Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Sivas Valiliği uyardı: ‘Keneyi hafife almayın’
Sivas Valiliği uyardı: ‘Keneyi hafife almayın’
Göçmen kaçakçısı tutuklandı
Göçmen kaçakçısı tutuklandı
Kût’ül Amâre Zaferi 108’inci yılında
Kût’ül Amâre Zaferi 108’inci yılında
Silah ticareti yapan 4 kişi yakalandı
Silah ticareti yapan 4 kişi yakalandı
Tarihi eser operasyonu: 2 gözaltı
Tarihi eser operasyonu: 2 gözaltı
HABERLER>BÖLGEDEN
26 Ocak 2024 Cuma - 01:46

Doğu’dan kış günceli

Palandöken’de kar kalınlığı bir buçuk metreyi aşarken, bölgede en yüksek kar kalınlığı 2 metre 80 santimetreyle Bahçesaray’da ölçüldü. Bingöl Karlıova kırsalında da kar kalınlığı 2 metre 4 santimetre olarak bildirildi.

Doğu’dan kış günceli

Doğu Anadolu Bölgesinde devam eden kar yağışı kış turizmi merkezlerinde sevinçle karşılanırken kent merkezlerinde ulaşım başta olmak üzere gündelik yaşam olumsuz etkileniyor. Palandöken’de kar kalınlığı bir buçuk metreyi aşarken, bölgede en yüksek kar kalınlığı 2 metre 80 santimetreyle Bahçesaray’da ölçüldü. Bingöl Karlıova kırsalında da kar kalınlığı 2 metre 4 santimetre olarak bildirildi.

AĞRI’DA KAPALI KÖY YOLLARI ULAŞIMA AÇILIYOR

Ağrı’nın Patnos ilçesinde kar nedeniyle yolu ulaşıma kapanan 72 köy ve 80 mezra yolunun açılmasına başlandı.

Patnos’ta iki gün önce gerçekleşen yoğun kar yağışı hayatı olumsuz yönde etkiledi. Kar ve tipi nedeniyle 72 köy ve 80 mezra yolu ulaşıma kapandı. Kar kalınlığının 40 santimetreyi bulduğu ilçe merkezinde yüksek kesimlere ve köylere yağan kar kalınlığı neredeyse 1,5 metreyi buldu.

Kar yağışı ve fırtınanın dinmesiyle Patnos İlçe Özel İdare ekipleri yoğun mesaiye başlayıp kapanan yolları açmaya başladı.

Karla mücadele ekipleri yüksek kesimlerdeki bazı noktalarda kar kalınlığının 1,5 metreyi bulduğu yolları yoğun gayretle açarak vatandaşların mağduriyet yaşamaması için çaba sarf ediyor.

KARLIOVA’DA İKİ HAFTA İÇİNDE 500 KAMYONA YAKIN KAR İLÇE DIŞINA ATILDI

Bingöl’ün Karlıova ilçesinde iki haftada yaklaşık 500 kamyon kar, belediye ekipleri tarafından ilçe dışına atıldı.

Adını karla kaplı ovadan alan ve yılın neredeyse 4-5 ayını kar esaretiyle geçiren bin 940 rakımlı Bingöl’ün Karlıova ilçesinde, ekiplerin karla mücadelesi sürüyor. İki hafta önce başlayan ve belirli aralıklarla devam eden kar yağışıyla beraber, Karlıova Belediyesi ekipleri de yoğun bir çalışma başlattı. İlçenin merkez mahalleleri, sokaklar ve ana caddelerinde karları iş makineleriyle toplayan ekipler, kamyonlara yükleme yaparak ilçe dışına taşıma yapıyor.

Günde ortalama 40 kamyon karı ilçe dışına taşıdıklarını aktaran belediye görevlilerinden Metin Bingöl, iki hafta içinde yaklaşık 500 kamyon kar attıklarını söyledi. Bingöl, "Yaklaşık 2-3 haftadır kar yağışı var. Son bir haftadır ise yoğun bir kar yağışı var. Temizliğe devam ediyoruz. Günde ortalama 40 kamyon kar taşıyoruz ilçe dışına. Şimdiye kadar 500 kamyona yakın kar taşıdık. Belediye ekipleri olarak kar taşıma çalışmalarına aralıksız devam ediyoruz" dedi.

Bingöl, belediye ekipleri olarak kış sonuna kadar çalışmalara devam edeceklerini söyledi.

BİTLİS’TE 213 KÖY YOLU ULAŞIMA AÇILDI

Bitlis’te önceki gece başlayan kar yağışından dolayı kapanan 266 köy yolundan 213’ü açıldı.

Kış mevsiminin çetin geçtiği ve Türkiye’de en fazla kar yağışı alan illerin başından gelen Bitlis merkezde kar kalınlığı 1, yüksek kesimlerde ise yaklaşık 1,5 metre olarak ölçüldü. Köylerde Bitlis İl Özel İdaresi, şehir merkezinde ise karayolları ve belediye ekipleri kapanan yolları açmak için yoğun çaba harcıyor.

Bitlis İl Özel İdaresi Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürü Ümit Kurtkan, 10 ayrı şantiyede bulunan 60 iş makinesi ve 80 personelle karla mücadele çalışması başlattıklarını belirtti. Kurtkan, dün itibari ile kapanan 266 köy yolundan 213’ünü açtıklarını söyledi. Kurtkan, 53 kapalı köy yolunun kaldığını ve bu yolların da 7/24 esasına göre çalışarak açacaklarını belirtti.

VAN’DA 201 YERLEŞİM YERİNİN YOLU ULAŞIMA KAPANDI

Van’da dün sabah etkili olan kar yağışı nedeniyle 201 yerleşim yerinin yolu ulaşıma kapandı.

Kar yağışı nedeniyle Bahçesaray’da 20, Başkale’de 12, Çatak’ta 53, Erciş’te 55, Gevaş’ta 13, Gürpınar’da 39, Muradiye’de 5, Saray 1 ve Tuşba ilçesinde ise 3 olmak üzere toplam 201 yerleşim yerinin yolu ulaşıma kapandı. Van Büyükşehir, İpekyolu, Edremit, Tuşba belediyesi 3 ve diğer belediye karla mücadele ekipleri, kapalı yolları açmak için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

"Meteorolojiden çığ, buzlanma ve don uyarısı"

Meteoroloji 14. Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamada, Bölge genelinde havanın parçalı ve çok bulutlu olması tahmin edildiğini belirtilerek, “Sabah saatlerinde Hakkâri ilinin Yüksekova ve Şemdinli ilçelerinde, gece saatlerinden itibaren de Muş ilinin merkez ve Varto ilçelerinde aralıklı kar yağışı beklenmektedir. Gece ve sabah saatlerinde buzlanma ve don olayı ile yer yer pus ve sis hadisesinin görüleceği tahmin edilmektedir. Hava sıcaklıklarının mevsim normalleri civarında seyretmesi tahmin edilmektedir. Rüzgarın güneyli ve doğulu yönlerden hafif, zaman zaman orta kuvvette eseceği tahmin edilmektedir. Van Gölü için hava durumu çok bulutlu, rüzgar doğu ve kuzeydoğudan 3 ila 5 kuvvetinde, dalga: 0,25 ila 0,75 metre görüş orta, yağış anında zayıf. İl merkezleri için günün en yüksek sıcaklıklarının; Van’da 4, Hakkâri ve Muş’ta 2, Bitlis’te 0 derece olacağı tahmin edilmektedir. Bölgemizde yüksek kar örtüsü bulunan dik yamaçlarda çığ tehlikesi bulunduğundan yetkililer ile vatandaşların dikkatli ve tedbirli olmaları gerekmektedir. Gece ve sabah saatlerinde buzlanma ve don olayı ile yer yer sis hadisesi beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara (ulaşımda aksamalar, görüş mesafesinde daralma vb.) karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir” denildi.

GÖYNE SULAMA BARAJI BUZLA KAPLANDI

Gece saatlerinde dondurucu soğukların yaşandığı Erzincan'da, Göyne Sulama Barajı'nın yüzeyi buz tuttu.

Yaz mevsiminde tarım arazilerinin sulamasında kullanılan, aynı zamanda kafes balıkçılığı da yapılan barajda, balık kafesleri buz kütlesinin altında kaldı.

Kar yağışının olmadığı ancak gündüz ve gece saatlerinde etkili olan soğuk hava nedeniyle Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki, dere, çay ve barajlar dondu.

Sıcaklığın sıfırın altında 15 dereceye kadar düştüğü Erzincan'ın Çatalarmut köyündeki Göyne Sulama Barajı'nın yüzeyi de buzla kaplandı.

Drone ile havadan görüntülenen ve güzel manzaraların oluştuğu barajda bazı vatandaşlar taşla buzun kalınlığını test etmeye çalıştı.

Yaz mevsiminde yaklaşık 48 bin dekarlık tarım arazisini sulamak için kullanılan, aynı zamanda kafes balıkçılığı da yapılan barajda, balık kafesleri buz kütlesinin altında kaldı.

KARLA KAPLANAN YÜKSEKOVA DİLİMLİ BARAJI GÖRÜNTÜSÜYLE HAYRAN BIRAKTI

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde etrafı karla kaplanan Dilimli Barajı ziyaretçilerini adeta mest ediyor.

Geçtiğimiz günlerde bastıran yoğun kar yağışı hayatı olumsuz yönde etkilerken, ilçe merkezinde kar kalınlığı ise yarım metreyi geçmişti. İlçeye 10 kilometre uzaklıkta bulunan Esendere yolu üzerinde yer alan Dilimli Barajı ise yoğun kar yağışından sonra güzel görüntülere sahne oldu.

Yaklaşık 2,5 kilometrekarelik alan üzerinde kurulan Dilimli Barajı’nda yağışlardan sonra su seviyesi yükselirken, etrafını saran dağlarla bütünleşen görüntüsü ise hayranlık uyandırıyor. Yoldan geçen vatandaşlar etrafı karla kaplı Dilimli Barajı’nı fotoğrafladı.

Dilimli Barajı’nın çok güzel görüntülere sahne olduğunu belirten Ali Yiğit, “Burası kesinlikle İsviçre Alplerini aratmıyor. Yüksekova’da yoğun bir kar yağışı başladı. Şu an Dilimli Barajı’nın etrafı tamamen karla kaplanmış. Süper bir manzara var. Bizde bu güzelliği yakından görmek için buraya geldik ve manzarayı fotoğraflıyoruz” dedi.

HAKKARİ’DE KARLA MÜCADELE ÇALIŞMASI ARALIKSIZ SÜRÜYOR

Hakkari'de kar yağışı nedeniyle ulaşıma kapanan köy ve mezra yolları, yürütülen çalışmalar sonucunda tek tek ulaşıma açılıyor.

Ulaşımda aksamaların meydana gelmemesi için 140 personel ve 122 iş makinesiyle karla mücadele çalışmalarını sürdüren Hakkari İl Özel İdaresi, kapanan köy ve mezra yollarının bir an önce ulaşıma açılması için büyük gayret sarf ediyor. Önceki gün etkili olan kar yağışı nedeniyle kent genelinde 100 yerleşim yerinin yolu ulaşıma kapanmış, karla mücadele ekiplerinin hummalı çalışması sonucu kapalı bulunan yolların yüzde 50'si kısa sürede yeniden ulaşıma açılmıştı.

Ancak dün akşam saatlerinde etkisini artıran yoğun kar yağışı ve yüksek kesimlerde etkili olan tipi nedeniyle Hakkari genelinde 24 köy ve 65 mezra yolu tekrar ulaşıma kapandı. Kesintisiz ulaşım için var gücüyle çalışan ekipler, kapalı bulunan 89 yerleşim yeri yolunu yeniden ulaşıma açmak için gece gündüz demeden çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

KARS’TA YOL VE KALDIRIMLARIN KARI TEMİZLENİYOR

Kars’ta 2 gündür etkili olan kar yağışı sonrası belediye karla mücadele ekipleri çalışma başlattı.

Kars Belediye Başkanlığı’na bağlı Temizlik İşleri Müdürlüğü bünyesinde kurulan karla mücadele ekipleri, kent genelinde yol ve kaldırımlarının karını temizliyor.

Kar küreme ve tuzlama çalışmalarının yürütüldüğü kentte vatandaşların her hangi bir olumsuzlukla karşılaşmaması için kaldırımlarım karı temizliyor, buzlar kırılıyor ve temizlenen kaldırımlarda buz ve dona karşı tuzlama çalışması da yapılıyor.

Greyder ve kar küreme araçlarıyla temizlenen yollarının karı ise kamyonlarla kent dışına çıkarılıyor.

Konuyla ilgili olarak Kars Belediye Başkanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, “Yoğun kar yağışının etkili olduğu ilimizde belediye ekiplerimizce, ana arterler başta olmak üzere yol ve kaldırımlarda kar küreme ve tuzlama çalışmaları devam ediyor” denildi.

KARLA BEYAZA BÜRÜNEN IĞDIR ŞEHİR MERKEZİ HAVADAN GÖRÜNTÜLENDİ

İki gündür etkili olan kar yağışı sonrası karla beyaza bürünen Iğdır şehir merkezi havadan görüntülendi.

Doğu Anadolu'nun Çukurova’sı olarak bilinen Iğdır'a yıllar sonra yağan yoğun kar yağışı sonrası her yer beyaza büründü. Genelde kar tutmayan şehir merkezi iki gün etkili olan kar yağışı ile birlikte adeta beyaz gelinliğini giydi. Kar yağışı ile beyaza bürünen şehir merkezinde adeta kartpostallık görüntüler ortaya çıktı. Beyaza bürünen şehir merkezi havadan görüntülendi.

IĞDIR'DA KAR YAĞIŞI ETKİLİ OLUYOR

Iğdır merkezde dünden beri etkili olan kar yağışı etkisini sürdürürken, 24 köy yolu ulaşıma kapandı.

Iğdır şehir merkezinde dün öğle saatlerinde etkili olan karla karışık sağanak yağış, gece saatlerinde yerini kar yağışına bıraktı. Sabah saatlerinde etkisini artırarak devam eden kar yağışı kenti beyaza bürüdü. Kar nedeniyle Iğdır'da 24 köy yolunda ulaşım sağlanamıyor. Iğdır-Ağrı kara yolunda da ulaşımda aksamalar yaşanırken, Iğdır çıkışında bulunan trafik ekipleri ağır tonajlı araçların geçişine izin vermedi. Ağır tonajlı araçların geçişine izin verilmediği için tır garajlarında araç yoğunluğu yaşanıyor.

Iğdırlı esnaf Fırat Savaş, yağan karın kendileri için bir sürpriz olduğunu belirterek, "Aylardır biz bu karın yağmasını bekliyorduk. Iğdır Ovası için, tarım için güzel olacağını umuyoruz. Iğdır'da neredeyse yıllardır böyle bir kar yağışı görmedik" dedi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü 16. Bölge Müdürlüğü, bölge genelinde havanın çok bulutlu ve aralıklı karla karışık yağmur ve kar yağışlı geçeceğini belirterek, gece ve sabah saatlerinde buzlanma ve don olayı ile birlikte yer yer pus ve sis hadisesinin görülmesinin beklendiğini bildirdi. Ayrıca bölgede yüksek kar örtüsü bulunan dik yamaçlarda çığ tehlikesi bulunduğundan, yetkililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olmaları gerektiğine dikkat çekildi.

MUŞ KAR HAPSİNDE

Muş'ta etkili olan kar yağışı nedeniyle 241 köy yolu ulaşıma kapanırken, merada otlatılan keçiler ise kara yakalandı.

Muş’ta etkili olan kar yağışı hayatı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Kar yağışı nedeniyle 241 köy yolu ulaşıma kapanırken, merada otlatılan keçiler ise kara yakalandı. Etkili olan kar yağışı kısa sürede kent merkezini beyaza bürürken, sabahın ilk ışıkları ile ekipleri cadde ve sokaklarda kar temizleme çalışması başlattı.

Öte yandan, Korkut ilçesine yaklaşık 45 kilometre mesafede bulunan Yolgözler köyünde rahatsızlanan 6 yaşındaki Zehra Kaya’nın yakınları, kardan kapanan köy yolunun açılması için Muş İl Özel İdaresinden yardım istedi. Bölgeye yönlendirilen ekipler, köy yolunun bir an önce ulaşıma açılması için çalışma yürüttü. İl Özel İdaresi ekiplerinin yardımıyla hasta 112 Acil Sağlık Hizmetleri ekipleri tarafından hastaneye ulaştırıldı.

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Şeyhmus Yentür, olumsuz hava şartları nedeniyle 241 köy yolunun kapandığını belirtti. Yentür, ekiplerin yolları açmak için sahada çalıştığını kaydetti. ,

Kent sakinlerinden Can Tuzcu ise karın yağmasına en çok çocukların sevindiğini belirterek, "Yağışın yarıyıl tatiline denk gelmesi iyi oldu. Çocuklar mutlu olacaklar" dedi.

TUNCELİ’DE KAPALI BULUNAN 19 KÖY YOLUNU ULAŞIMA AÇMA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Tunceli’de hafta sonu etkili olan kar yağışının ardından kapanan köy yollarını ulaşıma açma çalışmaları devam ediyor.

Tunceli genelinde hafta sonu etkili olan kar yağışı nedeniyle onlarca köy yolu ulaşıma kapanırken valilik koordinesinde İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği tarafından başlatılan çalışmayla yollarını büyük bölümü yeniden ulaşıma açıldı. İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği tarafından Ovacık, Pülümür ve Hozat ilçesinde kapalı bulunan 19 köy yolunu ulaşıma açma çalışmalarına devam edilirken, karayolları ekipleri de Pülümür, Hozat-Karaoğlan güzergahında yol genişletme çalışmalarını sürdürüyor.

BAHÇESARAY’DA KAR MESAİSİ DEVAM EDİYOR

Van’ın Bahçesaray ilçesinde 2 günden bu yana belli aralıklarla etkili olan kar yağışının ardından kar kalınlığı yüksek yerleşim yerlerinde yaklaşık 80 santimetreye ulaştı.

Kentte 2 gündür belli aralıklarla etkili olan kar yağışı, özellikle Bahçesaray’da hayatı olumsuz etkiledi. Kar kalınlığının yüksek kesimlerde 80 santimetreye ulaştı. Kışın çetin geçtiği Bahçesaray’a bağlı Çatbayır Mahallesi’nde mahalle sakinleri sabahın erken saatlerde toprak damlı evlerinin üzerindeki karları küreklerle temizlemeye başladı. Kar yağışı ile birlikte ilçede kapanan 20 mahalle yolunun açılması için Van Büyükşehir Belediyesi ile Bahçesaray Belediyesi karla mücadele ekipleri yoğun bir mesai sarf ediyor.

“Yüksek rakımlı mahallelerde kar kalınlığı 80 santimetreye ulaştı”

Mahalle Muhtarı Eyüp kayan, “İki gündür aralıksız devam eden kar yağışı, Bahçesaray’da hayatı olumsuz yönde etkiledi. 2 günde yaklaşık 80 santim kar yağdı. Gördüğünüz gibi mahalle sakinleri damlarını temizliyor. Yoğun kar yağışından dolayı meydana gelen arızalardan dolayı 2 gün elektriğimiz yok, yollarımız kapalı. Genel olarak bazı bölgelere yaklaşık 2 metre kar yağdı. Yollarda çığ tehlikesi var” dedi.

Arvas Mahallesi’nde de kar yağışı etkili oldu. Yer yer 60 ile 80 santim yağan karı vatandaşlar temizliyor. Çocukların ara tatile girmesiyle ailelerine yardım ederek onlarda damlarını kardan temizlemeye yarım ediyor

 
Diyarbakır Annelerine destek
 
Doğu Ekspresle gelen turizm bereketi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum’dan Ahlat’a değerler buluşması
Milli Eğitim Bakanlığı, tarihi, siyasi ve kültürel açıdan önemli bir merkez ...
Doğu Anadolu’da beyaz çile
Doğu Anadolu Bölgesinde en yüksek kar kalınlığı Bahçesaray’da 243 santimetre ...
Enerji Abidesinde üretim vakti
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Yusufeli Barajı’nda son testlerin ...
 
Karayollarından Kop mesaisi
Bayburt-Erzurum Karayolu üzeri Kop Dağı mevkiinde çalışma yürüten karayolları ...
Yavaş Erzurumlulara projelerini anlattı
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Ankara Kent Konseyi ev ...
DSİ’de Sakalıkesik Ovası gündemi
Sakalıkesik Ovası Sulaması 2. Kısım İnşaatı İşi Bilgilendirme Sunumu, ...
 
Vali Çiftçi’ye Aşkale brifingi
Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, ilçe ziyaretleri kapsamında Aşkale ilçesine ziyaret gerçekleştirdi.
31 yıldır dinmeyen acı
Bayburt'un Üzengili köyünde 31 yıl önce yaşanan çığ felaketinde hayatını ...
Büyükşehir ekipleri imdada yetişti
Tekman ilçesinde kar ve tipi nedeniyle kapanan yolda mahsur kalan öğrenciler, ...
 
PALANDÖKEN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri