Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji
Tekin, MEB Söz Varlığı Bilgi Ağı'nı paylaştı
Tekin, MEB Söz Varlığı Bilgi Ağı'nı paylaştı
Yükseköğretim Beyin Göçü İstatistikleri açıklandı
Yükseköğretim Beyin Göçü İstatistikleri açıklandı
Yıllık enflasyon beklentisi yüzde 43,75 oldu
Yıllık enflasyon beklentisi yüzde 43,75 oldu
Finansal hizmetler güven endeksi Ekim ayında azaldı
Finansal hizmetler güven endeksi Ekim ayında azaldı
Eylül ayı kartlı ödeme verileri açıklandı
Eylül ayı kartlı ödeme verileri açıklandı
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
24 Ekim 2026 Cumartesi - 05:46

Türk Dünyası İletişim ve Sanat Sempozyumu başladı

Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi (KTMÜ) ev sahipliğinde düzenlenen 6. Uluslararası Türk Dünyası İletişim ve Sanat Sempozyumu başladı.

Türk Dünyası İletişim ve Sanat Sempozyumu başladı

24 Ekim’e kadar devam edecek sempozyumda, yedi ülkeden akademisyen ve araştırmacılar iletişim ve sanat alanındaki güncel gelişmeleri 24 oturumda sunulacak 121 bildiriyle ele alacak.

Cengiz Aytmatov Yerleşkesi’nde gerçekleştirilen sempozyum, Türk dünyasının iletişim ve sanat alanlarındaki akademik birikimini ortak bir zeminde buluşturmayı amaçlıyor. Yapay zekâ, gazetecilik, kamu diplomasisi, kültürel miras, sinema ve görsel sanatlar başta olmak üzere farklı konuların ele alınacağı program, akademik bilgi paylaşımına ve bilimsel iş birliklerinin geliştirilmesine imkân sağlayacak.

Büyükelçi Ökem: Türk dünyasında iş birliği ve iletişimin önemi

Türkiye Cumhuriyeti Bişkek Büyükelçisi Dr. Mekin Mustafa Kemal Ökem, Türk dünyasının ortak değerleri etrafında iş birliğinin güçlendirilmesine ve iletişimin bu süreçteki rolüne dikkat çekti. Ökem, İsmail Gaspıralı’nın “Dilde, fikirde, işte birlik” sözünü hatırlatarak Türk dünyası arasındaki ilişkilerin ortak bir düşünce ve amaç doğrultusunda geliştirilmesinin önemini vurguladı.

İletişimin açık, anlaşılır ve belirli bir amaca yönelik olması gerektiğini belirten Ökem, Türk dünyası ülkeleri arasındaki dayanışmanın güçlendirilmesinde kurumsal iş birliğinin ve bağlantı ağlarının önem taşıdığını ifade etti. Ulaşım, lojistik, enerji ve iletişim alanlarındaki ortak çalışmaların ülkeler arasındaki ilişkilerin gelişmesine katkı sağlayacağını kaydetti.

Rektör Ceylan: Manas Üniversitesinde ortak kültür ve kardeşlik vurgusu

KTMÜ Rektörü Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, konuşmasına Türkçe ve Kırgızca ifadelerle başlayarak iki dilin bir arada kullanılmasının üniversitenin ortak kültürünü ve kardeşlik anlayışını yansıttığını dile getirdi. Ceylan, bu yaklaşımı “Manas dili” olarak nitelendirerek Türk ve Kırgız halkları arasındaki bağların önemine dikkat çekti.

Türkiye ve Kırgızistan arasındaki anlaşmayla kurulan KTMÜ’nün uluslararası niteliğine değinen Ceylan, üniversitenin eğitim ve araştırma faaliyetlerini geliştirmeye yönelik çalışmalarını anlattı. İletişim Fakültesinin Türkistan’daki güçlü konumuna ve üniversitenin yayıncılık altyapısına değinen Ceylan, son yıllarda laboratuvar ve fiziki imkânların geliştirilmesine yönelik yatırımlar yapıldığını belirtti.

Bilimsel toplantıların sürekliliğinin önemini vurgulayan Ceylan, uluslararası sempozyumların farklı ülkelerden akademisyenleri bir araya getirerek bilgi paylaşımını ve ortak çalışma imkânlarını güçlendirdiğini ifade etti. Türk Dünyası Yüzyılı hedefi doğrultusunda iletişimin halklar arasındaki bağları pekiştiren bir rol üstlendiğine dikkat çekti.

Prof. Dr. Besim Yıldırım: Türk dünyası yapay zekâ çağında kendi sözünü oluşturmalı

KTMÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Besim Yıldırım, iletişimin yalnızca bilgi aktarımından ibaret olmadığını; bilginin üretilmesi, dolaşıma girmesi ve anlam kazanması süreçlerini kapsayan çok yönlü bir alan olduğunu belirtti. Yıldırım, uluslararası haber akışının sınırlı sayıda kuruluşun etkisinde olmasının farklı toplumların seslerinin ve yaşadıkları sorunların görünürlüğünü de etkilediğine dikkat çekti.

Yapay zekâ ve dijital platformların iletişim süreçlerini dönüştürdüğünü kaydeden Yıldırım, Türk dünyasının bu değişimi yalnızca takip eden değil, kendi dilleri, bilgi birikimi ve kültürel değerleriyle teknoloji üreten bir konumda olması gerektiğini vurguladı.

Sempozyumun kapsamına ilişkin bilgi veren Yıldırım, yedi ülkeden katılımcıların yer aldığı programda 24 oturumda 121 bildirinin sunulacağını belirtti. Yapay zekâ ve gazetecilikten kamu diplomasisine, kültürel mirastan sinema ve görsel sanatlara uzanan konu başlıklarının, iletişim alanındaki güncel meselelerin farklı yönleriyle değerlendirilmesine katkı sağlayacağını ifade etti.

Prof. Dr. B. Zakir Avşar: Kültürel diplomasi karşılıklı anlayışı güçlendiriyor

Davetli konuşmacı Prof. Dr. B. Zakir Avşar, iletişim teknolojilerindeki gelişmelerin uluslararası ilişkileri de dönüştürdüğünü belirterek kültürün kamu diplomasisinin önemli unsurlarından biri hâline geldiğini söyledi.

Kültürel diplomasinin bir ülkenin kendisini tanıtmasının ötesinde, farklı kültürler arasında karşılıklı anlayışın gelişmesini de kapsadığını ifade eden Avşar, kültürel etkileşimin toplumlar arasındaki ilişkilerin güçlenmesine katkı sağladığını dile getirdi. Rektör Ceylan’ın konuşmasında Türkçe ve Kırgızcayı birlikte kullanmasını da kültürel diplomasinin gündelik hayattaki yansımalarından biri olarak değerlendirdi.

Türk Dünyası Belgesel Film Festivali’nin ödüllü yapımları gösterildi

Açılış programı kapsamında 11. Türk Dünyası Belgesel Film Festivali’nde ödül alan yapımlara ilişkin gösterimler ve ödül töreni de gerçekleştirildi. Öğrenci kategorisinde Sabina Kıdırova’nın Yaşlı Adam ve Sanat filmi TÜRKSOY Kültür Sanat Ödülü’ne, Kulpunay Baktıbay Kızı’nın Yolculuk filmi ise öğrenci jürisi en iyi film ödülüne layık görüldü.

Tınay İbragimov’un 21 Kilometers adlı kısa belgeseli, Türk Devletleri Teşkilatı Modern Turizm Kuşağı Özel Ödülü’nü kazandı. Programda ayrıca Türk Dünyası Hizmet Ödülleri kapsamında TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev’e Kültür-Sanat Başarı Ödülü, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Başdanışmanı Doç. Dr. Şeref İba’ya Başarılı Bürokrat Ödülü verildi.

Rektör Ceylan’a Akademik Başarı Ödülü

Türk Dünyası Hizmet Ödülleri kapsamında KTMÜ Rektörü Prof. Dr. Alpaslan Ceylan’ın Türk tarihinin araştırılması ve ortak kültürel mirasın ortaya çıkarılmasına yönelik akademik çalışmaları, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Moğolistan başta olmak üzere geniş bir coğrafyada yürüttüğü bilimsel araştırmalar ile geleneksel spor ve oyunların korunarak gelecek kuşaklara aktarılmasına yönelik katkıları dolayısıyla Akademik Başarı Ödülü takdim edildi.

Üç gün sürecek 6. Uluslararası Türk Dünyası İletişim ve Sanat Sempozyumu, farklı ülkelerden akademisyen ve araştırmacıların katılımıyla bilimsel oturumlar ve sunumlarla devam edecek.

 
Yükseköğretim Beyin Göçü İstatistikleri açıklandı
 
Tekin, MEB Söz Varlığı Bilgi Ağı'nı paylaştı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Kadere Dair Şiir' En İyi Oyun ödülünü kazandı
Özbekistan'ın Andican şehrinde düzenlenen IV. TÜRKSOY Uluslararası Tiyatro ...
Ankara Erzurum Günlerinde tespih sergisi
Ankara'da başlayan Erzurum günleri kapsamında tespihler sergiye çıktı.
Erzurum’da Dedem Korkut Şenliği düzenlenecek
"Erzurum I. Dedem Korkut Şenliği" Köprüköy’ün Güzelhisar Mahallesi’nde ...
 
‘Tekno Çoban' belgeseli ödülleri topladı, dünyaya açıldı
Erzurum'da dronla sürüsünü yöneten bir çobanın yaşamını konu alan yaklaşık ...
Erzurum Türkülerinde Kuş Motifi
Erzurum Türkülerinden yola çıkılarak, Türk Halk Müziği'nde güvercin ve ...
Türk Dünyası İletişim ve Sanat Sempozyumu başlıyor
6. Uluslararası Türk Dünyası İletişim ve Sanat Sempozyumu, 22-24 Ekim ...
 
Türkmen Çocuklarının ana dili için önemli adım
Yeryüzü Kalkınma Derneği (YKD), Lübnan’ın Baalbek bölgesindeki Duris köyünde ...
Türk Dünyası Tiyatro Festivali yoğun ilgi buldu
IV. TÜRKSOY Uluslararası Tiyatro Festivali kapsamında sahne alan Kazakistan ...
TDV Kadın Kollarından istişare etkinliği
TDV Doğu Anadolu Bölgesi Kadın Kolları İstişare Toplantısı Erzurum’da gerçekleşti.
 
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
103. Onur Yılımız
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Dadaşlığın Raconu Ya da..
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Doğu Türkistan, Pamir Türkleri, Gönül Coğrafyamız ve Aydın’ın Tespitleri
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Huzurun Kapısındaki Nöbetçi
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
4 Şahit mi Yapay Zeka mı?
Talat Paşa Aydemir
Talat Paşa Aydemir
Sözün de bir ahlakı var
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Erzurum’un Önceliği:

Yüksek Hızlı Tren
Doğalgaz ve Enerjide indirim
İstihdam oluşturacak yatırımlar
Göçü durduracak acil eylem planı
DAP’ın Erzurum’a yoğunlaşması
Tarımsal sanayi yatırımları


Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
PALANDÖKEN
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri