Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Tavlaşoğlu projelerini paylaştı
Tavlaşoğlu projelerini paylaştı
Tekin: ‘Öğretmenlerin önerileri çok önemli’
Tekin: ‘Öğretmenlerin önerileri çok önemli’
İspir’de feci kaza: 1 ölü
İspir’de feci kaza: 1 ölü
Seçim güvenliği masaya yatırıldı
Seçim güvenliği masaya yatırıldı
AK Parti Oltu’da iftarda buluştu
AK Parti Oltu’da iftarda buluştu
HABERLER>TÜRKİYE
14 Aralık 2019 Cumartesi - 10:09

“Hukuku en üstte tutma kararlılığındayız”

Gül, “FETÖ'nün cübbeli hainlerinin sahte delillerle uydurma suçlarla kararttığı adalete yeniden ışık yakmak, hakim görünümlü militanların ayaklar altına alma girişiminde bulunduğu hukuku en üstte tutma kararlılığındayız” dedi.

“Hukuku en üstte tutma kararlılığındayız”

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, “FETÖ'nün cübbeli hainlerinin sahte delillerle uydurma suçlarla kararttığı adalete yeniden ışık yakmak, hakim görünümlü militanların ayaklar altına alma girişiminde bulunduğu hukuku en üstte tutma kararlılığındayız” dedi.

DoubleTree by Hilton Van Oteli'nde yapılan ‘Bölge İstişare Toplantısı’nda konuşan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, yargı mensupları ve yürütmenin temsilcileri olarak, adalet hizmetlerinin daha iyi yürütülmesi için gayret ettiklerini belirtti. Bakan Gül, "Temel amacımız, vatandaşlarımızın layık olduğu adalet hizmetlerinin standardını daha da yükseltmektir ve bu konuda teknik, yasal, yapısal hangi ihtiyaçları varsa bunların birer birer çözümü yönünde gayret göstermektir. Bugün esasen pek çok ülke, kendi adalet sistemlerini gözden geçirmekte, yargı sistemini daha hızlı ve iyi işleyen bir sistem olarak işletmek için arayış içerisinde olduklarını hepimiz biliyoruz. Yani dünyada hiçbir ülkede bir sihirli değnek ya da bir otomatik şekilde tüm sorunları çözen bir mekanizma yoktur. Her ülke bu konuda arayışlarını sürdürmektedir. Bizler de milletimizin hak ettiği bu standartlara ulaşması için arayışımızı, çabamızı sürdüreceğiz. İşte Yargı Reformu Strateji Belgesi bu çerçevede hazırlanmış bir yol haritası ve yine yapılacaklar ihtiyaçlar listesinin belirlendiği bir belge olmuştur. Türkiye'de hukukun üstünlüğüne dayalı bir anayasal devlet modelimiz vardır ve bu modelde yargının bağımsız ve tarafsız olduğu, nesnel ve adil bir şekilde soruları çözdüğü bir sistem vardır, bir yargı düzeni vardır. Hukuk sistemimizin düzeyi ve iyi olup olmadığı ya da vatandaş memnuniyetinin hangi seviyede olduğu da yine yargının iyi işleyişiyle anlaşılacaktır” diye konuştu.

“YARGIYA GÜVEN ÖNCELİKLE YARGININ KARARLARIYLA OLUŞUR”

Yargıya güvenin öncelikle yargının kararlarıyla oluştuğunu dile getiren Gül, şöyle devam etti:

“Bu kararlar üzerinde bina edilir ve yükselir. Güven veren ve erişilebilir bir adalet için yine güven veren ve erişilebilir adil kararlarının çıkması gerekmektedir. Güven veren karar dediğimizde, mahşeri vicdanı tatmin etmiş karar anlıyoruz. Erişilebilir karar dediğimizde de anlaşılabilir sağlam ve zengin gerekçesiyle herkesi tatmin eden bir karar alıyoruz. İyi kanun, ancak iyi uygulama ile hayat bulur. Onun da böyle olduğuna inanıyoruz. Bildiğiniz gibi ekim ayında Birinci Yargı Paketi'ni uygulamaya sunduk ve bu paketle ifade özgürlüğünün kapsamını daha genişleten ve soruşturma aşamasında tutukluluğa azami süre getiren ceza mahukemesinin sadeleştiren ve hızlandıran usuller getirilmiş. Yine suç mağdurlarının korunması ve desteklenmesi amacıyla önemli düzenlemeler getirilmiştir. Ebette bu paket açıldığında böyle sihirli bir kutu gibi açılıyor ve tüm sorunları çözüyor diye bir iddia kimse dile getiremez, böyle doğaüstü güçlere sahip hiçbir kanunda, dünyanın hiçbir yerinde bulunmamaktadır Ama bu bir süreçtir, bu bir gidişattır. Bu sürecin doğru ve iyi gitmesi, uygulama tarafından sahiplenip adalet hizmetlerini yansıtılması ile ancak mümkün olacaktır. Art arda reform paketlerini hazırlayabiliriz, yeni mevzuat düzenlemelerini yürürlüğe alabiliriz, uygulamaya dahil edebiliriz. Ancak sonuçta uygulama da yargı mensuplarının elinde, bunlar şekillenecektir ve hiçbir reform esasen kendi başına iyi ya da kötü değildir. Sistemi iyi ya da kötü işletecek olan reforma iyi ya da kötü vasfını verecek olan elbette uygulamadır.”

“ADALET EN YÜKSEK ERDEMDİR”

Adaletin en yüksek erdem olduğunu ve adalete giden yolların da erdemli olmak zorunda olduğunu dile getiren Gül, “Aksi takdirde araç amacı bozar, araç amacı belirler. Bu durumu geçmişte FETÖ’nün araçsallaştırdığı yargılamalarda hepimiz gördük, yaşadık. Hepimizin hatırlayacağı gibi hedefe ulaşmak için her yolu meşru gören bu anlayış, bu kirli zihniyet, masum insanların onurunu, haysiyetini feda etmekten çekinmemiştir. İtibar suikastlarıyla iftira, yalan dolan ile kendilerinden olmayanları yok eden bu zihniyetin adalet duygusunu maruz bıraktığı travmayı hala tamamen gidermiş değiliz. FETÖ'nün cübbeli hainlerinin sahte delillerle uydurma suçlarla kararttığı adalete yeniden ışık yakmak, hakim görünümlü militanların ayaklar altına alma girişiminde bulunduğu hukuku en üstte tutma kararlılığındayız. Bu hukuksuzlukların bir daha yargıya asla nüfuz etmemeleri, aziz milletimizin bizlerden beklentisidir. Lekelenmeme hakkının ve masumiyet karinesini korunması, bu beklentiyi sağlayacak temel araçlardandır. Olaydan infazın tamamlanmasına kadar her aşamada insan onurunu koruyup gözetleyen bir yargısal süreç, sadece taraflar için değil bütün vatandaşlarımız için bir güvencedir. Vatandaşın kendisini emin ve güvende hissetmesi, hukuk düzeninin sağladı himaye sayesindedir. Vatandaşımız gece yastığa başını koyduğunda huzur içinde uyumalıdır, asılsız iddia veya mesnetsiz soyut ihbarlarla vatandaşın kapısına, evine, iş yerine polisin gelmesini önleyen bir düzenleme, hukuka adalete güveni elbette artıran bir uygulama olacaktır. Nitekim işte Ağustos 2017'de yapılan bu uygulamayla bu duyguya hizmet veren, katkı sağlayan önemli düzenleme sağlamıştır. Böylece bu tarihten itibaren 257 bin 419 ihbar dosyası açılmıştır. Bu dosyalardan 152 bini soyut iddia gerekçesiyle soruşturma aşamasında geçmemiş, vatandaş şüpheli olarak kapısına, evine polis gitmemiş, ifadesi alınmamış ve soruşturma açılmasına gerek görülmemiştir. Demek ki ceza adaletinin dışında kullanılmasına soruşturmaların suistimallere veya iftiralara alet edilmesine karşı alınan bu tedbir iyi işlemektedir. İyi kanun, iyi uygulama ile hayat bulur derken, bu konuda uygulamadaki bu gelişmeyi de vatandaşımız adına, milletimiz adına, tüm uygulayıcılar adına sizlere teşekkür ediyorum. Yargının irtibat suikastları için bir aparat olarak, bir araç olarak kullanılmasına izin vermemek, vatandaşlarımızın en tabii beklentisidir ve buna yaptığınız katkı için hepinize çok teşekkür ediyorum. İnsanımız hukuki güvenliğini, adaletin yüreklere sükunet veren iklimini evinde, işinde, çarşıda, pazarda her yerde hissetmelidir. Bu topraklarda yaşayan her renkten, her desenden, her kökten 82 milyon vatandaşımız ve milletimiz adalet hizmetini en yüksek düzeyde almayı hak etmektedir” ifadelerini kullandı.

“YARGININ İTİBARI HEPİMİZİN İTİBARIDIR”

Türk adaletinin terörün her çeşidi ile mücadele ederken çok ciddi bir sınav verdiğinin farkında olduklarını kaydeden Gül, şöyle konuştu:

“Bu mücadele yıllar sonrasına tarih kitaplarına geçecek önem ve kıymetlidir. Bu mücadelede asla rehavete yer yoktur. Türk yargısı; özgürlük, güvenlik dengesini gözeterek, yürüyüşünü sürdürecektir. Kuru ile yaşı, suçlu ile suçsuzu birbirinden ayıracak ve terörle mücadelemizi de hukuk içinde kararlılıkla sürdürmeye devam edecektir. Buna milletçe inancımız tamdır. Devletin bekası, milletin varlığı, bireylerin hak ve menfaatleri yargı emanettir, yargının güvencesi altındadır. Yargının itibarı hepimizin itibarıdır. Hakim, savcı, avukat birbiriyle uyum içinde, adalet ortak paydasında buluşarak itibarı hep beraber yükseltecektir. Savunma, iddia ve yargılama makamları birbirini tamamlar. Bu makamlardan bir diğeri için değil, hepsi adalet için vardır. Bu bağlamda avukatlık mesleğini güçlendirmek, esasen onun temsil ettiği vatandaşı güçlendirmek, onun haklarını korumak da eş anlam taşımaktadır. Savunmayı, yargının kurucu unsuru, avukatları da yargı ve adalet hizmetlerinin vazgeçilmez bir parçası olarak görüyoruz. Bu nedenle avukatlık mesleğini ve savunmanın imkânlarını geliştirip güçlendirmeyi, adalet hizmetlerinin geliştirilmesi hedefinin bir parçası olarak sayıyoruz. Hangi görevi üstlenirse üstlensin, unutmamalıyız ki asıl olan millete hizmettir ve milletin hakimi değil milletin hadimidir. Eskilerin dediği gibi ‘mahkeme kadıya mülk değildir.’ Yargının Türk milletine taahhüdü olan ve HSK tarafından da bu yıl açıklanan Türk Yargı Etiği de esasen bunları söylüyor. Adalete hizmet yolunda avukatlara kanunda olmayan usulleri dayatmak, etik ilkelerle asla bağdaşmaz. Avukat hakları da bir imtiyaz değil, bir lütuf değil, adil yargının vazgeçilmez bir unsurudur. Yargının kurucu unsurları arasında gereksiz bir sürtüşmeden kimseye fayda gelmez, adalete de millete de bir fayda gelmez. Bu nedenle tüm taraflar olarak, vatandaşlarla olan her türlü diyalogda, yargılama sürecinde de Türk yargı etiği ilkelerine uyulmasını ve bu konuda milletimizi beklediği her türlü tutum ve davranışı hak ettiklerini ve bu konuda azami gayreti göstereceğinize inancımız tamdır.”

“KADINA KARŞI ŞİDDETLE EN GÜÇLÜ ŞEKİLDE MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ”

Vatandaşın yargıya güveninin artması için yargısal süreçlerin belli olması ve öngörülebilirliğin şart olduğunu ifade eden Gül, “Bu nedenle 1 Ocak 2019 tarihinde başlayan uygulama ile çok önemli adımlar atılmıştır. Bu süreçte, Türkiye'deki genel rakamlara bakıldığında, soruşturma evresinde hedef süreye uyulma oranı Türkiye genelinde yüzde 74, hukuk mahkemelerinde 82, ceza mahkemelerinde 84, idare mahkemelerinde 85, vergi mahkemelerinde yüzde 86 olarak gerçekleşmiştir. Van bölge adliye yargı çevresine baktığımızda, soruşturma aşamasında yüzde 63, hukuk mahkemelerinde yüzde 80, ceza 85, idare 87, vergi mahkemelerinde ise yüzde 65 olmuştur. Bu tablo yargının daha hızlı işleyişine verdiğimiz önemin yargı tarafından benimsendiğini, sahiplenildiğini göstermektedir. Sonuçta ülkemiz, milletimiz açısından fevkalade ümit vericidir ve bu gayretinizden dolayı milletimiz adına sizlere şükranlarımızı sunuyoruz. Çünkü mahkemelere gelip giden sadece bir dosya değil, o dosya ile beraber gelen insan hikayeleridir, ümittir, korkudur, heyecandır, bir mazlumun gözyaşının silinmesine yönelik bir bekleyiştir ve tüm bu dosyalar bu bekleyişle beraber sizin gözlerinize, sizin vicdanınıza dokunmaktadır ve bu bekleyiş en kısa sürede adil kararın verilmesi, tecelli etmesi beklentisidir. Özellikle adalet için kapınıza gelen herkesin derman bulduğu bir kapı olması, bu konudaki her türlü gayreti hep beraber sürdürmeyi bir borç bilerek çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Özellikle kadınlar, çocuklar, yaşlılar başta olmak üzere adalet kapısına gelen tüm vatandaşlarımıza çok yakından muamele etmek, takip etmek, hassasiyet göstermek gerekmektedir. Özellikle son zamanlarda kadına şiddet vakalarına da bu açıdan bakarak, bu soruşturmalara daha yüksek bir özenle yaklaşılması ve bu zalimlere karşı en büyük hassasiyetin de yine yargı mensuplarımız tarafından gösterileceğine ve gösterilmeye devam edeceğine yönelik hiçbir şüphemiz bulunmamaktadır. Kadına karşı şiddetle en güçlü şekilde mücadelemizi sürdüreceğiz, bu soruna karşı, bu zorbalığa karşı tüm kurumlarla sürekli mücadelemizi el birliğiyle sürdürmek zorundayız” şeklinde konuştu.

 

 
İçişleri Bakanlığı arananlar listesini güncelledi
 
Gül: “Mücadeleyi sürdüreceğiz”
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Mahalle Kültürü vurgusu
Mahalle kültürünü yeniden hakim kılmanın adımlarını atacaklarını belirten ...
Ahıska Türklerine vefa
Erdoğan, “Bundan 75 yıl önce Ahıska’da son dönem insanlık tarihinin en ...
‘Kadın ailenin direği’
Erdoğan, “Siyaset de, eğitim de, çalışmak da, kariyer de kadının aile ...
 
Erdoğan’dan ‘Vampir Aydınlar Grubu’ vurgusu
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Medeni bir dünya için Nobel’in böyle ...
“Tek rehberimiz sevgili Peygamberimiz”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Tek önderimiz, tek rehberimiz sevgili ...
'Nobel’in hiçbir kıymeti yoktur'
Erdoğan, "Nobel kendini tüketmiş, bitirmiştir. Nobel tamamıyla siyasi, ...
 
"Hedefimiz tek haneli enflasyonu yakalamak
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, vatandaşlara Türk lirası kullanma ...
“Kimseden izin almayız"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türk askeri Libya'ya gider mi?" şeklindeki ...
Çin’e tepki yağıyor
Memur-Sen Konfederasyonu Genel Başkanı Ali Yalçın, “Çin, Doğu Türkistan’da ...
 
PALANDÖKEN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri