Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Yeşilay bisiklet turu etkinliği yoğun ilgi buldu
Yeşilay bisiklet turu etkinliği yoğun ilgi buldu
Trendyol 1. Lig: Eyüpspor: 0 - Göztepe: 3
Trendyol 1. Lig: Eyüpspor: 0 - Göztepe: 3
Ardahan yolunda feci kaza: 1 ölü, 13 yaralı
Ardahan yolunda feci kaza: 1 ölü, 13 yaralı
Türkiye Arıcılık Haritası güncellendi
Türkiye Arıcılık Haritası güncellendi
Şehit Yüzbaşı Faik Bey'e vefa
Şehit Yüzbaşı Faik Bey'e vefa
HABERLER>TÜRKİYE
26 Nisan 2024 Cuma - 04:57

Kurtulmuş: 'Bu ayıp bile dünya için yeterlidir'

TBMM Başkanı Kurtulmuş, ‘Gazze'de oksijen yokluğu dolayısıyla kuvözde çırpınarak ölen 40'a yakın çocuğu dünya seyretmiş ve hiçbir şey yapamamıştır. Bu ayıp bile dünya için yeterlidir. ‘ dedi

Kurtulmuş:  Bu ayıp bile dünya için yeterlidir

TBMM Başkanı Kurtulmuş, ‘Gazze'de oksijen yokluğu dolayısıyla kuvözde çırpınarak ölen 40'a yakın çocuğu dünya seyretmiş ve hiçbir şey yapamamıştır. Bu ayıp bile dünya için yeterlidir. ‘ dedi

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş, "Ailenin içinin boşaltılması, aile kurumunun önemsiz, değersiz, lüzumsuz bir hale getirilmesi, insanlık tarihi boyunca yaşadığımız insanlığa karşı yapılmış en büyük saldırılardan birisidir." dedi.

"GELECEĞİN DÜNYASINDA ÇOCUK VE ÇOCUKLUK"

TBMM Başkanı Kurtulmuş, kendisinin himayelerinde, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile Meclis’in açılışının 104. yıl dönümü kutlamaları kapsamında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından Meclis Tören Salonu'nda düzenlenen "Geleceğin Dünyasında Çocuk ve Çocukluk" temalı Çocuk Zirvesi'nin açılışında konuştu.

ETKİNLİKLER

TBMM'de, geçen Cuma gününden bu yana 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla düzenlenen etkinlikleri hatırlatan Kurtulmuş, Genel Kurulda Çocuk Özel Oturumunun, Birinci Meclis’te anma töreni yapıldığını aktardı. Kurtulmuş, etkinliklerde emeği geçenlere teşekkür etti.

Çocuğun, bir milletin en önemli varlığı olduğunu, çocuklara yapılacak yatırımın ise bir ülkenin en akıllı yatırımı olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, kamu ve özel sektör olarak yapılabilecek en güzel işlerin çocuklarla ilgili yatırımlar olduğunu söyledi. 

AİLENİN GÜÇLENDİRİLMESİ

Kurtulmuş, çocukların korunması ve onların birtakım risklerden uzak tutulması gerektiğini söyledi.

Dünyadaki en büyük tehditlerinden birisinin çocukların, zararlı akımlar çerçevesinde gelecekten kopartılması olduğuna işaret eden Kurtulmuş, aileyi yok sayan, aileyi değersizleştiren, çocuğu kimsesiz bırakan bazı zararlı akımların insanlığın en büyük virüslerinden birisi olduğunu dile getirdi.

Kurtulmuş, "Ailenin içinin boşaltılması, aile kurumunun önemsiz, değersiz, lüzumsuz bir hale getirilmesi, insanlık tarihi boyunca yaşadığımız insanlığa karşı yapılmış en büyük saldırılardan birisidir. Öncelikle çocuğun korunabilmesi için mutlaka aileyi değerli hale getirmek, aileyi güçlü hale getirmek, güçlü Türkiye'nin önemli ödevlerinden birisidir diye düşünüyorum." şeklinde konuştu.

Dünyada krizlerin ve kaosların yaşandığını aktaran Kurtulmuş, açlığın, kıtlığın, yokluğun, yoksulluğun birçok kıtayı etki altına aldığını söyledi.

FELAKETLER

Savaşların, işgallerin, iklim değişikliği dolayısıyla ortaya çıkan felaketlerin de en ağır faturasını çocukların ödediğine dikkati çeken Kurtulmuş, şöyle devam etti: "Bugün diyebiliriz ki koca koca insanların milyarlarca insanın mücadele etmekte başarısız olduğu sorunların ne yazık ki hemen tamamı çocukların cılız omuzları üzerine yüklenmiş bulunuyor. Dünyadaki göç, açlık, yokluk, kıtlık, yoksunluk gibi sorunların yanında savaş ve işgallerin en ağır faturasını çocuklar ödüyor.

Gazze'deki bu insanlık dışı katliamın, artık soykırım boyutlarına çoktan ulaşmış olan bu ağır insanlık suçlarının ne yazık ki bedelini Gazzeli çocuklar ödüyor. Şimdiye kadar bilinen, 15 bine yakın çocuğun Gazze'deki İsrail saldırıları nedeniyle hayattan koparıldığını biliyoruz. Dünyada birçok çocuk haklarıyla ilgili bildiriler olmasına, çocukların haklarını korumak için uluslararası kurum ve kuruluşların olmasına rağmen hatırlayınız, Gazze'de oksijen yokluğu dolayısıyla kuvözde çırpınarak ölen 40'a yakın çocuğu dünya seyretmiş ve hiçbir şey yapamamıştır. Bu ayıp bile dünya için yeterlidir. Bu kadar çok, çocukların geleceğiyle ilgili konuşulduğu ama çocukların geleceğini kurtarmak için tedbir alınamayan bir ortamda olmaktan dolayı fevkalade büyük üzüntü duyduğumuzu, acı çektiğimizi ifade etmek isterim. Sözün bittiği yerdeki çaresizlik, hele hele siyasetin en önemli çaresizliklerinden birisidir."

"BİRİNCİ VAZİFEMİZ, ÇOCUKLARIN BÜTÜN BU ZORLUKLARDAN KORUNABİLECEĞİ GÜÇLÜ MEKANİZMAYI KURMAK"

Konu Filistin halkı, yoksul halklar, Asya’nın ve Afrika’nın yoksulları olduğu zaman bazı kesimlerin "görmezi, bilmezi, duymazı" oynadığını esefle takip ettiklerini belirten Kurtulmuş, dünyadaki bu sorunları çözebilmek için üstün bir iradenin ortaya konulması gerektiğinin altını çizdi.

"Dünyanın birçok yerinde, çatışma bölgelerinde, ellerine ekmek verilmeyen ama 10 binlerce dolarlık silahlar verilen çocukların nasıl savaşın aparatı haline getirildiklerini de biliyoruz." diyen Kurtulmuş, dünyanın farklı yerlerinde basit sağlık hizmetleriyle hayata tutunabilecek çocukların nasıl ölüme terk edildiğini bildiklerini; göç yollarında çocukların telef edildiğini, savaşlarda bombalar altında çocukların hayattan koparıldığını gördüklerini söyledi.

TBMM Başkanı Kurtulmuş, "Birinci vazifemiz, çocukların bütün bu zorluklardan korunabileceği fevkalade güçlü bir mekanizmayı kurmak, bunun için uluslararası bir dayanışmayı en güçlü şekilde tesis etmek mecburiyetindeyiz. Bu anlamda Türkiye'nin güçlü ve büyük bir Türkiye olma istikametinde, bu anlamda hem Türkiye'nin çocuklarına hem dünya çocuklarına karşı en büyük sorumluluklarından birisi budur." diye konuştu.

ÇOCUK İŞÇİLİĞİ

Dünya çocuklarının bugün en önemli sorunlarından birisinin de "çocuk işçiliği" diyerek ifade edilen konu olduğunu dile getiren Kurtulmuş, "Çocuk işçiliği denilen şey postmodern çocuk köleliğidir. Dünyanın birçok yerinde 8 yaşında, 10 yaşında, hatta daha küçük yaşlarda çocuklar maalesef vampir kapitalizmin aparatı haline getirilmiş ve ağır çalışma koşulları altında inim inim inletilmektedir. Köleliği geride bıraktığımızın çok olduğunu söylüyoruz ama dünya bugün sadece çocuk işçiliği ayıbı, çocuk köleliği ayıbıyla yüzü kızarsa yeter de artar bile." ifadelerini kullandı.

Çocukların en üst derecede eğitim almasının sağlanması gerektiğini anlatan Kurtulmuş, çocukların hayata ilişkin hedeflerinin güçlendirilmesi; spor ve sanat başta olmak üzere her alandaki kabiliyetlerinin ortaya çıkarılmasının Türkiye'yi yönetenlerin görevi olduğunu vurguladı.

MEDENİYET VE KÜLTÜR BİRİKİMİ

Çocukları geliştirmenin bir diğer unsurunun ise büyük bir medeniyete, kültüre, birikime sahip olan Türkiye’nin kültür ve medeniyet değerlerinin gelecek nesillere aktarılabilmesi için çocukların küçük yaşlardan itibaren Türk kültürünün en önemli aktörlerinden birisi haline getirilmesini sağlamak gerektiğini söyleyen Kurtulmuş, “Bu kadar büyük bir medeniyet ve kültür birikimini bir özgüven unsuru haline dönüştürmek zorundayız. Bunu yaparken söylediğiniz şey sadece kendi kültürümüzü ve medeniyetimizi bilelim değildir. Bizim gençlerimize özellikle küreselleşmenin bu kadar yüksek olduğu dönemde, dünyada küresel kültürü en iyi şekilde ve en yakından takip edecek şekilde evlatlarımızı yetiştirmek mecburiyetindeyiz.” şeklinde konuştu.

Kurtulmuş, “Çocukları güçlü şekilde yetiştirmek, her alanda ileriye gitmekten önce gelen bir husustur. Çocukları güçlü şekilde yetiştirirseniz onlar zaten teknolojinin, bilimin, kültürün de zirvelerine çıkacak yolu kendileri bulurlar.” ifadesini kullandı.

“ÇOCUKLARIMIZI 2071’İN TÜRKİYE'SİNİN, DÜNYANIN ŞARTLARINA GÖRE HAZIRLAMAK BOYNUMUZUN BORCUDUR”

Çocuk politikaları konusunda fevkalade önemli bir düsturu Hazreti Ali’nin verdiğini belirten Kurtulmuş, “Hazreti Ali Efendimiz diyor ki, ‘Çocuklarınızı sizin yaşadığınız çağa göre değil onların yaşayacağı çağa göre hazırlayın.’ Çocuklarımızı 2050’nin, 2053’ün, 2071’in Türkiye'sinin, dünyanın şartlarına göre hazırlamak bizim boynumuzun borcudur. Bunu özellikle çocuk politikalarımızın merkezine yerleştirmek zorundayız. Ayrıca çocuk politikalarımız hem yerel yönetimlerin hem de merkezi yönetimlerin en önemli unsurlarından birisi haline artık gelmek zorundadır. Burada Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımızın yapacağı her türlü çalışmaya Türkiye demokrasisinin kalbi olan Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak bütün desteği vereceğimizi peşinen ifade etmek isterim.” açıklamasında bulundu.

Kurtulmuş, geleceğin teminatı çocukların en iyi şekilde yetiştirilmesi için gayret edeceklerini belirtti.

Meclis'teki 23 Nisan etkinliklerinde çocuklarla yaptığı sohbeti anlatan Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Çocuklara, 'Siz Türkiye'nin Uzay İstasyonu'nda çalışır mısınız?' diye sorarım. Hepsi elini kaldırır. Şimdiye kadar bir tek çocuk bana 'Sen ne diyorsun, deli misin, Türkiye'nin Uzay İstasyonu var mı ki orada çalışalım?' demedi. Çünkü Türkiye'nin çocukları biliyor ki çok yakında Türkiye'nin Uzay İstasyonu olacak. Türkiye'nin bütün teknolojilerde dünyanın en ileri ülkelerden birisi olduğunu hep beraber göreceğiz. Bu özgüven içerisinde yetişen bir nesil var. Bizim yapacağımız tek şey, bu neslin önünü açmak, onların imkanlarını artırmak, onlara yol göstericilik yapabilmektir."

Çocuk politikalarının merkezi ve yerel yönetimlerin en önemli unsurlarından birisi haline gelmesi gerektiğini dile getiren Kurtulmuş, bu konuda Meclis olarak her türlü desteği vereceklerini bildirdi.

Zirveye, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, milletvekilleri, akademisyenler ve çok sayıda davetli katıldı.

Zirvenin açılışında, Karabük'te Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı çocuk evleri sitesinde kalan çocuklar müzik dinletisi sundu.

Programda, Bakan Göktaş, TBMM Başkanı Kurtulmuş'a devlet korumasında yetişen çocukların yaptığı bir tabloyu hediye etti.

 

 
Atatürk Üniversitesi yeniden akredite edildi
 
Işıkhan’dan sıfır tolerans vurgusu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘TBMM hürriyet mücadelesinin sembolü’
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ve ...
Erdoğan’dan vicdan ve kararlılık vurgusu
Erdoğan, ‘Masumların ölüm, açlık ve sefalete mahkûm edilmesinin ıstırabının, ...
Erdoğan, Tekin ve beraberindeki çocukları kabul etti
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ve ...
 
Erdoğan, TBMM’deki 23 Nisan resepsiyonuna katıldı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) ...
‘Terörü yok edeceğiz’
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Biz, terörü öyle ya da böyle yok edeceğiz. Biz ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 23 Nisan mesajı
Erdoğan, 'Büyük Millet Meclisimizin ilk Başkanı, Kurtuluş Savaşımızın ...
 
'Hakimiyet Kayıtsız Şartsız Milletindir'
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla düzenlenen TBMM ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan gündemi değerlendirdi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cuma namazını kıldığı Üsküdar'daki ...
Kurtulmuş: ‘Ecdadın izlerini takip ediyoruz’
Kurtulmuş, “Birileri Filistin, Kudüs, Gazze’yle ilgili konuşurken evet ...
 
PALANDÖKEN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri