Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Tavlaşoğlu projelerini paylaştı
Tavlaşoğlu projelerini paylaştı
Tekin: ‘Öğretmenlerin önerileri çok önemli’
Tekin: ‘Öğretmenlerin önerileri çok önemli’
İspir’de feci kaza: 1 ölü
İspir’de feci kaza: 1 ölü
Seçim güvenliği masaya yatırıldı
Seçim güvenliği masaya yatırıldı
AK Parti Oltu’da iftarda buluştu
AK Parti Oltu’da iftarda buluştu
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
13 Eylül 2022 Salı - 07:10

Oktay’dan irfan bayrağı vurgusu

Oktay, “Dilimizi, değerlerimizi ve ilim aşkımızı atayurdumuzda yaşatanlarsınız. Yusuf Has Hacib'den Seyyid Yahya Bakuvi'ye, Maktumkulu Firaki'den Nizami Gencevi'ye uzanan, düşünce dünyamızın irfan bayrağını zamanın ötesine taşıyanlarsınız” ifadelerini kullandı.

Oktay’dan irfan bayrağı vurgusu

Oktay, “Dilimizi, değerlerimizi ve ilim aşkımızı atayurdumuzda yaşatanlarsınız. Yusuf Has Hacib'den Seyyid Yahya Bakuvi'ye, Maktumkulu Firaki'den Nizami Gencevi'ye uzanan, düşünce dünyamızın irfan bayrağını zamanın ötesine taşıyanlarsınız” ifadelerini kullandı.

Ahmet Yesevi Üniversitesi 2022-2023 akademik yılı açılışına katılan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, “Türk-İslam medeniyetinin ilim paradigması, daha güçlü şekilde ihya edilmeyi bekliyor. Binlerce yıllık tarihi birikimin muhasebesini yaparak, geleceği inşa etmenin sorumluluğunu taşıyoruz” dedi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, kendisine “Fahri Profesörlük” unvanı takdim eden Ahmet Yesevi Üniversitesi’nin Türkistan Yerleşkesinde gerçekleştirilen 2022-2023 akademik yılı açılış törenine çevrim içi olarak katıldı.
Toplantıda bir konuşma gerçekleştirerek 2022-2023 akademik yılının öğrenci ve akademisyenler için hayırlı olması temennisinde bulunan Oktay, üniversitenin her fakültemizin kendi alanında başarılarından uluslararası alanda söz ettirmesini beklediklerini ifade etti.
Ahmet Yesevi Üniversitesi’nin tüm öğrencisi ve personeliyle Pir-i Türkistan Hoca Ahmet Yesevi’den feyz alarak geleceği inşa ettiğini dile getiren Oktay, “Dilimizi, değerlerimizi ve ilim aşkımızı atayurdumuzda yaşatanlarsınız. Yusuf Has Hacib'den Seyyid Yahya Bakuvi'ye, Maktumkulu Firaki'den Nizami Gencevi'ye uzanan, düşünce dünyamızın irfan bayrağını zamanın ötesine taşıyanlarsınız” ifadelerini kullandı.
Türk dünyasının ilk ortak devlet üniversitesinde ortak dil, tarih ve kültür misyonu ile kardeşlik ve dayanışmanın perçinlendiğine dikkati çeken Oktay, üniversitenin kuruluşunda emeği geçenleri saygıyla anarak katkı verenlere teşekkür etti.
Üniversitelerin bilgiyi üreten, üretilen bilginin yayılmasını sağlayan ve bilginin toplum için faydalı bir ürüne dönüşmesine imkan veren kurumlar olduğuna değinen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, "Günümüzde nitelikli insan kaynağının artan önemi ve bilginin katlanma hızı ile birlikte üniversiteler, her zamankinden çok daha belirleyici konumdadır. Yükseköğretime ciddi yatırım yapan ve bu konuda akılcı politikalar uygulayan ülkelere baktığımızda her birinin bölgesel ve küresel güç olma yolunda gelişme gösterdiklerini görebiliriz. Bizler, Cumhurbaşkanımız liderliğinde nesillerin en iyi şekilde yetişmesi ve akademik üretimin sürdürülebilir şekilde katma değere dönüşmesi için yükseköğretim konusuna azami önem veriyoruz” diye konuştu.
“Binlerce yıllık tarihi birikimin muhasebesini yaparak geleceği inşa etmenin sorumluluğunu taşıyoruz”
Oktay, şöyle devam etti: “Yükseköğretimde vizyonumuz, üniversitelerimizin üretkenlik, inovasyon ve sürdürülebilir ilerlemenin markalaşmış birer merkezi haline gelmesidir. Bu hedefle ilerlerken geçmişten, kültür ve bilgi mirasımızdan kopuk olmak gibi bir lüksümüz bulunmamaktadır. Nesillerimizin, köklü tarihinin bilincinde, bu bilinçle geleceğe söyleyecek sözü olan, özgüveni ve azmi yüksek şekilde yetişmeleri için çalışıyoruz. Sadece Türkiye'yi, Batı'yı değil; Doğu'yu, Tanrı Dağları'ndan Altay Bozkırları'na atayurdunu bilen, hisseden ve yaşayabilen zihinlerle ilerleyeceğimize inanıyoruz. Sizlerin de bu duygu iklimi içinde olduğunu biliyor, yeni başlayan akademik yılda her birinizden çok daha fazla gayret ve fedakarlık bekliyoruz. Türk-İslam medeniyetinin ilim paradigması, daha güçlü şekilde ihya edilmeyi bekliyor. Binlerce yıllık tarihi birikimin muhasebesini yaparak geleceği inşa etmenin sorumluluğunu taşıyoruz. Bu coğrafyada, Moğollar, dönemin en kıymetli eserlerinin bulunduğu kütüphaneleri yakıp yıkarken, ilmi birikime alimler sahip çıkmadı mı? Bağdat yerle bir edildiğinde, kültürel mirası bugünlere taşıyan ulema değil miydi? Medeniyet birikimine sahip çıkarak geleceğe yürümek için gün bugündür."
Oktay, Ahmet Yesevi Üniversitesi öğrencilerine şöyle seslendi:
"Kaleminiz Hoca Ahmet Yesevi'den, cetveliniz Uluğ Bey'den ilhamla işlesin. Fikirleriniz Muhammed Harezmi, Ahmet Fergani, Ebu Reyhan Biruni, İbni Sina ve Ebu Nasr Farabi gibi abide isimleri yaşatsın. Her fakültemizin kendi alanında başarılarından uluslararası alanda söz ettirmesini, özellikle yapay zeka, artırılmış sanal gerçeklik, medikal nano teknolojiler, akıllı malzemeler ve biyomoleküler gibi alanlarda yeniliklere imza atmasını bekliyoruz. İnanıyorum ki her biriniz böyle bir üniversitede olmanın anlamını kavrayarak azim ve kararlılıkla çalışacak, hocalarımızın destekleriyle başarıdan başarıya koşacaksınız."
 

 
'Tek haneli işsizlik oranı hedefimize ilerliyoruz'
 
Ertuğrul Gazi'ye vefa
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türkiye’nin barışa yönelik çabaları kitaplaştırıldı
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından hazırlanan “Türkiye’nin ...
Müzisyen Kurt’a uluslararası festivalde ödül
Erzurum’un tanınmış müzisyenlerinden Sezer Kurt, dünyanın sayılı organizasyonlarından ...
Koruma altındaki çocuklara görkemli sünnet şöleni
Erzurum'da devlet korumasındaki çocuklar için düzenlenen sünnet töreni ...
 
Erzurum Kültürel Miras 2021 verileri açıklandı
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - Erzurum’da 3 müzenin bulunduğu, bu müzelerde ...
‘Bir Bayram Sabahı’ yoğun ilgi gördü
Erzurum Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nun başarılı eserlerinden ...
Hayme Ana’ya vefa
Kütahya’nın Domaniç ilçesine bağlı Çarşamba köyünde düzenlenen Hayme Ana'yı ...
 
‘Halk Kültürümüzü Geleceğe Taşıyoruz’
Bitlis’in Ahlat ilçesinde hayata geçen “Halk Kültürümüzü Geleceğe Taşıyoruz” ...
‘30 Ağustos Zaferi ufkumuzun ışığıdır’
Memiş, “Irak'ın Kuzeyinde, Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı, Barış Pınarı Harekâtlarında, ...
Erzurum’da 30 Ağustos Zafer Bayramı coşkusu
Erzurum'da 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 100. yıl dönümü kutlama programları ...
 
PALANDÖKEN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri