Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Tunceli-Erzincan karayolunda heyelan
Tunceli-Erzincan karayolunda heyelan
Uyuşturucu operasyonunda 11 tutuklama
Uyuşturucu operasyonunda 11 tutuklama
KADES sayesinde şiddetten kurtuldular
KADES sayesinde şiddetten kurtuldular
 Bingöl yolunda drone destekli trafik denetimleri sürüyor
 Bingöl yolunda drone destekli trafik denetimleri sürüyor
Şok uygulamalarda çok sayıda silah ele geçirildi
Şok uygulamalarda çok sayıda silah ele geçirildi
HABERLER>SİYASET
10 Ocak 2024 Çarşamba - 01:07

Fidan Gazze dramını değerlendirdi

Fidan, Gazze’de yaşananlara değinerek, “Olayın ironisi ve dram tarafı herkesin aynı görüşte olduğu fakat bir türlü engellenemeyen bir olayın hala devam etmesi çok düşündürücü. Burada daha farklı adımlar atılması gereği ihtiyacının da ortaya çıktığı görülmekte” dedi.

Fidan Gazze dramını değerlendirdi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Gazze’de yaşananlara değinerek, “Olayın ironisi ve dram tarafı herkesin aynı görüşte olduğu fakat bir türlü engellenemeyen bir olayın hala devam etmesi çok düşündürücü. Burada daha farklı adımlar atılması gereği ihtiyacının da ortaya çıktığı görülmekte” dedi.

Dışişleri Hakan Fidan, Kırgızistan temaslarını sürdürüyor. Kırgızistan Dışişleri Bakanı Ceenbek Kulubayev ile ikili görüşme gerçekleştiren Bakan Fidan daha sonra ortak basın toplantısında konuştu. Dışişleri Bakanı olarak ilk defa Bişkek’e geldiğini kaydeden Bakan Fidan, “Burada önemli temaslarımız var, olmaya da devam edecek. Değerli dostumla gerek baş başa gerek heyetler arası yaptığımız görüşmelerde iki ülke arasındaki önemli konulara temas etme imkânımız oldu.

Ortak Stratejik Planlama Grubu 6. Toplantısı gerçekleştirdiklerini kaydeden Bakan Fidan, “Burada yapılan çalışmaların ve alınan kararların ürünü olarak da 2024- 2026 çalışma programımızı az önce sizlerin de huzurunda imzaladık. Ortak Stratejik Planlama Grubu çalışmamızın merkezinde yer alan önemli bir konu Cumhurbaşkanımızın Kırgızistan’a yapacakları 2024 yılı ziyaret esnasında iki Cumhurbaşkanı arasında gerçekleştirilecek zirvede yapılacak olan çalışmalar. Bizim kendi bakanlar olarak yaptığımız çalışmada liderler arasındaki zirveye bir hazırlık oldu. Liderler arasındaki zirve Yüksek Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantısı olacak ve bunun da 6. yapılacak. Kırgızistan’la aramızdaki iş birliğini kurumsal hâle stratejik Yüksek Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantıları formatında gerçekleştirmekte” açıklamasını yaptı.

İki ülkeler arasında ortak çalışmalar olduğunu kaydeden Bakan Fidan, açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

“Acaba kimlik kartlarıyla seyahate geçebilir miyiz? Bu konuda bir görüş alışverişimiz oldu. Burada önemli mesafeler kat ediyoruz, bunu da tartıştık. Eğitim konusunda daha fazla neler yapabiliriz? Kırgızistan vatandaşları Türkiye'ye gelmekte, onların eğitim talepleri, konsolosluk talepleri onlar üzerinde durduk. Türk Maarif Vakfının Kırgızistan'daki faaliyetleri üzerinde durduk. FETÖ okullarının tabi sonlandırılmasını öyle çalışmalar üzerinde durduk. Manas Üniversitesinin faaliyetleri üzerinde durduk ve bunlar gerçekten eğitim öğretim alanında ve kapasite artırma açısından önemli konular”

“Türk-Kırgız Ortak Hastanesi bu konuda mümtaz bir örnek”

Sağlık işbirliği alanının önemli olduğunu kaydeden Bakan Fidan, “Türkiye'nin sağlık alanında geliştirdiği kapasitenin kardeş ülkeye aktarılması konusunda çabalarımız devam etmekte. TİKA marifetiyle yapılan Türk-Kırgız Ortak Hastanesi bu konuda mümtaz bir örnek. Açıkçası burada ileri tıp teknikleri kullanarak yapılan cerrahi müdahaleler hem Kırgız halkına bir hizmet teşkil etmekte hem de bizim cerrahi ve tıbbi becerileri Kırgız sağlık sektörüne aktarmaya bir imkân sağlamakta. Bunu daha ileri nasıl götürebiliriz? Onun üzerinde konuştuk. Daha fazla Kırgız hastanın Türkiye'de ücretsiz edilmesi nasıl mümkün olabilir? Onun üzerinde görüş alışverişlerimiz oldu” ifadelerini kullandı.

“Kırgızistan’ın Özbekistan'la geçen sene varmış olduğu sınır mutabakatına memnuniyetle karşılıyoruz”

“Türk devletler teşkilatının daha etkin, daha fonksiyonel olması için neler yapılabilir? O konuda da görüş alışverişinde bulunduk” ifadelerini kullanan Bakan Fidan, açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

“Kırgızistan malumunuz bu yıl 2024 yılı için Türk Devletler Teşkilatı Dönem Başkanlığına ev sahipliği yapacak. O zirvede hangi konular üzerinde durabiliriz? İkili bu konuda alışveriş görüş alışverişlerimiz oldu. Bunun yanı sıra bölgesel konularla da ilgili görüş alışverişlerimiz oldu. Özellikle Kırgızistan’ın Özbekistan'la geçen sene varmış olduğu sınır mutabakatına memnuniyetle karşıladığımızı kendilerine ifade ettik. Aynı şekilde kendilerinden bu sene içerisinde Tacikistan'la da benzer bir müjdeli haberi alacağımızın bilgisini aldık. Bu konuda Türkiye olarak bizim bölgede yakından takip ettiğimiz bu konu iki dost ve kardeş ülke arasındaki ihtilafın bir an önce son bulmasını canı gönülden arzu etmek arz etmekteyiz. Bu konuda elimizden gelen çabayı her platformda göstermekteyiz ve en yakın zamanda bu konuda iyi bir haberi alacağız. Dolayısıyla Orta Asya'da gerçekten ihtilaflı bir konuk kardeşlerimiz arasında kalmayacak. Bu bizim için fevkalade önemli”

Afganistan konusunun görüşmede ele alındığını sözlerine ekleyen Hakan Fidan, “Afganistan’ın uluslararası topluma tekrar kazandırılması, orada yeni bir iç savaşın çıkmaması, teröre ve diğer illegaliteye ev sahibi yapmaması meselesi bizim için şu anda ortak öncelikler arasında yer alıyor. Oradaki hükümet yetkilileriyle ilişkiye geçilmesi ve belli politikalarda işbirliği yapılması konusunda neler yapabiliriz? Onun görüş alışverişinde açıkça bulundum” dedi.

“Hem ikili ilişkilerimizi hem bölgesel ilişkileri ele aldık”

Fidan, açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

“Rusya, Ukrayna savaşı hakkında da kendisiyle görüş alışverişinde bulunduk. Özellikle Türkiye'nin tabii Karadeniz'e olan en büyük kıyıdaş ülke olarak pozisyonu ve bu savaşı yakından takip etmesi Ukrayna ve Rusya ile geliştirdiğimiz ilişkiler ve bunu savaşı durdurmada nasıl kullanabiliriz? Tahıl anlaşmasını yeniden hayata geçirmede bu konuda nasıl etkili olabiliriz, bu konudaki görüşlerimizi meslek taşımada anlattım. Gazze’de devam eden katliam bu konuda İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Ligi'nin ortak bir kararı vardı. Bir temas grubu oluşturulmuştu. Kırgızistan'da İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi olarak bu toplantıda vardı. Ben değerli meslektaşıma temas grubu olarak Gazze'deki katliamın ve dramın sonlanması için neler yaptık, neler yapıyoruz, izlenimlerimiz neler, olay ne yöne eviriliyor? Bu konuda da görüş alışveriş içinde bulunduk. Kendisini de bu konuda bilgilendirdim. Özellikle Gazze’de katliamın ve başta batı olmak üzere dünya kamuoyunun ağırlıklı bir şekilde bu katliama devletler düzeyinde en azından sessiz kalması veya dolaylı veya açıktan onay vermesinin dünya güvenliği için oluşturduğu riskleri beraber paylaştık. Bu konuda zaten kiminle konuşsak, aynı görüşleri paylaşmaktayız. Olayın ironisi ve dram tarafı herkesin aynı görüşte olduğu fakat bir türlü engellenemeyen bir olayın hala devam etmesi çok düşündürücü. Burada daha farklı adımlar atılması gereği ihtiyacının da ortaya çıktığı görülmekte. Bu konuyu da kendileriyle uzun uzun konuştuk. Stratejik ortağımız Kırgızistan’la hem ikili ilişkilerimizi hem bölgesel ilişkileri, hem küresel ilişkileri bütün boyutlarıyla ele aldık”

 
'Bizler insanlık cephesini tahkim edeceğiz'
 
Trendyol 1. Ligde 18. Hafta gündemi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Bizler insanlık cephesini tahkim edeceğiz'
Kurtulmuş, birliği ve beraberliği ortak değerler içerisinde daha fazla ...
Yerlikaya: 'Taviz vermeyeceğiz'
Sokaklarda suçta kibirlenen ve şehir eşkıyalığına soyunanların devletin ...
Sekmen Büyükşehir önceliklerini paylaştı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Cumhur İttifakı Erzurum ...
 
Kurtulmuş: ‘Bütün dünyaya soruyoruz’
Kurtulmuş, ‘“Şu soruyu bir feryat şeklinde bütün dünyaya soruyoruz. Nerede ...
Sekmen: ‘Eser siyasetimiz devam edecek’
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Cumhur İttifakı’nın 31 Mart Pazar ...
Erdoğan: ‘Türkiye Yüzyılı şehirleri için hazırız, kararlıyız’
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sosyal medya hesabından AK Parti Aday ...
 
Bahçeli: '31 Mart’ta da mutlaka başarılı olacağız'
Bahçeli, Türk milleti ve Türkiye Cumhuriyeti’nin yeni yüzyılda dünyaya ...
'Yeni Dönem Erzurum’un Şahlanış vakti olacak'
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, “Üçüncü dönemimiz inşallah ...
Sekmen 3. kez Başkan adayı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mehmet Sekmen’in 3. defa AK Parti ...
 
PALANDÖKEN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri