Amerika’nın Rum kesimine askeri eğitim vereceği belirtiliyor.

Rum yönetimi Amerika ile imzaladığı anlaşma ile Savunma Bakanlığı bünyesi içinde Ulusal Muhafız Bürosu Eyalet Ortaklığı Programına da katılacak. Bir süre önce Amerika’nın Rum yönetimine karşı uyguladığı silah ambargosunu kaldırdığı biliniyor. Amerika bu anlaşma ile Irak ve Suriye’de kaybettiği zemini yeniden yakalamak istiyor.

Bu ortamda Bay Nikos Anastasiyadis “Kıbrıs sorununa makul çözüm bulunması için insani açıdan olanaklı olan her şeyi yaptım” dedikten sonra Anastasiyadis, “arzu edilen çözümün yeni bir Bosna Hersek veya yeni bir Lübnan’a bir diğer ifade ile Kıbrıs Cumhuriyetini feshedecek ölü doğmuş bir çözüme yol açmasının olanaklı olmadığını” belirtiyor.

BM’in adadaki temsilcisi olan Bay Stewart ise bu karmaşa içinde çözüm yolunun tıkanmaması için çaba harcıyor gibi yapıyor. Üç ülkede yapılacak olan seçimler tamamlanana dek süreci canlı tutmak istediği anlaşılıyor. Şubat 2023’te Rum bölgesinde Cumhurbaşkanlığı,  daha sonraki aylarda Türkiye ve Yunanistan’da parlamento seçimleri yapılacak.  Diğer yandan Bay Stewart, Amerikan yönetiminin Kıbrıs’ta çözüme ilişkin mesajlarının olumlu olmadığının tespit edildiğini belirtiyor.

Bu curcuna içinde kendi aramızda uzlaşarak karşımızdakilere ortak bir yanıt vermemiz gerekiyor mu ne…

SEVGİ ile kalınız…

 

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
PALANDÖKEN
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Yaşın Alınanı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Atatürk Üniversitesi’nde akıl teri patenti geçti
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Trafikte ölüm sessizdir, istatistik bağırır
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Kurşun sıkarsan, sevinç dağılır kardeşim
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Herkesin putu kendine şirin...
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Asansör Takım Olmanın Alemi Var mı? Ve Erzurumspor Gerçeği
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’un Türkiye Yüzyılı Önceliği:

Göçün Önlenmesi
Milletvekili Sayısının Yeniden Yükselmesi
Raylı Sistem
Türk Dünyası Merkezi Konumunu Alması
Tarımsal Sanayi Merkezi Olması
Erzurum İmaj ve Algısının Güncelleştirilmesi
Yeni Stadyum
Erzurum’un Eski Mahallelerine Yeniden Kavuşması
Betonlaşmanın durdurulması
Hepsi


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri