Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Yaşlı Destek Programı  başvuruları başladı
Yaşlı Destek Programı başvuruları başladı
İYİ Parti GİK üyeleri belirlendi
İYİ Parti GİK üyeleri belirlendi
KKKA! Erzurum 8 il içinde
KKKA! Erzurum 8 il içinde
Erzurum’da terör operasyonu
Erzurum’da terör operasyonu
Palandöken’de Kaf Laleleri açtı
Palandöken’de Kaf Laleleri açtı
HABERLER>EKONOMİ
31 Ağustos 2022 Çarşamba - 02:23

Hizmet İhracatında rekor

Hizmet İhracatı Sinerji ve İş Birliği Çalıştayı'nın açılışında konuşan TİM Başkanı Gültepe, “2022 Haziran ayı itibariyle, hizmet ihracatından elde ettiğimiz gelir 71 milyar doları aşmış durumda. Bu rakam hizmet sektöründe rekor yılı olan 2019'daki 62,7 milyar dolardan yüzde 13 daha fazla' dedi

Hizmet İhracatında rekor

Hizmet İhracatı Sinerji ve İş Birliği Çalıştayı'nın açılışında konuşan TİM Başkanı Mustafa Gültepe, “2022 Haziran ayı itibariyle, hizmet ihracatından elde ettiğimiz gelir 71 milyar doları aşmış durumda. Bu rakam hizmet sektöründe rekor yılı olan 2019'daki 62,7 milyar dolardan yüzde 13 daha fazla. Son zamanlarda hizmet sektörünü güçlendirmek adına birçok kurumsal adım atılıyor ve yeni yatırımlar yapılıyor. Bu adımlar ve yatırımlar sayesinde ülkemizin, küresel hizmet ticaretinden çok daha yüksek bir pay alacağına inanıyorum. Hizmet sektörlerinin ülkemiz adına ne kadar önemli olduğunun TİM olarak farkındayız ve ihracatçılarımızın ülkemize sunduğu katkıları büyük bir takdirle takip ediyoruz” dedi.

 GÜLTEPE AÇIKLADI

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, sektör stratejilerinin belirlenmesi ve iş birliği imkanlarının değerlendirilmesi amacıyla Hizmet İhracatçıları Birliği (HİB) tarafından Sakarya'nın Sapanca ilçesinde düzenlenen Hizmet İhracatı Sinerji ve İş Birliği Çalıştayı programına katıldı. Hizmet İhracatçıları Birliği (HİB) Başkanı Ahmet Bolat'ın ev sahipliğinde gerçekleşen, Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay'ın ve birlik üyelerinin de katıldığı çalıştayın birinci oturumunda TİM Başkanı Mustafa Gültepe katılımcılara hitap etti.

TİM Başkanı Mustafa Gültepe, Hizmet sektörünün önemine değindi

Hizmet İhracatı Sinerji ve İş Birliği Çalıştayı programında konuşan TİM Başkanı Mustafa Gültepe, lojistik, liman işletmeciliği, seyahat, turizm, eğitim-kültür endüstrisi, yazılım, sağlık hizmetleri ve müteahhitlik gibi önemli alt sektörlerden oluşan Hizmet sektörünün küresel ekonominin 3'te 2'sini oluşturduğunu ve gelişmiş bir ekonomi için vazgeçilmez bir konumda olduğunu vurguladı.

ABD ekonomisinde Hizmet sektörünün payının yüzde 80'e yakın, Avrupa Birliği ve Birleşik Krallık'ta yüzde 70'in üzerinde, Türkiye ekonomisinde ise yüzde 60 düzeyinde olduğunu belirten TİM Başkanı Mustafa Gültepe, “Her ne kadar pandemiden ciddi şekilde etkilense de uluslararası hizmet ticareti son yıllarda ciddi bir artış kaydetti. Hizmet sektörünün küresel ticaret hacmi pandemi öncesinde 10 yılda yüzde 57 artarak 6,2 trilyon doları aşan bir hacme ulaşmıştı.  2021'in ikinci yarısından itibaren pandemin etkisinin azalması ile Hizmet sektöründe ciddi bir toparlanma süreci yaşanıyor. Türkiye ise bu büyük pazardan aldığı payı artırabilecek imkân ve potansiyele sahip” diye konuştu

Hizmet ihracatından elde edilen gelir 71 milyar doları aştı

2022 Haziran ayı itibariyle, hizmet ihracatından elde edilen gelirin 71 milyar doları aşmış durumda olduğunu ve bu rakamın hizmet sektöründe rekor yılı olan 2019'daki 62,7 milyar dolardan yüzde 13'ten daha fazla olduğunu aktaran TİM Başkanı Mustafa Gültepe, seyahat sektöründe ve turist sayısında ulaşılan rakamların, hizmet ihracatını yıl sonunda beklentilerin üzerinde bir başarıya erişeceğini gösterdiğini ifade etti.

Geçmiş yıllarda Türkiye'de faaliyete başlayan yatırımlar ve sektörel çeşitlenme sayesinde hizmet ihracatlarının küresel ticaretten daha hızlı bir büyüme kaydettiğini bildiren TİM Başkanı Mustafa Gültepe, “Bu sayede Türkiye, pandemi öncesinde dünyanın en büyük yirmi altıncı hizmet ihracatçısı konumuna gelmiş ve küresel ticaretten aldığı payı yüzde 1'in üzerine taşımıştı. Son zamanlarda hizmet sektörünü güçlendirmek adına birçok kurumsal adım atılıyor ve yeni yatırımlar yapılıyor. Bu adımlar ve yatırımlar sayesinde ülkemizin, küresel hizmet ticaretinden çok daha yüksek bir pay alacağına inanıyorum” dedi.

 “KURUMSAL GELİŞMELER İLK MEYVESİNİ VERDİ”

Geride bıraktıkları bir yılın, Türkiye'deki hizmet ihracatının geleceği açısından kilometre taşı olduğunu ifade eden TİM Başkanı Mustafa Gültepe, konuşmasına şöyle devam etti:

“Önce 2021 yılında, Ticaret Bakanlığımız bünyesinde Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürlüğü kuruldu. Akabinde, TİM çatısında faaliyet gösteren Hizmet İhracatçıları Birliğimiz Genel Sekreterlik düzeyine taşındı. Kurumsal anlamda atılan bu adımlar, sektörümüzde iş birliği ve koordinasyonu daha da güçlendiren hamleler oldu. Bu kurumsal gelişmeler ilk meyvesini verdi. “Hizmet İhracatının Tanımlanması, Sınıflandırılması ve Desteklenmesi Hakkında Karar” mayıs ayında yayımlandı. Firmalarımız kapsamlı bir devlet desteğine erişti. Bunun yanında Hizmet sektörlerinde büyük yatırımlara ve önemli başarılara gün be gün tanıklık ediyoruz. Yazılım ve oyun sektörümüz gençlerimizle yükseliyor. Özellikle oyun sektöründe Türkiye'de yatırımlar bir yılda 20 kat arttı. Sağlık turizminde artık marka bir ülke olduk. Pek çok klinik branşta Türkiye küresel piyasaları domine eder hale geldi. Taşımacılık hizmetlerinde, bayrak taşıyıcımız Türk Hava Yolları kaydettiği başarılarla bizleri gururlandırıyor.  İstanbul Havalimanı henüz tam kapasite çalışmamasına rağmen dünyanın en yoğun hava meydanlarından biri oldu. Eğitim ve kültür endüstrisinde de önemli başarılara imza atıyoruz. Dizi-film sektöründe dünyanın en büyük ikinci ihracatçısı olduk. Son 5 yılda ülkemizde eğitim alan yabancı öğrenci sayısı 5 katına çıktı. Finansal hizmetler açısından da ülkemiz inşallah merkez ülkelerden biri olacak. Yakın zamanda faaliyete geçecek olan İstanbul Finans Merkezi, hizmet gelirlerimize önemli katkılar sunacak.”

“TİM olarak Hizmet sektörlerinin ülkemiz adına ne kadar önemli olduğunun farkındayız”

Yakın coğrafyadan ve Afrika'dan Türkiye'ye ciddi bir talep olduğunu belirten TİM Başkanı Mustafa Gültepe, bugün Türkiye'de eğitim almış Afrikalı öğrencilerin kendi ülkelerinde bakanlık düzeyine kadar yükseldiklerini, bu durumun hem Türkiye'nin yumuşak gücünün yükseldiğini hem de o ülkede iş yapan Türk yatırımcılarına ve ihracatçılara katkı sağladığını gösterdiğini ifade etti.

Hizmet ihracatının etkilerinin sadece sağladığı yüksek gelirden ibaret olmadığını, dolaylı etkileriyle Türkiye'ye büyük prestij katarken, ihracatçıların ve yatırımcıların da önünü açacağının altını çizen TİM Başkanı Mustafa Gültepe, “Tüm bu gelişmelerden hareketle, Hizmet ihracatımızın geleceğinin aydınlık olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu aydınlık geleceğe, ortak akılla ve istişareyle hazırlanmak son derece mühim. TİM olarak Hizmet sektörlerinin ülkemiz adına ne kadar önemli olduğunun farkındayız ve ihracatçılarımızın ülkemize sunduğu katkıları büyük bir takdirle takip ediyoruz. Ülkemizde hizmet ihracatının gelişmesi adına her türlü katkıyı yapmaktan da büyük bir memnuniyet duyuyoruz” şeklinde konuştu.

 

 
Şehit Kaplan’a vefa
 
Biçer’den ‘hatırlatma dozu’ çağrısı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
DAİB’de Gıda UR-GE gündemi
Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği Doğaltaş, Mobilya, İnşaat, Yapı Kimyasalları ...
Oral’dan 30 Ağustos Zafer Bayramı mesajı
Erzurum Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Oral, 30 Ağustos ...
Yücelik’ten 30 Ağustos mesajı
Yücelik, ' “Asil milletimizin tarihi; İstiklal ve istikbali uğruna, hakkı ...
 
Erzurum taşıt varlığında Bölgede 3’üncü sırada
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - Erzurum bölge illeri içinde motorlu kara taşıtı ...
Erzurum kamu harcama verileri açıklandı
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - Erzurum’da bu yılın Temmuz döneminde kişi başına ...
Erzurum eğitimde 19’uncu sırada
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - Erzurum'da kişi başına 2 bin 974 TL tutarında eğitim harcaması yapıldı
 
Muş müteahhitlik sektörünü değerlendirdi
Muş, yurt dışı müteahhitlik sektörünün yıllık proje tutarının 30 milyar ...
Nebati: ‘Ters giden bir şey yok’
Nebati, The Economist dergisinin yayınladığı bir podcastte, “Türkiye ekonomisinde ...
Doğu’da alım garantili silajlık mısırın üretimi arttı
Bingöl ovasında silajlık mısırın hasat dönemi başlarken, üreticilerin ...
 
PALANDÖKEN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri