Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Atatürk Üniversitesine Spor Dostu Kampüs ödülü
Atatürk Üniversitesine Spor Dostu Kampüs ödülü
ETB ve ATB’den Kardeş Borsa Protokolü
ETB ve ATB’den Kardeş Borsa Protokolü
ATAUNİV’den 4 takım daha Teknofest finalinde
ATAUNİV’den 4 takım daha Teknofest finalinde
ATAUNİV Süper Lig vizesini aldı
ATAUNİV Süper Lig vizesini aldı
Erzurum’da engelliler haftası etkinliği
Erzurum’da engelliler haftası etkinliği

Baki Gezmiş

Yakamıza değil, yüreğimize yapışmıştır!
22 Şubat 2013 Cuma

Okurlarım bağışlasınlar; beğendiğim bir yazıyı paylaşma ihtiyacı duydum…
Mustafa Durdu Bey kaleme almış…
“Türklükten kaçabilir miyiz?” başlığıyla…
Bu demek değil ki, yazılanların tamamına katılıyorum…
Konuya münhasır kısa olmasına karşın net tarifler yapan bir yazı…
Umarım istifade edilir…
***
“Türk, kimine göre bir ırkın adı, kimine göre Türkiye’de yaşayan insanların ortak kimliği, kimine göre bir millet ismi, kimine göre gâvurun zıttı. Kimilerine göre cesur, güçlü anlamında bir kavim adı, kimine göre Göktürklerin özel ismi. Mesela tarihten bugüne aynı ırktan olan diğer Turanî kavimler kendilerini Türk olarak isimlendirmiyorlar. Türklük biraz daha Türkiye’ye özgü gibi.
Kürtlükte ise fazla bir anlam çoğalması yok. Mesela Zaza ayrı Kürt ayrı. Doğu Anadolu’nun dağlık yörelerinde daha çok Irak’ın kuzeyinde, merkezi Erbil olan yerlerde yaşayan bir kavim adı Kürt.
Türklüğün kavim mi, millet mi, zihniyet mi olduğu konusu kişilerin zihniyetine göre değişirken Kürtlüğün içerdiği anlam tamamen kavim, ırk şeklinde. Dolayısıyla Türk milliyetçiliği ile Kürt milliyetçiliği aynı kefeye sığmıyor gibi.
Türklük tarihten bu yana bugünkü anlamlarına gelirken Kürtlüğün böyle bir değişim serüveni yok. Türklüğün alternatifi Kürtlük olabilir mi? Yoksa Balkanlardaki vakıaya uygun olarak Türklük Gâvurluğun alternatifi mi?
Milliyetçilik de öyle. Milletten türemiş olarak ele alındığında tamamen dinî bir hüviyeti ihtiva ederken, ulusalcılığa alternatif oluşturur. Oysa milliyetçiliği doğrudan ulusalcılık olarak algılayanlar da var. Mesela Kürt milliyetçiliği tabiri fazla kullanılmaz, bunun yerine Kürtçü ismi ön planda tutulurken Türkçülük tamamen marjinal bir kavramdır. Bugün için milliyetçilik deyince bu Türk milliyetçiliği olarak algılanır.
Elbette ulusçuluk, kavimcilik, ırkçılık İslam’ın reddettiği bir zihniyetin isimlendirilmesidir. Milliyetçiliği de aynı kategoride değerlendirebilir miyiz?
Birileri milliyetçiliği ırkçılık olarak algılarken birileri yurtseverlik olarak anlıyor. Bu konuda da tam bir görüş birliği yok aslında.
Bir de Atatürk milliyetçiliği var mesela. CHP’nin eskiden beri savunduğu MHP’nin 12 Eylül’den sonra müptelası olduğu bir ideoloji bu. Bu kavram, Atatürk’ün tanımı dışında da bir milliyetçilik tanımı olduğunu gösteriyor.
Peki, Atatürk milliyetçiği dışındaki milliyetçilik neyi ifade eder? Hadi diyelim, Atatürk Türkiye’deki Gayrimüslim – Müslüman herkesi Türk kabul ediyor ve vatandaşlığı ön planda tutuyor, bu halka da Türk ulusu diyor. Atatürk’ün milliyetçilik düşüncesi olduğuna göre başkalarının da milliyetçiliğe yüklediği anlamlar farklı olabilir. Mesela BBP’nin milliyetçilik anlayışı ile Atatürk’ün milliyetçilik anlayışı birbirine zıt. Onlar millet kelimesini ve milliyetçiliği başka türlü anlıyor. Yoksa onların anladığı millet ve milliyetçilik mi daha tarihsel, yoksa CHP’nin milliyetçiliği mi?
Şurası unutulmaması gerekir ki bugün siz Türkiye’de kendinizi nasıl tanımlarsanız tanımlayın, ister “Ben Kürt’üm”, ister “Ben Çerkes’im”, isterse “Ben Laz’ım” deyin, Gâvurlar sizi tarihte olduğu gibi hep Türk olarak bilecek. Onların gözünde Türkiye’de yaşayan herkes 11. asırdan beri Türk’tür. Bu şu demek: İster Kürt olun, ister Arap, ister Oğuz; Türkiyeli iseniz siz Türk’sünüz.
Türklük’ten kaçamazsınız. Yakanıza yapışmıştır.”
 

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
mahir 22 Şubat 2013 Cuma  22:21

türklük üst kimliktir, vazgeçilemez

Yorumu oyla      9      5  
Gurbet-SAMSUN 22 Şubat 2013 Cuma  10:43

Ne dinsiz TÜRK üm nede soysuz Müslüman, İkisindende Rabbime sığınırım elaman MÜSLÜMAN TÜRK üm KUR AN ımdır tek rehber Kalbimde İman dilimde Tekbir ALLAH ü EKBER

Yorumu oyla      10      6  
siyami 22 Şubat 2013 Cuma  10:02

arabistan arap arapça değince kimsenin zoruna gitmiyorda. türkiye türk türkçe değince ırkçılıkmı oluyor.

Yorumu oyla      14      5  
Türk 22 Şubat 2013 Cuma  02:19

Nedir bu turkten istenen. Turk kadar baslarina tas dussunnnnnnn

Yorumu oyla      14      5  
Yildirim Denizli 2 Ağustos 2011 Salı  00:32

Dadasin bir baska özelligide ben buradan söyleyeyim: TALANCIDA olmasidir.Sanki bu sehir ona ait degilmis gibi davranmasinin, varsa yoksa sadece kendi cikarinin söz konusu olmasinin baska bir aciklamasi varsa bilen söylesin.Zavalli Erzurum kimlere kaldi? Y. Denizli

Yorumu oyla      7      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
PALANDÖKEN
YAZARLAR
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Erzurumspor Elese de Elense de Kutlu ve Ekibine Minnettarız
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Şantajın Oyunu
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Atatürk Üniversitesi’nde akıl teri patenti geçti
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Trafikte ölüm sessizdir, istatistik bağırır
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Kurşun sıkarsan, sevinç dağılır kardeşim
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Herkesin putu kendine şirin...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’un Türkiye Yüzyılı Önceliği:

Göçün Önlenmesi
Milletvekili Sayısının Yeniden Yükselmesi
Raylı Sistem
Türk Dünyası Merkezi Konumunu Alması
Tarımsal Sanayi Merkezi Olması
Erzurum İmaj ve Algısının Güncelleştirilmesi
Yeni Stadyum
Erzurum’un Eski Mahallelerine Yeniden Kavuşması
Betonlaşmanın durdurulması
Hepsi


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri