Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Kaçakçılara darbe
Kaçakçılara darbe
‘Nemrut’un Develeri’ görsel şölen oluşturdu
‘Nemrut’un Develeri’ görsel şölen oluşturdu
8 kilo uyuşturucu ele geçirildi
8 kilo uyuşturucu ele geçirildi
Jandarmadan terör operasyonu
Jandarmadan terör operasyonu
Babalık bu değil!
Babalık bu değil!
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
29 Ağustos 2022 Pazartesi - 05:50

ASHB’den çocuk ve gençlere güvenli kitap desteği

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, çocuklara yönelik güvenli kitap listesinin çerçevesinin 0-6 yaş grubundan 0-18 yaş grubuna genişletilerek listenin güncellendiğini belirtti.

ASHB’den çocuk ve gençlere güvenli kitap desteği

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, çocuklara yönelik güvenli kitap listesinin çerçevesinin 0-6 yaş grubundan 0-18 yaş grubuna genişletilerek listenin güncellendiğini belirtti.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı çocuklara yönelik hazırladığı kitap listesine gençlere yönelik kitapları da dahil ederek, internet sitesinden 1093 kitaptan oluşan yeni bir liste paylaştı.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, ailelere rehberlik etmesi amacıyla Bakanlıkça daha önce 0-6 yaş grubuna yönelik oluşturulan “çocuk dostu kitap” listesinin çerçevesinin 0-18 yaş grubuna göre yeniden hazırlandığını belirterek, “Çocuklarımızın yaş ve gelişim düzeylerine göre belirlenen listedeki kitapları aileler güvenle çocuklarına okutabilir. Titizlikle incelediğimiz kitapların çocuklarımızın ve gençlerimizin gelişimine katkı sağlayacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.
“Çocuk dostu eserlerin desteklenmesi ve zararlı içeriklerle mücadele” çerçevesinde Bakanlıkta yürütülen çalışmalara ilişkin bilgi veren Bakan Yanık kitapların, çocukların dinleme ve anlama becerilerini, kendini ifade etme yeteneklerini, sözel anlatımlarını ve kelime dağarcıklarını geliştirdiğine, hayal dünyalarını ve dünyaya bakış açılarını doğrudan etkilediğine işaret etti.
Kitapların aynı zamanda çocuklar için başka insanların yaşamlarını, olaylar karşısındaki davranış ve duygularını anlama, sorun çözme yeteneği kazanmalarında önem taşıdığını kaydeden Bakan Yanık ailelere ve gençlere rehberlik amacıyla Bakanlık bünyesinde oluşturulan 19 kişilik Değerlendirme Komisyonunun çalışma yürüttüğünü anlattı.
Değerlendirme Komisyonunda çocuk gelişimcisi, psikolojik danışman, öğretmen, sosyal çalışmacı ve psikoloğun bulunduğu ifade eden Bakan Yanık, komisyonun tavsiye edilecek kitapları titizlikle incelediğini vurguladı. Bakan Yanık kitaplar incelenirken Ankara, İstanbul, Hacettepe, Gazi, Marmara, Atatürk, Akdeniz, Cumhuriyet ve Ondokuz Mayıs üniversitelerinin psikoloji, çocuk edebiyatı, çocuk gelişimi, okul öncesi eğitimi ve çocuk ile ilgili bölümleri ve araştırma, uygulama merkezlerinin görüşleri alınarak hazırlanan Değerlendirme Formu’nun esas alındığını anlattı.
“KİTAPLAR İKİ AŞAMALI İNCELENİYOR”
Listedeki kitapların, “evrensel ahlak kurallarına ve milli-manevi değerlere aykırı olup olmadığı, ırkçılığı teşvik eden düşmanca anlatım ve görseller kullanılıp kullanılmadığı, şiddet içerip içermediği, şiddeti çözüm olarak gösterip göstermediği, müstehcenlik ve cinsel istismar olup olmadığı, hırsızlık, yalan söyleme, kötü söz söyleme gibi davranış modellerini özendirip özendirmediği” gibi kriterlere göre ön elemeden geçirildiğinin altını çizen Bakan Yanık, ön elemeden geçen kitapların da ayrıca Değerlendirme Formu’ndaki fiziksel ve içerik kriterlerine göre yeniden incelendiğini belirtti.
“Güvenli kitap” listesiyle ilgili çalışmanın güncellendiğini dile getiren Bakan Yanık, şunları kaydetti:
“Daha önce güvenli kitap listesi hazırladığımız 0-6 yaş grubuna gençlerimizi de dahil ettik ve listeyi 0-18 yaş aralığına genişlettik. Kitap sayısını da 472’den bin 93’e çıkardık. Çocuklarımızın yaş ve gelişim düzeylerine göre belirlenen listedeki kitapları aileler güvenle çocuklarına okutabilir. Titizlikle incelediğimiz kitapların çocuklarımızın ve gençlerimizin gelişimine katkı sağlayacağına inanıyorum. Değerlendirme Komisyonumuzun oluşturduğu listeyi Bakanlığımızın internet sitesinden de 0-18 yaş çocukların sosyal, kültürel ve psikolojik gelişimlerinin olumlu yönde desteklenmesi, çocuğun duygu ve düşünce dünyasının gelişimi ile eleştirel ve oluşturucu düşünme becerisi kazanması, çocuklara değerlerin öğretilmesi, ailelere, kreşlere ve anaokullarına rehberlik edilmesi, kaliteli yayıncılığın teşvik edilmesi amacıyla yayınlıyoruz. Kitap listemizi sürekli güncelliyoruz. Aileler ve gençler Bakanlığımızın sitesini takip ederek listemizden yararlanabilir.”
TÜRK VE DÜNYA KLASİKLERİ LİSTEDE
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesinde oluşturulan, aralarında çocuk gelişimcisi, psikolojik danışman, öğretmen, sosyal çalışmacı ve psikologların bulunduğu Değerlendirme Komisyonu, kitapları inceleyerek çocukların yaş ve gelişim düzeylerine uygun içerikli, güvenle okunabilecek liste belirliyor.
Değerlendirme Komisyonunun 0-18 yaş aralığı için güncelleyerek oluşturduğu bin 93 adet kitabın bulunduğu liste Bakanlığın https://www.aile.gov.tr/chgm/sayfalar/cocuk-dostu-kitap-listesi/ adresinden paylaşıldı. Listede içerik, dilbilgisi ve fiziksel özellikleri yönünden çocukların yaş gruplarına hitap eden, Türk ve dünya klasiklerinin de içinde bulunduğu farklı birçok türde kitap yer alıyor.
Listedeki kitaplar arasında Lewis Carrol’un Alice Harikalar Diyarında, Tolstoy’un İnsan Ne ile Yaşar, Samed Behrengi’nin Küçük Kara Balık, Antoine de Saint-Exupery’nin Küçük Prens, Jonh Steinbeck’in İnci, Roald Dahl’ın Charlie’nin Çikolata Fabrikası, Susanna Tamaro’nun Atla Bart, Hasan Aycın’ın 40 Hadis 40 Çizgi, Sevim Ak’ın Gemici Dedem, Şermin Yaşar’ın Dedemin Bakkalı-Çırak eserleri de yer alıyor.
Ailelere rehberlik etmek amacıyla oluşturulan listedeki kitaplar, Bakanlığa bağlı kuruluşlarda bakım ve koruma altında olan çocuklar için oluşturulan kitaplıklarda da yer alıyor.

 
Sözleşmeli öğretmenlikte tercih süreci başladı
 
Altun: 'Kararı Türkiye verecektir'
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
HEM’ler vatandaşları bekliyor
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı 998 halk eğitimi merkezi, her ay 1 milyon ...
Kutlu: 'Yazdıklarım yerli ve milli'
Kutlu, 'Benim yazdıklarım yerli ve millidir. Yerli ve milli tabirinin ...
Kocaeli'de Erzurum gündemi
Vali Seddar Yavuz, Kocaeli Erzurumlular Kültür ve Dayanışma Vakfını ziyaret ...
 
Sekmen’e ‘tarih’ teşekkürü
Erzurum’un en eski Sivil Toplum Kuruluşlarından olan Erzurum Tarihini ...
AK Gençlerden sanat etkinliği
Erzurum’da AK Parti Gençlik Kolları açık hava sineması projesi başlattı.
Harman festivali renkli görüntülere sahne oldu
Anadolu'nun unutulmaya yüz tutmuş güzelliklerini günümüze taşımak, kültür ...
 
Bolat: ‘Erzurum  turizmde büyük potansiyele sahip’
rk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Bolat, ...
Urartu Kalesinin sondaj kazısı başladı
Bingöl’de Genç ilçesi girişinde bulunan ve tahminlere 7’nci yüzyıla ait ...
Anadolu Orhun Anıtlarında yeni buluntu
Bitlis’in Ahlat ilçesinde bulunan dünyanın en büyük Türk İslam mezarlığı ...
 
PALANDÖKEN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri