Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum çocuk nüfus oranında ortalamaları geçti
Erzurum çocuk nüfus oranında ortalamaları geçti
Kartlı ödemeler 1,18 trilyon liraya ulaştı
Kartlı ödemeler 1,18 trilyon liraya ulaştı
Erzurumspor bu kez ceza almadı
Erzurumspor bu kez ceza almadı
Tarım-GFE yıllık yüzde 49,92 arttı
Tarım-GFE yıllık yüzde 49,92 arttı
Ücretli çalışan sayısı yıllık yüzde 4,1 arttı
Ücretli çalışan sayısı yıllık yüzde 4,1 arttı
HABERLER>TÜRKİYE
16 Kasım 2022 Çarşamba - 02:45

Erdoğan G-20 Zirvesinde tespitlerini paylaştı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi kapsamında düzenlenen "Sağlık" konulu oturumda, "İnsanlığın sağlık politikaları açısından siyasi liderlik ve kararlılığa ihtiyacı vardır. G20 bu bakımdan anahtar role sahiptir" dedi.

Erdoğan G-20 Zirvesinde tespitlerini paylaştı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi kapsamında düzenlenen "Sağlık" konulu oturumda, "İnsanlığın sağlık politikaları açısından siyasi liderlik ve kararlılığa ihtiyacı vardır. G20 bu bakımdan anahtar role sahiptir" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Endonezya'nın Bali Adası'ndaki G20 Liderler Zirvesi kapsamında düzenlenen "Sağlık" başlıklı oturumda konuştu. Korona virüs salgınının, küresel sağlık sisteminin kurumsal, mali ve hukuksal yetersizliklerini gözler önüne serdiğine işaret eden Erdoğan, bu nedenle Endonezya'nın küresel sağlık mimarisini dönem başkanlığı önceliklerinden biri olarak belirlemesini isabetli bulduğunu ifade etti.

Türkiye'nin küresel sağlık meselesini MİKTA Dönem Başkanlığında gündeme aldığını hatırlatan Erdoğan, küresel sağlık sisteminin güçlendirilmesinin yolunun, Dünya Sağlık Teşkilatının merkezi rolünün tahkim edilmesinden geçtiğini söyledi. Bu amaçla yürütülen reform sürecine destek verdiklerini dile getiren Erdoğan, "Gelecekte yaşayabileceğimiz salgınlar karşısında bütüncül bir perspektif geliştirmemiz gerekiyor" diye konuştu.

G20 FİNANS VE SAĞLIK GÖREV GÜCÜ

Geçen sene temelleri atılan "G20 Finans ve Sağlık Görev Gücünün" bu noktada önemli rol oynayacağına inandığının altını çizen Erdoğan, şunları kaydetti: "Küresel salgınlarla mücadelede finansman ihtiyacını gidermeye yönelik çalışmalarımızda ilerleme kaydetmemiz gerektiği açıktır. Salgın sürecinden çıkarılacak önemli bir diğer sonuç da test, tedavi ve aşı gibi karşı önlemler konusunda dünyanın yetersiz olduğudur. Düşük gelirli ülkelerde nüfusun sadece yüzde 11'i, sağlık çalışanlarının ise yalnızca yüzde 37'si aşılanabilmiş durumdadır. Bu adaletsiz tabloyu içimize sindirmemiz mümkün değildir. Türkiye, salgın sürecinde insanı merkeze alan bir yaklaşımla küresel çabalara aktif katkı sundu. Dezavantajlı grupların ihtiyaçlarına da özel önem atfettik. Ülkemizde misafir ettiğimiz 5 milyon sığınmacının sağlık hizmetlerine erişimini kesintisiz sürdürdük. Geçen sene gündeme getirdiğim göç çalışma grubu kurulması teklimizin önemi daha iyi anlaşıldı."

"TÜRKİYE, BİRİNCİ SINIF SAĞLIK HİZMETİ SUNDU"

Salgınla mücadele kapsamında 161 ülke ile 12 uluslararası kuruluşa yardım sağladıklarını, 19 ülkeye 6.3 milyon dozdan fazla aşı hibe ettiklerini hatırlatan Erdoğan, TÜRKOVAC aşısıyla Türkiye'nin kendi ihtiyaçlarını karşılamanın ötesine geçtiğini vurguladı. Erdoğan, Türkiye'nin güçlü ve modern sağlık altyapısı sayesinde vatandaşlarıyla birlikte şifasını Türkiye'de arayanlara da birinci sınıf sağlık hizmeti sunduğunu belirtti.

"İNSANLIĞIN SAĞLIK POLİTİKALARI AÇISINDAN SİYASİ LİDERLİK VE KARARLILIĞA İHTİYACI VARDIR"

Erdoğan, "Bu süreçte küresel tedarik zincirlerinin güçlendirilmesi için sağlam ve kalıcı yapılara ihtiyaç olduğu da görüldü. Üretim kapasitelerinin artırılması için ivedi adımların atılması zaruridir. Bu açığı kapatmak için halihazırda kapasite sahibi ülkelerin imkanlarından daha fazla istifade edilmelidir. G20 Endonezya Dönem Başkanlığı'nca başlatılan ve Türkiye'yle birlikte diğer 6 üye tarafından desteklenen araştırma-geliştirme iş birliği süreci şüphesiz faydalı olacaktır. Ezcümle, insanlığın sağlık politikaları açısından da siyasi liderlik ve kararlılığa ihtiyacı vardır. G20 bu bakımdan anahtar role sahiptir" ifadelerini kullandı.
GIDA VE ENERJİ GÜVENLİĞİ" OTURUMU
G20 Liderler Zirvesi'nin "Gıda ve Enerji Güvenliği" oturumunda konuşma yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Dünya gübre piyasası da süratle istikrara kavuşturulmalı. Aksi takdirde, önümüzdeki yıl daha büyük bir gıda krizi yaşayacağız" dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Endonezya'nın Bali Adası'nda düzenlenen G20 Liderler Zirvesi çerçevesinde temaslarını sürdürüyor. Apurva Kempinski'deki G20 Liderler Zirvesi'nin "Gıda ve Enerji Güvenliği" oturumuna katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada yaptığı konuşmasında misafirperverliği için Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo'ya teşekkür etti. Geçen sene tüm meydan okumalara rağmen küresel ekonominin yüzde 6 büyüdüğüne dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, artan talep, tedarik zincirlerinde yaşanan bozulma, emtia fiyatlarındaki yükseliş ve hammadde sıkıntılarının dünyayı yüksek enflasyonla karşı karşıya bıraktığını belirtti.
Rusya-Ukrayna Savaşı'nın ise gıda ve enerji kulvarında tıkanmaya, bunun da emtia fiyatlarında ilave artışlara yol açtığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "2015 yılındaki G20 dönem başkanlığımız sırasında gıda güvenliğini önceliklerimizden biri olarak gündemimize almıştık. Antalya'da sizleri misafir ettiğimizde Gıda Güvenliği ve Sürdürülebilir Gıda Sistemleri başlıklı eylem planımıza imza atmıştık. Aradan geçen süre zarfında 7 sene önce gündeme getirdiğimiz hususların isabeti görüldü. Eşim Emine Erdoğan'ın öncülüğünde yürüyen Sıfır Atık Projesi çerçevesinde bu sene Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na sunduğumuz '2030 Gündeminin Geliştirilmesi için Sıfır Atık Yaklaşımlarının Teşvik Edilmesi' başlıklı Karar Taslağına kıymetli desteklerinizi bekliyorum" dedi.
"TAHIL KORİDORUNDAN 10 MİLYON TONUN ÜZERİNDE TAHILIN SEVKİYATI SAĞLANDI"
Dünyadaki gıda krizine işaret eden Erdoğan, "Mevcutta, dünya, buğday, ayçiçeği yağı ve mısırda olduğu gibi pirinçte de kriz yaşanması ihtimaliyle karşı karşıyadır. Keza, dünya gübre piyasası da süratle istikrara kavuşturulmalıdır. Aksi takdirde, önümüzdeki yıl daha büyük bir gıda krizi yaşayacağız" ifadesini kullandı.

Afrika'nın kuraklığın da etkisiyle kıtlık riski içinde bulunduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Dünya beşten büyüktür' şiarıyla, Afrika'nın sesinin küresel ve bölgesel meselelerde yankı bulmasını önemsiyoruz. Türkiye olarak küresel gıda güvenliğinin temini için yoğun çaba sarf ettik. Tarafların yapıcı yaklaşımları sayesinde Birleşmiş Milletlerle birlikte Karadeniz'de tesis ettiğimiz koridordan şimdiye kadar 10 milyon tonun üzerinde tahılın sevkiyatı sağlandı. İstanbul Mutabakatı, savaşa rağmen tarafların uzlaşıya varabildiklerini de gösterdi. Tabii mekanizmanın işlemeye devam etmesi için sizlerin de desteğiyle, sıkıntıya yol açan engellerin esnetilmesi noktasında adım atılması lazım. Ayrıca ihraç edilen tahılın Afrika başta olmak üzere acil ihtiyaç duyan az gelişmiş bölgelere ulaştırılması için de harekete geçmeliyiz" açıklamasında bulundu.
"BÖLGEMİZİN GÜVENLİĞİNE NET KATKI SAĞLIYORUZ"
Bu süreçte küresel enerji güvenliğinin tesisi ile tüketicilerin ucuz ve sürdürülebilir şekilde enerjiye erişimlerinin de öncelikli hal aldığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Gerçekçi, ayakları yere basan ve akılcı bir şekilde temiz enerji dönüşümünü idare etmemiz hayatidir. Gıda krizinin idaresinde olduğu gibi bir enerji merkezi olarak Avrupa başta olmak üzere yakın bölgemizin güvenliğine net katkı sağlıyoruz. Hatırlanacağı üzere G20 tarihindeki ilk enerji bakanları toplantısı, 2015 yılında ülkemizin dönem başkanlığı sırasında düzenlenmişti. Türkiye, kendisinin ve bölgesinin enerji arz güvenliğine destek verecek hamleleri uzun süredir kesintisiz şekilde hayata geçirmektedir" dedi.
TANAP

Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi'nin (TANAP), Güney Koridorunun işlerliği bakımından hayati öneme sahip olduğunu bir kere daha gösterdiğini aktaran Erdoğan, "Küresel ekonominin büyük sarsıntılar geçirdiği böyle bir dönemde dünya G20'nin yol göstericiliğine ve birlikteliğine daha fazla ihtiyaç duyuyor. Bu düşüncelerle toplantımızın ve alacağımız kararların tüm insanlık için hayırlı olmasını diliyor, ev sahibimiz Endonezya'ya teşekkür ediyorum" diye konuştu.

 

 
‘Sahada başı pişenin, sandıkta da aşı pişer’
 
Bozdağ’dan Yeni Anayasa vurgusu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erdoğan G-20 Zirve Gündemini değerlendirdi
Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi nedeniyle Endonezya’ya hareketi ...
KKTC için tarihi yaklaşım
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, bugün gerçekleştirilen Türk Devletleri ...
TDT’nin yeni Genel Sekreteri Ömüraliyev oldu
Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Genel Sekreterliğine Kırgızistan’ın Ankara ...
 
'Erdoğan Dünya çapında büyük devlet adamı’
Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ...
Erdoğan: 'Türk dünyası olarak daha güçlüyüz'
Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, Semerkant'ta "Türk Dünyası Ali Nişanı" verildi
Türk Dünyası tek yürek
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türk Yatırım Fonu'nun mümkün olan en kısa sürede ...
 
Erdoğan’dan ezeli ve ebedi kardeşlik vurgusu
Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Özbekistan’da Yüksek Düzeyli İmam Buhari Nişanı takdim edildi
'Türkiye Yüzyılı’nı birlikte yükselteceğiz'
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "Sahip olduğumuz imkanları, yeni ...
Türk Dünyası Tarihi Zirvede buluşuyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Özbekistan ziyareti öncesinde gerçekleştirdiği ...
 
PALANDÖKEN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri