Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Dadaş Gençler ecdadın izinde
Dadaş Gençler ecdadın izinde
DAGC'de Ayhan Türkez dönemi
DAGC'de Ayhan Türkez dönemi
Atatürk Üniversitesi Türkiye Şampiyonu oldu
Atatürk Üniversitesi Türkiye Şampiyonu oldu
Aziziye Kahramanlar’da araç yangını
Aziziye Kahramanlar’da araç yangını
Heyelan Kemerkaya yolunu kapattı
Heyelan Kemerkaya yolunu kapattı

Baki Gezmiş

Din, diyanet nedir?
23 Nisan 2009 Perşembe

Halil Cibran'ı bilir misiniz?
Mütefekkir...
Berrak bir vicdan...
Dupduru.
Hakkı hakikati anlatan mümin.
İman ehli.
Hayır hayır, ondan değil..
Aktardığı harika, özlü bir öyküden bahsedeceğim.
 “Errmiş” kitabındaki muhteşem anektod'dan...
Din nedir sualine cevap olsun diye...
 
***
Bilge kişi ölmeden hemen önce halkını geniş bir meydanda toplar. Gerçekleri son bir kez hepsinin huzurunda dile getirir. Halkla arasında nefis bir diyalog kurulur.
Halktan biri öne çıkarak “bize” der “sevgiden söz et”
Bilge anlatır, anlatır, anlatır…
Bir diğeri “bize aşktan, evlilikten söz et” der, anlatır…
Bunu “alışveriş hakkında ne dersin?” diyen biri izler, anlatır…
“Çocuklardan bahset” derler, anlatır…
“Eğitimden bahset” derler, anlatır…
“Çiftçilikten bahset” derler, anlatır…
“Alınterinden, emekten ve adaletten” bahset derler, anlatır…
Ve daha günlük hayatın türlü sorunlarından söz etmesi istenir. Bilge hepsi hakkında hikmetli sözler söyler, anlatır, anlatır, anlatır…
Konuşmasının sonuna doğru birisi “Bize ‘din’den bahset" deyince Bilge şöyle cevap verir;
“Bahsettim ya, dinlemedin mi?”
Ve devam eder: “Siz zamanınızı, bunlar Allah’ın saatleridir, bunlar bizim saatlerimizdir diye ayırabilir misiniz? Öyleyse din, yaşadığımız hayat ve tüm davranışlarımızdır. Her an Allah huzurunda olduğunun bilincinde, öylesine titiz, doğruyu gözeterek temiz bir hayat yaşamaktan daha güzel bir din olur mu?”

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Sezai Kılıç 23 Nisan 2009 Perşembe  11:40

Baki Bey, yazınız çok güze bir konuya temas ediyor. Maalesef, biz Müslümanlar din’i cami’ye hapsetmişiz. Hayatın hiçbir sahasında din’in bir anlamı yok. Halbu ki, Halil Cibran’ın ele aldığı gibi yaşanan her şey din’i ifade etmektedir. Biz böyle anlamadığımız için yazık ki, hata üstüne hata yapıyoruz. Toplumsal bir çok yıkım bu sebepten kaynaklanıyor. Size benim başımdan geçen bir olay anlatmak istiyorum. Ben Müteahhitim, işim gereği mazok tüketimim fazla. Dolayısıyla da, farklı benzin istasyonlarıyla çalışıyorum. Bir ara ödemelerde sıkıntı yaşadım. İki istasyon sahibiyle bu anlamda sorun oldu. Bunlardan birisi sünneti seniyye bırakmış birisi. Diğeri ise, ara sıra içki içen ehh işte ortalama bir Müslüman. Ödemelerin gecikmesiyle çözüm teklifine gittim. İçki içen’e vade farkı koy birkaç ay sonra ödeyeyim dediğimde fena halde tepki verdi. “Kardeşim ben tefecimiyim ki sen bana bunu teklif ediyorsun. Git üç ay sonra öde, ama öde” dedi. Sünneti seniyyeli kardeşim ise, benim teklifime balıklama atladığı gibi bir de, benim belirlediğim vade farkını birkaç puan daha artırdı. Şimdi bunu niye anlatıyorum. Sakallı kardeş. Dini camide yatıp kalkmaktan ibaret biliyor, ve daha ziyadede aldatmak için kullanıyor. Öbürü ise, belki ne anlama geldiğini bilmiyor, ama ister vicdan deyin, ister gelişmiş ahlak deyin Allah’a daha yakın duruyor. Başımdan geçen olayı anlattım ki, sizin yazınıza konu olan din’i milletin nasıl anlaması gerektiğine katkı olsun.

Yorumu oyla      7      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
PALANDÖKEN
YAZARLAR
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Dolarla ölçülen cehennem
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Erzurumspor Elese de Elense de Kutlu ve Ekibine Minnettarız
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Şantajın Oyunu
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Atatürk Üniversitesi’nde akıl teri patenti geçti
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Trafikte ölüm sessizdir, istatistik bağırır
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Kurşun sıkarsan, sevinç dağılır kardeşim
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’un Türkiye Yüzyılı Önceliği:

Göçün Önlenmesi
Milletvekili Sayısının Yeniden Yükselmesi
Raylı Sistem
Türk Dünyası Merkezi Konumunu Alması
Tarımsal Sanayi Merkezi Olması
Erzurum İmaj ve Algısının Güncelleştirilmesi
Yeni Stadyum
Erzurum’un Eski Mahallelerine Yeniden Kavuşması
Betonlaşmanın durdurulması
Hepsi


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri