Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Şehit yadigarına vefa
Şehit yadigarına vefa
369 gıda işletmesi denetlendi
369 gıda işletmesi denetlendi
Çakmak Ulusal Psikoloji Zirvesine seslendi
Çakmak Ulusal Psikoloji Zirvesine seslendi
ATAUNİV'in Doğumda Erken Teşhis Cihazına Patent
ATAUNİV'in Doğumda Erken Teşhis Cihazına Patent
Kadınlar Atıkları Sanat Eserine Dönüştürüyor
Kadınlar Atıkları Sanat Eserine Dönüştürüyor

Kadir Sabuncuoğlu

Kadınlar Zafere Yürüyor…
31 Mart 2021 Çarşamba

İşgalcilere meydan okuyan, düşmanla savaşta destan yazan ve kahramanlık unvanı kazanan Nene Hatun ile Kara Fatma’ların toprağında şimdi kadınlar ekonomik savaşın içine girdi.

Yılların Eczacısı Canan Uçar yirmi kadın arkadaşı ile Dünya Kadınlar Günü olan 8 Mart 2020’de Erzurum’da ilk meşaleyi ateşledi. Oluşumun kurduğu KADAMA Kadın Kooperatifi, 300 kadının üretimi olan gıda ürünlerini pazarlama görevini üstlendi.  

Şehir Hastanesi karşısında ve tarihi Üç Kümbetler’in yakınında bulunan bir konakta faaliyet gösteren KADAMA Kadın Kooperatifi, bazı ürünlerde markalaşmaya gidecek. ‘Eko Köy’ kurma çabaları süren kadınların yakın bir gelecekte başarı öyküsü yazacaklarına kesin gözüyle bakılıyor.

PASİNLER’DE İLK KEZ KADINLAR KOOPERATİFLEŞTİ

Erzurum’un Pasinler İlçesinde yedi kadın girişimci, SS Kadın Girişim, Üretim, İşletme Kooperatifi kurdu. Kaymakamlıkta faaliyete geçerek üretime başladıklarını belirten Kadın girişimcilerden Sema Babagil, erişte, tatar böreği, su böreği, kete, mantı, çorbalık kesme, yumurtalı makarna üretip sattıklarını bildirdi.

Ticaret Borsası’nın desteğiyle Pasinler’de bin metrekarelik sera kuran kadınlar kooperatifi, sebze ve mantar üretecek. Pasinler'de bir ilk olan Kadınlar Kooperatifi, doğal ve farklı lezzetleri Erzurum’da pazarlıyor.

ACIYI UNUTMAK İÇİN 45 KADIN BİRARAYA GELDİ

Bir başka kadının başarı öyküsü komşu il Kars’tan. Boğatepe Köyünün minibüsü, Kars’a giderken freni patlayan TIR’ın altında kaldı. Batuhan Ömür yönetimindeki 36 M 0242 plakalı minibüste bulunan çoğunluğu öğrenci 23 kişi, kazada hayatını kaybetti.

2000 yılının Eylül ayında meydana gelen bu kazada okula giden çocuklarla birlikte anne ve babaları toprağa veren aileler aylarca yas tuttu. Bir bölümü, köyden büyük kentlere göç etti. Kalanlar ise evlerinden çıkmaz oldu.

Boğatepe köyünden durma noktasına gelen hayat, Zümran Ömür isimli kadının 2007’de kurduğu dernek sayesinde yeniden canlandı. Yaşamı ahır ile ev arasında geçen 45 kadın ile 15 erkek, derneğe üye oldu.

Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği Başkanı Zümran Ömür amaçlarını şöyle anlattı:  “Köyümüz için ne yapabiliriz, kadınları nasıl tekrar hayata döndürebiliriz, sorularına cevap aradık. Kadınlarla el ele vererek yola çıktık. Kurduğumuz dernekle yeniden hayata tutunduk. Kadın, erkeğin önünde veya arkasında değil, yanında olsun istedik. Atatürk bize seçme ve seçilme hakkımızı vermiş, evde mi otursaydık?”

ÇAYIR VE MERALARDAKİ BİTKİLERİ TOPLUYORLAR

 Köyün çevresinde 650 ayrı bitki türü bulunduğu, bunlardan 35’inin tıbbi bitki olduğunu anlatan Ömür, kadınların bitki literatürünü kavramaları için Fransızca, sağlık ve beslenme konularında kurs aldıklarını bildirdi.

Hindistan’dan gelen Vinot Kumar isimli bitki doktoru sayesinde köydeki endemik bitki türlerini tanıyan kadınlar, bitkileri nasıl kurutacaklarını, tıbbi değeri olan krem ve yağları nasıl üreteceklerini öğrendiler.

İlkokul mezunu, 13 yaşında görücü usulle evlenerek Selim ilçesinden köye gelen, üç çocuk annesi Zümran Ömür, kadınlarla birlikte önce Peynir ve Bitki Müzesi kurdu. Eko turizm, gravyer ile kaşar peynirinin tanıtımına yönelik çalışmalar yapan kadınlar şimdi çok mutlu. Köye gelen yerli ve yabancı turistleri evlerinde ağırlayan kadınlar, ürettiklerini de turistlere satıyorlar.

 

 

 

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
PALANDÖKEN
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
İnancın Başarısı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Bir yumrukta çürüyen vicdan
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Asansör Takım Olmanın Alemi Var mı? Ve Erzurumspor Gerçeği
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Dadaş Tahsin Bayramoğlu’nun ardından
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Türk Milleti: Medeniyetin Evrensel Mimarları
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Erzurum’un Dirilişi yahut 107 Yılın Çığlığı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri