Doğu Anadolu’dan afet bölgesine kardeşlik köprüsü kuruldu. Erzurum’dan Ardahan’a, Iğdır’dan Erzincan’a, Elazığ’dan Tunceli’ye bölge illerinden 10 depremzede ile yardım ve destek yağıyor.
BİNGÖL PSİKO-SOSYAL DESTEK EKİPLERİ DEPREM BÖLGESİNDE
Deprem felaketinin ardından Bingöl Psiko-Sosyal Destek ekipleri Malatya’ya gönderildi.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı koordinesinde Bingöl İl Müdürlüğü tarafından depremin vurduğu Malatya’ya, Psiko-Sosyal Destek ekipleri gönderildi. Ekipler, çadırlarında depremzede çocukların yaralarının sarılması ve yaşamış oldukları durumun etkisinden uzaklaştırmaya yönelik çeşitli aktiviteler düzenlenmeye başladı. Ailelerle de ilgilenen destek ekipleri, çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.
Bingöl Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Aydın Polat, "Bugün birlik ve beraberlik günüdür. Bakanlığımız Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğü' nün çağrıları neticesinde 3’er kişiden oluşan ve alanında uzman personellerimizin yer aldığı Psiko-Sosyal Destek ekiplerimiz depremin ilk saatlerinden itibaren Bingöl' den Malatya'ya doğru yola çıktı. Depremzede vatandaşlarımızın içinde bulundukları kaygı, gelecek endişesi gibi travmatik durumlarla baş edebilmelerine yardımcı olabilmek ve destek verebilmek amacıyla bölgeye ekiplerimizi gönderdik. Devletimiz, milletimizin de desteği ile bu zorlu süreci en kısa sürede atlatacaktır” dedi.
YILMAZ: “DEPREM BÖLGESİNDEN BİNGÖL’E 40 AİLE GETİRİLDİ”
Bingöl’de basın mensuplarıyla bir araya gelen TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Cevdet Yılmaz, ”Deprem bölgesinden Bingöl’e gelen ailelere de Bingöl'de destek veriliyor. Şu ana kadar 40 aileye 300’ü aşkın gönüllümüz destek oldu ve destek olmaya devam ediyor” dedi.
Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremlerde binlerce konut çökerken, yine binlerce kişi hayatını kaybetti ve yaralandı. Dünyadan ve tüm Türkiye’den deprem bölgelerine yardımlar sürüyor. Bu çerçevede Bingöl’den de bölgeye yardımlar gönderilmeye devam ediyor. Bingöl’deki yardımlara ilişkin açıklamalarda bulunan TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Cevdet Yılmaz, şu ana kadar kentteki resmi kurumlar koordinesinde deprem bölgesine 30 tır yardım gönderildiğini söyledi. Deprem bölgesinden Bingöl’e getirilerek yerleştirilen aile sayısının da 40 olduğunu belirten Yılmaz, söz konusu desteğin devam edeceğini vurguladı. Yılmaz, “Cumhuriyet tarihimizin en büyük felaketlerinden birini yaşıyoruz. İki tane büyük deprem yaşandı. 10 ilimizi etkiledi ama çok daha geniş bir coğrafyada etkisi oldu. Bu depremde hayatını kaybeden bütün vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. On binlerce yaralımız var, hepsine şifa diliyorum. Bingöl olarak bu depremden etkilenen illerden biri olduk, yoğun bir şekilde hisseden illerden biri de Bingöl oldu. Ama çok şükür Bingöl’de cana gelen bir zarar yok. Bazı hasarlar var ama en kısa sürede tespit edip gereği yapılacaktır. Sadece belediye ve valilik koordinasyonunda Bingöl’den 11 binden fazla battaniye, 500’den fazla ısıtıcı, 8 bin 600 gıda kolisi, 131 bin 616 giyim, 3 bin 600 çocuk bezi paketi, 4 binden fazla çocuk maması paketi, 566 uyuma seti, 212 binden fazla ekmek, 20 binden fazla koli hazır su, 2 bin 856 koli hazır gıda, 227 halı, 3 binden fazla hijyen paketi ve toplamda resmi kurumlarımızın koordinasyonunda giden 30 tır var. Her gün bu sayılar artıyor. Bizden Adıyaman’a, Malatya’ya, İslahiye’ye ve Şanlıurfa’ya yardımlar gitmiş durumda. Özellikle Bingöl Belediyesi'nin 13 aracı deprem bölgesinde. Deprem bölgesinden Bingöl’e gelen ailelere de Bingöl'de destek veriliyor. Şu ana kadar 40 aileye 300’ü aşkın gönüllümüz destek oldu ve destek olmaya devam ediyor. Kurumlarımızı seferber etmiş durumdayız. Allah'ın izni ile hiçbirini açıkta bırakmayacağız" dedi. Bingöl Belediyesi binasında düzenlenen toplantıya Yılmaz’ın yanı sıra AK Parti Bingöl Milletvekili Feyzi Berdibek, Belediye Başkanı Erdal Arıkan ve kurum müdürleri katıldı.
BİTLİS POLİSİNDEN DEPREMZEDELERE ŞEFKAT ELİ
Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesine arama kurtarma faaliyetlerinde bulunmak üzere gönderilen Bitlis polisi, depremzedelerle de yakında ilgileniyor.
Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen depremlerin ardından devlet tüm imkanlarını seferber etti. Geçtiğimiz gece ve 9 saat arayla meydana gelen iki büyük deprem Kahramanmaraş, Hatay, Adana, Diyarbakır, Kilis, Osmaniye, Adıyaman, Gaziantep, Malatya ve Şanlıurfa'da büyük yıkımlara neden oldu. Tüm Türkiye bu 10 il için seferber olurken, Bitlis’ten de 170 korucu, 250 jandarma ve 120 polis olmak üzere toplamda 540 güvenlik gücü deprem bölgelerine sevk edildi.
Arama kurtarma ve güvenlik faaliyetlerinde bulunmak üzere Elbistan’a sevk edilen Bitlis İl Emniyet Müdürlüğüne bağlı polis memurları, çocuk ve yaşlılar başta olmak üzere ailelerle yakından ilgilenerek vatandaşlara sıcak çorba dağıttı.
"VAKİT İYİLİK VAKTİ"
Erzincanlı hayırseverler deprem yardımları tasnif ediliyor. Yardım tırları Erzincan'dan deprem bölgesine doğru yola çıktı.
Afet bölgesindeki depremzedelere ulaştırılmak üzere Valilik koordinesinde başlatılan "Her Evden Bir Battaniye" kampanyası vatandaşlardan büyük ilgi gördü. Kampanyası çerçevesinde gün içerisinde 7’den 70’e her yaştan ve her kesimden vatandaş, ellerinden gelen tüm desteği sundu.
Toplanan yardımlar tasnif edilerek depremzedeler gönderiliyor.
DÜVESİNİ SATIP, PARASINI DEPREMZEDELERE BAĞIŞLADI
Karslı 70 yaşındaki Sarıgül Kaçan, sattığı düvesinin parasını depremzedelere bağışladı.
Kars’ın Akyaka ilçesinde yaşayan 70 yaşındaki Sarıgül Kaçan, düvesini satıp karşılığında aldığı 13 bin lirayı depremzedelere bağışlanmak üzere köy muhtarı olan oğlu Selahattin Kaçan’a vererek, paranın Akyaka Kaymakamı Selçuk Köksal'a ulaşmasını sağladı. Kars Valisi Türker Öksüz, sosyal medyaya düşen görüntüleri, “Aziz milletimiz ve yüce gönüllü Karslı hemşehrilerim var olsun. Düvesini 13 bin TL'ye satarak paranın tamamını depremzedelere iletilmesi için Akyaka Kaymakamımıza teslim eden Sarıgül ninem, ellerinden öpüyorum” ifadeleri ile paylaştı.
KARS’TA DEPREM BÖLGESİNE YARDIM VE DESTEK SÜRÜYOR
Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7.7 ve 7.4 şiddetindeki depremlerin ardından Kars’tan bölgeye yardımlar aralıksız devam ediyor.
Kars Valisi Türker Öksüz, girişimleriyle vatandaşlar tarafından tedarik edilerek AFAD Koordinasyon Merkezi’ne bir taraftan gıda ve hijyen malzemeleri toplanırken, diğer taraftan da ilde bulunan iş makineleri ve araçlar bölgeye sevk ediliyor.
Kars'tan deprem bölgesine bugün itibarıyla, ayni yardım, su, battaniye, gıda, hijyen malzemesi 44 tır, 57 araç ve iş makinesi ile 592 personel gönderildi.
Öte yandan bu tür destek ve yardımların aralıksız süreceği öğrenildi.
ARDAHAN'DA LİSELİLERİN ÜRETTİĞİ 24 BİN EKMEK DEPREM BÖLGESİNE GÖNDERİLDİ
Ardahan Şehit Türkmen Tekin Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinin ürettiği 24 bin ekmek deprem bölgesine gönderildi.
Ardahan Şehit Türkmen Tekin Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrenci ve öğretmenleri seferberlik ilan edip üretmiş oldukları 24 bin ekmeği Adıyaman ve Malatya’ya yolladı. Tüm Türkiye’yi yasa boğan depremin ardından öğrenci ve öğretmenler kolları sıvayıp gönüllü olarak okullarındaki Ekmek Üretim Atölyesi'nde çalıştı.
İl Milli Eğitim Müdürü Erhan Bulut, deprem bölgesine hem gönüllü ekip hem de malzeme gönderdiklerini söyledi. Meslek lisesindeki öğretmen ve öğrencilerin canla başla çalışarak depremzedeler için gayret gösterdiğini vurgulayan Bulut, üretimin devam ettiğini dile getirdi.
IĞDIR'IN HAMARAT KADINLARI DEPREM BÖLGESİ İÇİN EKMEK PİŞİRİYOR
Iğdır'ın hamarat kadınları deprem bölgesinde ihtiyaç duyulan ekmek ihtiyacının giderilmesi için tandırlar yakarak bayatlama süresi uzun olan ekmek pişirip deprem bölgesine gönderiyorlar.
Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde meydana gelen ve 10 ilde yıkıma neden olan depremlerin ardından Türkiye geneli deprem bölgelerine yardımlar devam ederken Iğdır’da da kadınlar en çok ihtiyaç duyulan ekmek için kolları sıvadı. Iğdır merkez, ilçe ve köylerde kadınlar gönüllü olarak tandırlarını deprem bölgeleri için yaktı. Deprem bölgeleri için herkesin tandır yakmasını isteyen vatandaşlar yaptıkları çağrı ile adeta ‘Bir tandırda sen yak’ kampanyası oluşturdu. Kimi evlerde vatandaşlar kendi aldıkları unlar ile ekmek pişirirken durumu olmayan aileler ise gönüllülerin dağıttığı unlardan gönüllü olarak ekmek pişiriyorlar. Iğdır’da ekmek pişirmeye olan yoğunluk şehrin geneline yayılırken Halfeli beldesinde de kadınlar tüm güçleri ekmek pişirme kampanyasına destek oluyorlar. Halfeli Belediyesinin çağrısı ile belde de örgütlenen muhtarlar kendi mahallelerindeki kadınlara ulaşarak ekmek pişirenleri koordine ediyorlar. Belde mahalle muhtarlarından Reşat Göktaş, mahallesindeki kadınların canla başla çalıştıklarını belirterek, “Kadınlarımız burada gönüllü olarak deprem bölgeleri için ekmek pişiriyorlar. Bölgeye çok ekmek gönderen oldu. Somun ekmeğinin ömrü az olduğu için hemen bayatlıyor. Ama tandır ekmeği öyle değildir. Tandır ekmeği 15 ile 20 gün taze kalabiliyor. Bu mevsimde bir ay bile taze kalabiliyor” dedi.
Gönüllü olarak ekmek pişiren Şerife Öztürk ise deprem bölgeleri için ellerinden geleni yapmak için çaba gösterdiklerini söyleyerek; “ Kendi imkanlarımız ile depremdeki vatandaşlarımıza ekmek pişiriyoruz. Allah başka acı göstermesin. Komşularımız ile düşündük bu ekmekler 10 ile 15 gün içinde bayatlamaz dedik. Bizde gönüllü olarak bu ekmekleri pişirmeye karar verdik” dedi.
Şehrin genelinde pişirilen ekmekler dinlendirildikten sonra büyük poşetlere konularak merkezdeki Muhtarlar evinde 10’lu olarak paketlenerek bölgeye gönderiliyor. Vatandaşların çağrısı ile ‘Bir tandırda sen yak’ adı verebileceğimiz kampanya tüm hızıyla uzun bir süre devam edeceği görülüyor.
AHISKA TÜRKLERİNDEN TÜRKİYE'YE YARDIM
Dünya Ahıska Türkleri Birliği (DATÜB) Genel Başkanı Ziyatdin Kassanov'un 1 milyon TL ile başlattığı nakdi ve ayni yardım kampanyasına destekler devam ediyor.
DATÜB Genel Sekreteri Fuat Uçar, Kahramanmaraş ve diğer illerde yaşayan depremin 100 yılın felaketi olduğunu, depremzedelere yardım maksadıyla Genel Başkan Kassanov'un talimatı ile dünyanın 9 ayrı ülkesinde yaşayan Ahıska Türkleri, DATÜB Türkiye il ve ilçe temsilcilikleri ile yardım seferberliğine anında başladıklarını ve Türkiye’nin yanında olduklarını bildirdi.
Uçar, Ahıska Türkleri olarak dünyanın değişik ülkelerinde yaşasalar da bu acı deprem felaketinden sonra Ahıska Türklerinin canıyla, malıyla, ruhuyla ve dualarıyla Türkiye’nin yanında olduklarını, sadece iyi gününde değil kötü gününde de Türkiye’nin yanında olduklarını ifade etti. Uçar, "DATÜB Kazakistan Temsilciliğimiz kısa süre içerisinde 20 bin dolar bağış topladı ve bugünlerde AFAD ile koordineli bir şeklinde depremzedelere ulaştırılacaktır. Bu dayanışma bizim Ahıska Türkleri olarak Türkiye sevgimizin göstergesidir. Bizim insanımız bu vatandan yıllardır uzakta yaşasa da kalbi her zaman Türkiye ile atmaktadır. Allah milletimizden razı olsun. Biz ufak da olsa bu yardımlarda devletimizin ve milletimizin yanında olduğumuzu gösterdik. Bu süreçte biz de dünyanın değişik ülkelerinde yaşayan Ahıskalı kardeşimiz Türkiye devletimizin ve milletimizin yanında olduğumuzu kanıtladık. Gün birlik olma günüdür. Gün yüreklerin, dertlerin bir olduğu gündür. Cumhurbaşkanımızın başkanlığında bu sıkıntıların da üstesinden geleceğimize inanıyoruz. Birlik beraberlik içerisinde birbirimize kenetlenerek, toplanan bağışları ve ihtiyaç listesine göre alınan yardımları koordineli bir şekilde çalışarak AFAD’a teslim edeceğiz. DATÜB ülke temsilciliklerimiz bu konuda 7/24 açıktır ve yardım yapmak isteyen kardeşlerimiz buraya yardımlarını teslim edebilirler. Türkiye’de ise DATÜB Türkiye Temsilciliğimiz başta olmakla İstanbul, Ankara, İzmir, Akdeniz Bölge Temsilciliğimiz, Bursa, Denizli, Bozüyük, Kocaeli, Erzincan Ahlat temsilciliklerimizin hepsi yoğun bir şekilde bu kampanyaya destek vermektedir" dedi.
Ahıska Türkleri ekmek yaparak yardım edecek
Genel Sekreter Uçar, Ukrayna-Rusya savaşı sırasında zor durumda kalan ve Türkiye’ye tahliye edilerek Elazığ’ın Aşağıdemirtaş konteyner kent geçici konaklama tesislerinde yaşamlarını sürdüren Ahıska Türklerinin de Malatya’ya ekmek göndermek için fırında çalışarak kampanyaya destek verdiklerini, Ahıskalı kadınların depremzedeler için örgü örerek eldiven ve bere hazırlayarak felaket bölgesine gönderdiklerini aktardı.
DATÜB olarak bütün ülke temsilcilikleri, Türkiye il ve ilçe temsilcilikleri, gençlik kolları, kadın kolları ile birlikte Türkiye’nin yanında olduklarını gösteren bu yardım kampanyalarının başında durduklarını ifade eden Uçar, bu çalışmalarda her zaman depremzedelerin yanında olacaklarını bildirdi. Uçar, "Bu acı felaket sırasında hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah’tan rahmet, yaralılarımıza ise acil şifalar diliyoruz. Göçük altında kalan ve hala kurtarılmayı bekleyen insanlarımızın da bir an önce sağ salim çıkarılmalarını bekliyoruz. Allah devletimize zeval vermesin. Allah bir daha bizlere bu gibi acıları yaşatmasın" dedi.
PÜLÜMÜR'DEN ADIYAMAN’A YARDIM
Tunceli’nin Pülümür ilçesinden depremden etkilenen Adıyaman’a 1 tır dolusu yardım malzemesi gönderildi.
Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremlerde binlerce konut çökerken, yine binlerce kişi hayatını kaybetti ve yaralandı. Dünyadan ve tüm Türkiye’den deprem bölgelerine yardımlar sürüyor. Bu çerçevede Tunceli’nin Pülümür ilçesinde kaymakamlık, belediye, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar tarafından toplanan gıda, battaniye, giyecek, su gibi malzemelerin yer aldığı bir tır, Adıyaman’a gönderildi.
Toplanan bir tır yardımı Adıyaman’a ulaştırdıklarını dile getiren Pülümür Belediye Başkanı Müslüm Tosun, “Bölgesel olarak yaşanan deprem tüm ülkemizde olduğu gibi ilçemizde de tarifsiz acıları beraberinde getirdi. Bir nebze de olsa afetzedelerin yanında olmak adına başlattığımız kampanyaya gösterilen ilgi, gelecek ile ilgili umutları arttırmaktadır. Kaymakamlığımıza, Pülümür halkına, sivil toplum kuruluşlarımıza, iki günden beri tasnifte emek veren gencinden yaşlısına tüm halkımıza, kamu çalışanlarına ve belediye çalışanlarımıza çok teşekkür ederiz” dedi.
TUNCELİ’DEN ADIYAMAN’A EKMEK VE YARDIM PAKETLERİ GÖNDERİLDİ
Tunceli’den, depremde ağır hasar gören Adıyaman’a 5 bin ekmek, 500 battaniye ve yardım paketleri gönderildi.
Kahramanmaraş'ta meydana gelen 2 büyük depremin 10 ili vurdu. Binlerce binanın yıkıldığı, hayatını kaybettiği ve yaralandığı deprem sonrasında Türkiye tek yürek oldu. Deprem bölgesine tüm dünyadan yardımlar gönderilmeye başlandı. Bu çerçevede Tunceli'de bir lisede kurulan hamur işi atölyesinde üretilen 5 bin ekmek ile velilerin satın aldığı 500 battaniye ve yardım paketleri Adıyaman'a gönderildi.
2022 yılında Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in yönlendirme ve destekleriyle 81 ile hamur işi atölyesi kurulduğunu hatırlatan Ekmekci, “İlimizde de Atatürk Mesleki Teknik Anadolu Lisemizde yiyecek içecek bölümü öğrencilerinin kullanması amacıyla hamur işi atölyesi kuruldu. Komşu illerimizde meydana gelen deprem nedeniyle atölyemizdeki ilk üretime deprem bölgesinin acil ihtiyacı olan rol ekmek üretimiyle başlandı. Dün üretime başlanan atölyemizde hazırlanan 5 bin ekmek ile velilerimizin satın aldığı 500 battaniye tıra yüklenerek Adıyaman’a gönderildi” dedi.
VAN ESNAFINDAN DEPREM BÖLGESİNE 70 BİN ADET EKMEK GÖNDERİLDİ
Van Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (VANESOB) bünyesinde bulunan Van Fırıncılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından deprem bölgesine 2 tır dolusu 70 bin ekmek ve bin adet su gönderildi.
İlk tırın uğurlama törenine katılan VANESOB Başkanı İsa Berge, “Ne yazık ki depremlerde binlerce insanımızı kaybettik ve yine binlerce insanımız da yaralandı. Halen enkaz altında kalan insanlarımız var. Devletimiz ve milletimiz deprem bölgeleri için seferber oldu. Bizler de Van Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği olarak teyakkuza geçtik. Esnafımıza yaptığımız destek çağrısı karşılık buldu. Çok sayıda esnafımız hazırladıkları yardım kolilerini deprem bölgelerine ulaştırılmak üzere devletimizin ilgili birimlerine teslim etti. Şimdiye kadar çok sayıda yardım malzemesini lojistik noktalara teslim ettik” dedi.
VANESOB bünyesinde bulunan Van Fırıncılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ile birlikte deprem bölgelerine gönderilmek üzere organizasyon yaptıklarını söyleyen Başkan Berge, “Tırlarla ekmek ve su göndermeye devam ediyoruz. 70 bin ekmekten oluşan 2 tır ve bin adet suyu hazırladık. İki tırı da deprem bölgelerine uğurladık” şeklinde konuştu.
Devlet ve millet olarak her zaman dayanışma örneği sergilediklerini belirten VANESOB Başkanı Berge, “Ülkemizin dört bir yanından deprem bölgelerine yardımlar gönderiliyor. Bizler de Van olarak üzerimize düşeni yapıyoruz. Gün ülkemiz için tek yürek olma günüdür. Başta esnaf ve sanatkarlarımız olmak üzere duyarlılık gösteren Van Fırıncılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanımız Şakir Engül’e ve fırıncı esnafımıza teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
Depremzedelerin yanında olacaklarını söyleyen Van Fırıncılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkan Şakir Engül ise “Fırıncı esnafımız olarak dayanışma örneğini sergileyerek deprem bölgelerine ekmek ve su gönderiyoruz. Depremi yaşayan bir şehir olarak depremzedelerin yaşadığı sıkıntıları en aza indirmeye çalışıyoruz. Her zaman depremzedelerin yanında olacağız” dedi.