Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
2 proje KUDAKA'dan destek almaya hak kazandı
2 proje KUDAKA'dan destek almaya hak kazandı
DAP BKİ'den Erken Uyarı Sistemi
DAP BKİ'den Erken Uyarı Sistemi
DAP BKİ’den tarih turizmine destek
DAP BKİ’den tarih turizmine destek
Bitkisel ürün kayıp ve hasarlarıyla mücadale
Bitkisel ürün kayıp ve hasarlarıyla mücadale
Nüfus müdürlüklerinde YKS mesaisi
Nüfus müdürlüklerinde YKS mesaisi
HABERLER>EKONOMİ
17 Haziran 2025 Salı - 05:21

TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi yayımlandı

Cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 30,35 iken, bu anket döneminde yüzde 29,86 oldu.

TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi yayımlandı

Cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 30,35 iken, bu anket döneminde yüzde 29,86 oldu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2025 yılı Haziran ayı Piyasa Katılımcıları Anketi’ni yayımladı. Anket, reel sektör ve finansal sektör temsilcilerinden oluşan 69 katılımcı tarafından yanıtlandı ve sonuçlar katılımcıların yanıtları toplulaştırılarak değerlendirildi.

Yıllık enflasyon beklentileri

Katılımcıların cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 30,35 iken, bu anket döneminde yüzde 29,86 oldu. 12 ay sonrası TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 25,06 iken, bu anket döneminde yüzde 24,56 olmuştur. 24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise bir önceki anket döneminde yüzde 17,77 iken, bu anket döneminde yüzde 17,35 olarak gerçekleşti.

12 ay sonrası enflasyon beklentileri

2025 yılı Haziran ayı anket döneminde, katılımcıların 12 ay sonrasına ilişkin olasılık tahminleri değerlendirildiğinde, TÜFE'nin ortalama olarak yüzde 21,40 olasılıkla yüzde 20,00 - 22,99 aralığında, yüzde 47,37 olasılıkla yüzde 23,00 - 25,99 aralığında, yüzde 20,91 olasılıkla ise yüzde 26,00 - 28,99 aralığında artış göstereceği öngörüldü. Aynı anket döneminde nokta tahminler esas alınarak yapılan değerlendirmeye göre ise, katılımcıların yüzde 14,29’unun beklentilerinin yüzde 20,00 - 22,99 aralığında, yüzde 47,62’sinin beklentilerinin yüzde 23,00 - 25,99 aralığında, yüzde 26,98’inin beklentilerinin yüzde 26,00 - 28,99 aralığında olduğu gözlendi.

24 ay sonrası enflasyon beklentileri

2025 yılı Haziran ayı anket döneminde, katılımcıların 24 ay sonrasına ilişkin olasılık tahminleri değerlendirildiğinde, TÜFE'nin ortalama olarak yüzde 16,97 olasılıkla yüzde 12,00 - 14,99 aralığında, yüzde 31,83 olasılıkla yüzde 15,00 - 17,99 aralığında, yüzde 30,62 olasılıkla ise yüzde 18,00 - 20,99 aralığında artış göstereceği öngörüldü.

Aynı anket döneminde nokta tahminler esas alınarak yapılan değerlendirmeye göre ise, katılımcıların yüzde 14,81‘inin beklentilerinin yüzde 12,00 - 14,99 aralığında, yüzde 24,07‘sinin beklentilerinin yüzde 15,00 - 17,99 aralığında, yüzde 44,44‘ünün beklentilerinin yüzde 18,00 - 20,99 aralığında olduğu gözlendi.

Faiz beklentileri

Katılımcıların BİST Repo ve Ters-Repo Pazarı’nda oluşan cari ay sonu gecelik faiz oranı beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 49,00 iken, bu anket döneminde yüzde 46,21 oldu. Önümüzdeki Para Politikası Kurulu toplantısı için TCMB politika faiz oranı beklentisi bu anket döneminde yüzde 46,00 olarak gerçekleşti.

Döviz kuru beklentileri

Katılımcıların cari yıl sonu döviz kuru (ABD Doları/TL) beklentisi bir önceki anket döneminde 43,70 TL iken, bu anket döneminde 43,57 TL oldu. 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise bir önceki anket döneminde 46,62 TL iken, bu anket döneminde 47,04 TL olarak gerçekleşti.

GSYH büyüme beklentileri

Katılımcıların GSYH 2025 yılı ve 2026 yılı büyüme beklentileri bir önceki anket döneminde olduğu gibi bu anket döneminde de sırasıyla yüzde 2,9 ve 3,7 olarak gerçekleşti.

 
Ticaret satış hacmi yıllık yüzde 9,6 arttı
 
Toplam ciro yıllık yüzde 32,7 arttı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ticaret satış hacmi yıllık yüzde 9,6 arttı
Ticaret satış hacmi yıllık yüzde 9,6 arttı, perakende satış hacmi yıllık yüzde 11,5 arttı.
Ücretli çalışan sayısı yıllık yüzde 2,4 arttı
Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında ücretli çalışan ...
Cari denge 7.9 milyar dolar açık verdi
Nisan ayında cari işlemler hesabı 7 milyar 864 milyon ABD doları açık kaydetti.
 
Yumaklı kurban kesim verilerini açıkladı
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Kurban Bayramı’nda kurbanlıklarla ...
Bolat: 'GSYH rekorunu yeniledi'
Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat; gayri safi yurtiçi hasılanın 2025 ...
Işıkhan istihdam hedefini paylaştı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "Çok önemli hedeflerimiz ...
 
Enerji üretiminde yerlilik süreci
Rüzgârdan elde edilen elektrik üretimi 2001'de 62 GWh iken 2024 sonunda ...
Uraloğlu: ‘Demiryolları bir devlet politikası’
Uraloğlu, ‘Sayın Cumhurbaşkanımızın demiryolları için çizdiği büyük vizyonun ...
DDP'den Erzurum için YHT çağrısı
İstanbul’da kurulan Dadaşlar Düşünce Platformu’nun Başkanı Dr. Mücahit ...
 
PALANDÖKEN
YAZARLAR
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Yirmi Yolun Hikâyesi
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Adalet Meydanından Ekran Çağına
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Yeni bir sayfa, yeni bir Türkiye
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Yolun açık olsun ASELSAN
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Dolarla ölçülen cehennem
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Erzurumspor Elese de Elense de Kutlu ve Ekibine Minnettarız
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’un Türkiye Yüzyılı Önceliği:

Göçün Önlenmesi
Milletvekili Sayısının Yeniden Yükselmesi
Raylı Sistem
Türk Dünyası Merkezi Konumunu Alması
Tarımsal Sanayi Merkezi Olması
Erzurum İmaj ve Algısının Güncelleştirilmesi
Yeni Stadyum
Erzurum’un Eski Mahallelerine Yeniden Kavuşması
Betonlaşmanın durdurulması
Hepsi


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri