Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
ETÜ’de Moleküler Biyoloji ve Genetik Öğrenci Kongresi
ETÜ’de Moleküler Biyoloji ve Genetik Öğrenci Kongresi
Erzurum’da FETÖ üyesi öğretmen yakalandı
Erzurum’da FETÖ üyesi öğretmen yakalandı
ETSO’dan belediyelere tebrik turu
ETSO’dan belediyelere tebrik turu
Jandarma sahip çıktı
Jandarma sahip çıktı
Doğu Anadolu’da yeni kelebek türü keşfedildi
Doğu Anadolu’da yeni kelebek türü keşfedildi
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
7 Ocak 2023 Cumartesi - 07:56

'Çocuklara yapılan haksızlığa tahammülümüz yok'

Çocuklara yönelik haksızlığa tahammül etmediklerini vurgulayan Yanık, "Tartışma programlarında siyaset yapacaksınız diye çocukların hayatını alt üst edemezsiniz. Gelin bana söyleyin, ne söylüyorsanız. Niye çocuklar üzerinden siyaset yapıyorsunuz?" dedi

 Çocuklara yapılan haksızlığa tahammülümüz yok

Çocuklara yönelik haksızlığa tahammül etmediklerini vurgulayan Yanık, "Tartışma programlarında siyaset yapacaksınız diye çocukların hayatını alt üst edemezsiniz. Gelin bana söyleyin, ne söylüyorsanız. Niye çocuklar üzerinden siyaset yapıyorsunuz?" dedi

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Derya Yanık, devlet bakımındaki çocuklarla ilgili ya da koruma sistemiyle ilgili hiçbir şey değişmediği yönündeki iddialara ilişkin, “Çok şey değişti. Hodri meydan. Bunu söyleyen arkadaşlara ben buradan çağrı yapıyorum, gelin buyurun kuruluşlarımızı beraber gezelim. Gelin buyurun beraber inceleyelim. Hiçbir şey değişmedi dediğiniz sistemde baştan aşağı bütün yaklaşım değişti.” dedi

Bakan Yanık, Haber Global'in canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı ve değerlendirmelerde bulundu.

Koruma altındaki çocuklarla ilgili tartışmaları değerlendiren Bakan Yanık, 2006, 2007, 2008’deki dosyalardan konuşulup bugün devlet bakımındaki çocuklarla ilgili ya da koruma sistemiyle ilgili hiçbir şeyin değişmediği yönündeki iddialara cevap verdi. Yanık, şöyle konuştu:“Çok şey değişti. Hodri meydan. Bunu söyleyen arkadaşlara ben buradan çağrı yapıyorum, gelin buyurun kuruluşlarımızı beraber gezelim. Gelin buyurun beraber inceleyelim. Hiçbir şey değişmedi dediğiniz sistemde baştan aşağı bütün yaklaşım değişti. Bizim çocuklarımız standart değil, bizim devlet korumasına aldığımız çocuklar arasında çocuğun barınma ihtiyacı için aldığımız kuruluşlarımızda kalan çocuklarımız var. Bir de herhangi bir şekilde cinsel istismar mağdurudur, madde bağımlılığına bulaşmıştır, suça sürüklenmiştir bu gibi bir takım problemlerden dolayı devlet korumasına, bakımına ihtiyacı olan çocuklar var. O programda ve haber sitesinde yer alan çocukların hemen tamamı böyle çocuklar. Biz bu çocukların madde bağımlılığından kurtarılması için uğraşıyoruz. Biz bu çocukların uğradığı cinsel istismarın travmalarından kurtarılması için uğraşıyoruz. Biz bu çocukların diğer yanlış alışkanlıklar, bir takım farklı olumsuz davranış biçimlerinden kurtarılmaları için uğraşıyoruz. Siz zaten travmatik bir hikayeyle kuruma gelmiş ve disipline olmakta zorlanan, kurum disiplini, eğitim süreçlerine devamlılıkta zorlanan, zaten bizimde o disiplini kazandırmak için uğraştığımız çocukların kurumdan kaçışını, dışarıda farklı insanlarla temasa geçerek veya onların manipülasyonlarına maruz kalarak yaptıkları yanlış davranışları kurumda buna izin veriliyor derseniz bu büyük bir haksızlık olur büyük bir kasıt olur.”

“Çocuklara yapılan haksızlığa tahammülümüz yok”

Çocuklara yönelik haksızlığa tahammül etmediklerini vurgulayan Yanık, "Tartışma programlarında siyaset yapacaksınız diye çocukların hayatını alt üst edemezsiniz. Gelin bana söyleyin, ne söylüyorsanız. Niye çocuklar üzerinden siyaset yapıyorsunuz? Bunlar zaten travmatik hikayelerle gelen çocuklar. Biz bunları adım adım, adeta iğneyle kuyu kazarcasına rehabilite ediyoruz, hayata kazandırmaya çalışıyoruz. Bu çocukların etiketlenmemesi için uğraşıyoruz." ifadelerini kullandı.

Devlet korumasındaki 312 çocuk üniversiteye yerleşti

Bu yıl Bakanlık kurumlarında kalan 312 çocuğun üniversitelere yerleştiğini bildiren Yanık, 18 yaş ve altı çok sayıda çocuğun birçok başarı elde ettiğini belirtti.

Devlet koruması altında 13 binin üzerinde çocuk bulunduğunu ifade eden Yanık, "13 bin çocuğun hepsini tek bir bakış açısıyla yargılıyorlar. Sanki devletin kurumlarının hepsinde çocuklar fuhşa sürükleniyor, madde bağımlılığına yönlendiriliyor gibi böyle bir şey yok." diye konuştu.

Travmatik öyküsü olan çocuklardan bir kısmının kaçma davranışını tekrarladığını anlatan Yanık, kaçan çocukların fark edilmediği iddiasını yalanladı.

Koruma altındaki çocukları adım adım takip ettiklerinin altını çizen Yanık, "Kaçma eğilimi olabiliyor. Hemen kolluk kuvvetlerine haber veriyoruz. Ailesi varsa ailesini haberdar ediyoruz. Çocukla ilgili kayıtlarımızda yer alan bilgilere dayanarak kimler var, nerelere gidebilirler, kimlerle temas kurabilirler? Bunları kollukla paylaşıyoruz." bilgisini verdi.

İktidara geldiklerinde 500, şu anda ise 8 binin üzerinde koruyucu ailenin olduğu bilgisini paylaşan Yanık, bir elin parmaklarını geçmeyecek sayıda çocukevi sayısını 100'ün üzerine çıkardıklarını anlattı.

"Kurumlarımız cezaevi değil"

Bakan Yanık, madde bağımlısı ve suç mağduru çocukların dışarıda takibine ilişkin soruya, "Dışarıya çıktıklarında kolluk anlamda bir takipten bahsedemeyiz. Bizim kurumlarımız cezaevi değil. Dışarı göndermiyorsunuz, takibini yapıyorsunuz, evi yakıyorlar. Bunlarla karşılaştık. Biz bu çocukları iyileştirmeye çalışıyoruz, bu vakalarla uğraşıyoruz." dedi.

Altı yaşındaki kız çocuğuna cinsel istismar iddiaları davasıyla ilgili soruya yanıt veren Yanık, Bakanlığın talebiyle sanıkların tutuklu yargılandığını ve duruşma tarihinin öne çekildiğini anımsattı.

Çocuk istismarı ve erken yaşta zorla evlilikle mücadele noktasında yoğun ve sistematik şekilde çalıştıklarını vurgulayan Yanık, şöyle devam etti: "İstismarın önlenmesi noktasında Milli Eğitim Bakanlığı, rehber öğretmenlerle temas ediyoruz. Aile eğitim programlarımız, aile danışmanlığı programlarımız var. Bunlar içerisinde bir çocuğa nasıl davranılması, çocuğun mahremiyetini korunması ve dijital platformlarda çocuklara olumsuz içerik sağlayıcıların engellenmesinden ebeveynin farkındalığına pek çok görünen görünmeyen çalışmalarımız var."

 
Kirişçi Tarım vizyonunu değerlendirdi
 
Kurum yeni konut kampanyasını paylaştı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Evlilik Öncesi Eğitim Programına rekor katılım
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, evlilik çağına gelmiş gençlere ...
Çevre Mühendisliği Çöp Adamla uyardı
Atatürk Üniversitesi, toplumsal duyarlılık projelerine ara vermeden devam ...
2023’ün ilk kan bağışı sağlık çalışanlarından
Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü Çalışanları 2023 yılının ilk kan bağışını ...
 
Ilıcalı'ya 'trafik amca' unvanı verildi
Trafik canavarının kararttığı hayatlara son vermek için 43 yıldır verdiği ...
Şehir Hastanesinde şifaya kavuştu
Erzurum’da 12 senedir prostat hastalığı bulunan ve hastalık durumu çok ...
Kabin memurlarından vefa örneği
Erzurum'da tedavisine başlanılan Tagal'ın İstanbul'a gelmesi gerekti. ...
 
Öğrencilere ulaşım desteği
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, sosyal yardım faydalanıcısı ...
Koca, 2022 muayene verilerini paylaştı
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 2022 yılında hastanelerdeki toplam muayene ...
Oral'dan yeni yıl mesajı
Erzurum Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Oral, yeni yıl dolayısıyla ...
 
PALANDÖKEN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri