Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Taekwondoda Dadaş damgası
Taekwondoda Dadaş damgası
GSİM’den yüzücülere motivasyon desteği
GSİM’den yüzücülere motivasyon desteği
İl Sağlıktan GSİM'e destek sertifikası
İl Sağlıktan GSİM'e destek sertifikası
Jandarma imdatlarına yetişti
Jandarma imdatlarına yetişti
MEM ve ASHM’den Aile yılı temalı resim sergisi
MEM ve ASHM’den Aile yılı temalı resim sergisi

Baki Gezmiş

Doğu Sinemasına ve Teksas, Tommikse özlem!
20 Mart 2013 Çarşamba

Okurlarımız bazen öyle güzel mesajlar atıyorlar ki; tek harfine dokunmadan aktarmayı görev biliyoruz… İlhami Kayagil kardeşimizin gönderdiği yazı da bu kıvamda. Buram buram Erzurum kokuyor. Erzurum’u tarif eden bir zaman dilimini aktarıyor. Yaşı 40’ın üstünde olanlarca hatırlanan bir dönemi…
Uzatmayalım:
***
Eski Erzurum’un hafızamda yer eden mekanlarından biri kitap pazarıydı. O zamanın(1970’ler) Doğu Sineması’nın yanındaki boş arsada kurulurdu. Zamanla bu yer sinemanın karşısına taşındı, faaliyetine orda devam etti.
Doğu Sineması ve yanında kurulan kitap pazarının yerinde şu an Yakutiye Meydanı bulunmakta. Burada tommiks, teksas, zagor türünden çizgi romanlar alınır, satılırdı. Özellikle hafta sonları ben ve abim buranın müdavimleriydik. Ben bu romanlardan en çok Zagor’u beğenirdim. Tam açılımı Zagor Tenay nam-ı değer Baltalı İlah. Zagor ve İspanyol arkadaşı Çiko’nun maceralarını zevkle, hararetle takip ederdim.
Genellikle 10-20 yaş grubunun devam ettiği bu mekanın en renkli kişisi Nusret Ağabey’di. Nusret Ağabey elleri ve ayaklarından sakattı. Kekeleyerek, zor anlaşılır bir tonda konuşurdu. Pazarın en yaşlılarındandı sanırım. En temiz (az eskimiş) kitapları o satardı. Ama kötü(!) bir huyu vardı. Pazarlığı sevmez, söylediği fiyatın altına inmezdi.
Yeni dünyayı yani Amerika’yı coşkun nehirleriyle, balta girmemiş sık ormanlarıyla, ahşap askeri kaleleriyle bu romanlardan tanıdık. Daha önce hiç duymadığımız küfürleri (hay bin kunduz, hay bizonun boynuzları vb) bu romanlardan öğrendik. Resim ile yazının bütünleşmesiyle oluşan bu macera dünyası 70’lerin çocuklarına yeni ufuklar açtı, güzel duygular yaşattı.
Kitap pazarında kitap alıp satarak hem harçlığımızı çıkarıyor hem de bol bol kitap okumuş oluyorduk. Kitap ticaretimiz okulların açılmasına yakın Kitapsarayı’nın önündeki kaldırımda devam ederdi. Burada da bitirdiğimiz sınıfın kitaplarını satar yeni başlayacağımız sınıfın ders kitaplarını alırdık.
***
Can Dündar 2006 yılında Milliyet gazetesinde “Teksas Elli Yaşında “ başlıklı bir yazı yayınlamıştı. Çizgi romanların Türkiye’de ilk defa 1955 yılında piyasaya sürüldüğünü yazıyordu. Bu satırların yazıldığı an itibariyle çizgi romanlar 58 yaşında olmuş oluyor.
Pazarda Türk çizgi romanları da olurdu. Bunlar Karaoğlan ve Tarkan’dı. Yaşı büyük çocuklar daha doğrusu gençler alırdı bu yerli macera romanlarını. Can Dündar da benimle aynı görüşte. Yukarda zikrettiğim köşe yazısında Dündar, “Teksas’tan Tarkan’a geçiş, aynı zamanda çocukça dayılanmalardan ergence sevdalanmalara geçişimizin müjdecisidir.” diye belirtmiş düşüncelerini.
Bu kitaplar faydalı mıydı, zararlı mıydı? Bu tartışılır elbet. İçeriğindeki şiddet ögesinin çocuğun psikolojisini olumsuz etkileyebileceği düşünülebilir. Amerika’nın kültür emperyalizmi uygulaması olarak da görenler olabilir. Ama bu romanların çocuğa okuma alışkanlığı sağladığı da pekala söylenebilir.
Sonuçta şahsım için konuşursam tommiks- teksasın hayatımda olumsuz bir tesiri olduğunu söyleyemem. Tabii ki bu romanları okurken derslerimi de ihmal etmediğimi belirtmek isterim.
 

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Nuri Duman 20 Mart 2013 Çarşamba  15:43

Ne yazık ki,insanımıza Tommiks Teksas Zagor sattılar,sattırdılar.Oysa bizim Keloğlan Dede Korkut hikayeleri,Nasrettin Hoca,Dini ve milli destanlarlar hikayeler .Ne var..Kültür erozyonu nasıl yapabiliriz,Ecdadımızı nasıl unutturabiliriz oyunlarına ,o masum görünen kitaplarla başlandı.Türk Halkı ARTIK UYANMALI,özüne kişiliğine değerlerine dönmeli.Komşu ülkelerin başına gelen demokratikleşmeleri iyi analiz edip toparlanmalı.Saygılarımla.

Yorumu oyla      9      5  
Erdal Saatcioglu 20 Mart 2013 Çarşamba  11:21

Doğu sineması 1960 yılından itibaren Erzurum da gençlerin ve ailelerin eğlence mekanı idi 63 yaşında biri olarak bende İlhami Kayagil gibi yıkılan doğu sinemasının karşısından ve çevresinden hatta sinema afişlerinin önünde tomiks, teksas kinova, zagor ve tenten gibi resimli kitapları alır okur tekrar satar yeni kitaplar alır okurduk.

Yorumu oyla      9      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
PALANDÖKEN
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Şantajın Oyunu
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Atatürk Üniversitesi’nde akıl teri patenti geçti
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Trafikte ölüm sessizdir, istatistik bağırır
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Kurşun sıkarsan, sevinç dağılır kardeşim
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Herkesin putu kendine şirin...
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Asansör Takım Olmanın Alemi Var mı? Ve Erzurumspor Gerçeği
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’un Türkiye Yüzyılı Önceliği:

Göçün Önlenmesi
Milletvekili Sayısının Yeniden Yükselmesi
Raylı Sistem
Türk Dünyası Merkezi Konumunu Alması
Tarımsal Sanayi Merkezi Olması
Erzurum İmaj ve Algısının Güncelleştirilmesi
Yeni Stadyum
Erzurum’un Eski Mahallelerine Yeniden Kavuşması
Betonlaşmanın durdurulması
Hepsi


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri