Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Soğanlı Dağı'nda tipi ve fırtına etkili oldu
Soğanlı Dağı'nda tipi ve fırtına etkili oldu
Düşen uçağa ait görüntüler yayınlandı
Düşen uçağa ait görüntüler yayınlandı
Yaylacılar kara yakalandı
Yaylacılar kara yakalandı
ESOB Palandöken'i ağırladı
ESOB Palandöken'i ağırladı
Çiftçi: 'Gereken neyse yapılacak'
Çiftçi: 'Gereken neyse yapılacak'
HABERLER>SİYASET
4 Temmuz 2025 Cuma - 07:31

Yılmaz: 'Mücadelemizi sürdüreceğiz'

Yılmaz, "Aile yapısının zayıflaması, doğurganlık oranlarındaki düşüş ve toplumsal değerleri aşındıran eğilimler gibi sağlıklı nesillerin geleceğini tehdit eden gelişmelere karşı Cumhurbaşkanımız liderliğinde kararlılıkla mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi.

Yılmaz:  Mücadelemizi sürdüreceğiz

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Aile yapısının zayıflaması, doğurganlık oranlarındaki düşüş ve toplumsal değerleri aşındıran eğilimler gibi sağlıklı nesillerin geleceğini tehdit eden gelişmelere karşı Cumhurbaşkanımız liderliğinde kararlılıkla mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen Nüfus Politikaları Kurulu Toplantısı'na başkanlık etti. Yılmaz, ailenin ve nüfus yapısının korunmasına yönelik somut uygulamalara hızla başladıklarını belirtti. İlk toplantının hemen ardından doğum yardımı kapsamında yapılan ödemelerde anlamlı bir artış sağlayan düzenlemeyi hayata geçirdiklerini hatırlatan Yılmaz, "Bu kapsamda doğum sonrasında yapılan tek seferlik ödeme miktarı 5 bin liraya yükseltildi. İkinci çocuk için beş yaşını tamamlayana kadar aylık bin 500 lira, üçüncü ve sonraki çocuklar için beş yaşını dolduruncaya kadar aylık 5 bin lira düzenli doğum yardımı ödemeleri başlatıldı" ifadelerini kullandı.

Yılmaz, evlenecek ve aile kurmak için adım atacak gençlerin desteklenmesini hedefleyen Aile ve Gençlik Fonu'nun 81 ilde yaygınlaştırdıklarını da hatırlattı. Yılmaz, 14 Nisan’da bakan yardımcıları düzeyinde gerçekleştirdikleri teknik toplantı sonucunda "mevzuat", "çalışma hayatı", "sağlık", "eğitim", "ekonomik teşvikler" ile "iletişim ve farkındalık oluşturma" başlıkları altında altı ayrı çalışma grubu oluşturduklarını belirtti. Yılmaz, her bir çalışma grubu için koordinatör kurum ve iş birliği yapılacak kurumları belirlediklerini, böylece nüfus politikalarını bütüncül bir şekilde ve ihtiyaç duyulan temel alanlarda yenilikçi öneriler oluşturmaya odaklı olarak ele alacak kapsamlı bir çalışmayı başlatmış olduklarını vurguladı. Bugünkü toplantılarının gündeminde çalışma gruplarının yaptıkları hazırlıkları ve sunumlarını değerlendirmek, ortaya konacak öneriler kapsamında ileri dönemde atacakları adımları netleştirmenin yer aldığını aktaran Yılmaz, "TÜİK’in 2024 yılına ilişkin verileri, aile ve demografik yapıya yönelik olumsuz gelişmelerin sürdüğünü açıkça ortaya koyuyor. 1960’ların başında 6,38 olan doğurganlık hızının nüfusu azaltmaya dönük sistemli politikaların da etkisiyle 2000’li yılların başında 2,38’e kadar gerilemiş olması, bugün yaşadığımız yapısal kırılmanın temellerinin çok önceden atıldığını göstermektedir. Doğurganlık hızı, ülke genelinde tarihimizin en düşük seviyesi olan 1.48’e gerilemiş; bu oran İstanbul’da 1.20, İzmir’de 1.17 ve Ankara’da ise 1.15 olarak gerçekleşmiştir" şeklinde konuştu.

2014 yılından itibaren aralıksız düşüş eğilimine giren toplam doğurganlık hızının son sekiz yıldır nüfusun yenilenme seviyesi olan 2.10'un altında kalmaya devam ettiğine dikkat çeken Yılmaz, "Aynı zamanda nüfusumuz yaşlanırken kırsal nüfus kaybı da devam etmektedir. Demografik yapıda yaşanan bu değişimlerin doğrudan aile kurumu ile bağlantılı olduğunu söylemek mümkündür. Aile yapısına dair veriler, ortalama hane halkı büyüklüğünün azalmaya devam ettiğini ve 3.11 seviyesine gerilediğini göstermektedir. 2024 yılında bu gördüğümüz seviye, geniş ailelerin oranı düşerken, yalnız yaşayan bireylerden oluşan tek kişilik hane halkı oranının yüzde 20’ye yükseldiğini göstermektedir. Tek başına yaşayan yaşlı fertlerin sayısının 2024 yılında 1 milyon 750 bin 900'ü aştığını görmekteyiz. 65 yaş üstü nüfusun toplam nüfus içindeki oranı ise 2024 yılında yüzde 10.6 olmuştur. Nüfusumuzun ortanca yaşı 2014 yılında 30,7 iken, 2024 yılında ise 34,4’e yükselmiştir" dedi.

Yılmaz, küresel ve bölgesel gelişmeler, aile kurumunun güçlendirilmesi ve sağlıklı bir nüfus yapısının korunmasının ülkeler açısından ne denli stratejik bir öneme sahip olduğunu bir kez daha ortaya koyduğunu vurguladı. Aile kurumunu ve güçlü nüfus yapısını güvence altına alacaklarını bildiren Yılmaz, "Aile kurmayı ve çocuk sahibi olmayı teşvik edecek ve kolaylaştıracak yasal düzenlemeler ve politikalar, kurumların ortak gayretiyle vakit kaybetmeksizin hayati önem arz etmektedir" ifadelerine yer verdi.

Şiarlarının "güçlü aile, güçlü toplum" olduğuna dikkat çeken Yılmaz, "Ailelerimizin sayısını artırmak, evlenme ve çocuk sahibi olmada yaş ortalamasını düşürmek temel önceliğimizdir. Kadınlarda ilk evlenme yaşı 2001 yılında 22,7 iken, 2024’te 25,8’e yükselmiştir. İlk doğumdaki ortalama anne yaşı ise 2014 yılında 25,5 iken, 2024 itibarıyla 27,3’e çıkmıştır. Bu eğilim, kadınların doğurganlık dönemini kısaltarak toplam doğurganlık hızını düşürmektedir. Tüm bu veriler toplumsal yapıda değişimi gözler önüne sermekte, kamu politikalarında nüfusun yaşlanmasının önüne geçen, doğumları ve genç nüfusu destekleyici önlemlerin gündeme getirilmesinin gerekliliğini göstermektedir" şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2026-2035 döneminin "Aile ve Nüfus On Yılı" olarak ilan edildiğini, doğurganlık hızındaki düşüşün ise "varoluşsal bir tehdit" olarak tanımlandığını belirten Yılmaz, bazı çevrelerin bu süreci zayıflatmaya yönelik söylem ve tutumlarının da dikkat çektiğini hatırlattı. Bazı çok uluslu kurum ve sivil toplum kuruluşları tarafından doğurganlığı azaltmaya yönelik çalışmalar sürdürülmek istendiğinin farkında olduklarını belirten Yılmaz, "Medya ve sosyal medya kanalı ile küresel düzeyde bir cinsiyetsizleştirme kampanyası yapıldığını da görüyoruz. Demografik değişimleri doğru okuyarak bugünden güçlü politikalar üretmemizi sağlayacak bir Ulusal Demografi Stratejisi'nin hayata geçirilmesi, önümüzdeki dönemin öncelikli hedeflerinden biri olmalıdır. Aileye ve nesillere zarar veren bu akımlar ve yaklaşımlar konusunda kamu kurumlarımızın yanı sıra vatandaşlarımızın ve sivil toplum kuruluşlarımızın da gerekli bilgilere ve farkındalığa sahip olması gerekiyor. Özellikle çocukların ve gençlerin korunması bakımından bu husus kritik bir önem taşıyor. Tüm kurumlarımızın bu konuda azami dikkat, özen ve sorumluluk içerisinde hareket edeceğine, doğurganlığın doğrudan veya dolaylı olarak azalmasına neden olacak çalışmalara fırsat verilmeyeceğine inanıyorum. Ailenin korunması ve doğurganlık hızının artırılması ülkemizin öncelikli hedefidir. Bu doğrultuda tüm kamu kurumlarının iş birliği ve eşgüdüm içinde hareket etmesi büyük önem taşımaktadır" açıklamalarında bulundu.

Nüfus Politikaları Kurulu'nun Türkiye'nin demografik geleceğini şekillendiren güçlü bir istişare ve icra mekanizması olarak eşgüdüm noktasında üzerine düşeni yapmayı sürdüreceğinin altını çizen Cevdet Yılmaz, "Kreş ve bakım hizmetlerinin yaygınlaştırılmasından aile hayatı ile çalışma hayatını eş zamanlı sürdürmeye çalışma modellerine, ebe hizmetinin yaygınlaştırılmasından kültürel çalışmalara, ekonomik teşviklerden konut politikalarına geniş bir yelpazede eylem planlarımızı hazırlıyoruz. Bununla birlikte aile ve nüfus politikalarında veriye dayalı, sürdürülebilir ve etkili adımlar atabilmemiz için araştırma altyapısının güçlendirilmesi ve bu alanda disiplinler arası çalışmaların teşvik edilmesi kritik bir gerekliliktir. Bu kapsamda akademik dünyaya da önemli sorumluluklar düştüğünü vurgulamak isterim" ifadelerini kullandı.

"Aile kurumu ve güçlü nüfus yapısının korunması, küresel ölçekte toplumları etkileyen kritik bir konudur"

Aile kurumu ve güçlü nüfus yapısının korunmasının küresel ölçekte toplumları etkileyen kritik bir konu olduğunu belirten Yılmaz, "Bugün dünya genelinde aile yapısı ve doğurganlık oranları tehdit altındayken, pek çok ülkenin bu alanda çözüm üretmekte zorlandığını görüyoruz. Bu çerçevede aileyi ve doğurganlığı önceliklendiren çalışmalarımız, dost ve kardeş ülkeler başta olmak üzere fayda sağlayıcı ve yol gösterici nitelikte olacaktır. Aile yapısının zayıflaması, doğurganlık oranlarındaki düşüş ve toplumsal değerleri aşındıran eğilimler gibi sağlıklı nesillerin geleceğini tehdit eden gelişmelere karşı Cumhurbaşkanımız liderliğinde kararlılıkla mücadelemizi sürdüreceğiz. Milli bekamız açısından kritik öneme sahip olan sağlıklı ve dengeli bir nüfus yapısını güçlendirmeye yönelik atılacak her adımın 

 
'Erzurum böyle de güzel'
 
Tatar: 'Çok şehitler verdik, çok göçler yaşadık'
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Destici: Bu dergiyi kapatmak yetmez
BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, partisinin genel merkezinde düzenlediği ...
Fidan: 'Provokatif saldırıyı kınıyorum'
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "Mizah maskesi ardına saklanarak Peygamber ...
Kurtulmuş: ‘Şiddetle kınıyorum’
Kurtulmuş, “Hazreti Muhammed Aleyhisselam’a yapılan hakaret kadar Hazreti ...
 
Bahçeli: 'Hüseyni ahlakın izinden yürüyoruz'
Bahçeli, "Efendimiz Resulullah (Sallallahü teala aleyhi sellem)’e yapılan ...
Çalışma Hayatına İlişkin yasa teklifi TBMM'de
AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı ...
Çelik istişare toplantısı gündemini açıkladı
Çelik, parti genel merkezinde, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı ...
 
Aziziye Belediyesi’nden saha araştırması
Aziziye Belediyesi, ‘Katılımcı Yönetim’ anlayışını ortaya koyan yeni bir ...
AK Parti'den yeni yasa teklifi
AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, 3 Temmuz'da TÜİK verilerinin açıklanmasıyla ...
TBMM'de bu hafta
TBMM Genel Kurulu, İklim Kanunu Teklifi ile enerji ve maden alanlarına ...
 
PALANDÖKEN
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Hızlı Tren Haritasında Büyük Bir Boşluk: Erzurum
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Ateş nereden tutuşuyor?
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Erzurum’da Tarih Yürüyüşü yahut 3 Temmuz’un Sırrı
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Yüce kitabımız Gölgesinde
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Sıkıntının Sıkıntısı
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Yapay Zeka'ya yazdırıp "Ben yazdım" demek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’un Türkiye Yüzyılı Önceliği:

Göçün Önlenmesi
Milletvekili Sayısının Yeniden Yükselmesi
Raylı Sistem
Türk Dünyası Merkezi Konumunu Alması
Tarımsal Sanayi Merkezi Olması
Erzurum İmaj ve Algısının Güncelleştirilmesi
Yeni Stadyum
Erzurum’un Eski Mahallelerine Yeniden Kavuşması
Betonlaşmanın durdurulması
Hepsi


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri