Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum çocuk nüfus oranında ortalamaları geçti
Erzurum çocuk nüfus oranında ortalamaları geçti
Kartlı ödemeler 1,18 trilyon liraya ulaştı
Kartlı ödemeler 1,18 trilyon liraya ulaştı
Erzurumspor bu kez ceza almadı
Erzurumspor bu kez ceza almadı
Tarım-GFE yıllık yüzde 49,92 arttı
Tarım-GFE yıllık yüzde 49,92 arttı
Ücretli çalışan sayısı yıllık yüzde 4,1 arttı
Ücretli çalışan sayısı yıllık yüzde 4,1 arttı
HABERLER>GUNCEL
22 Eylül 2021 Çarşamba - 01:36

Erzurum’dan Çin zulmüne tepki 

Doğu Türkistanlı ailelerin yardım çığlığı sürüyor. Aileler Çin’de esir kamplarında tutsak olan aileleri için kent kent dolaşarak yardım istiyor. İmza kampanyası başlatan aileler vatandaşlara broşür dağıtıyor.

Erzurum’dan Çin zulmüne tepki 

Doğu Türkistanlı ailelerin yardım çığlığı sürüyor. Aileler Çin’de esir kamplarında tutsak olan aileleri için kent kent dolaşarak yardım istiyor. İmza kampanyası başlatan aileler vatandaşlara broşür dağıtıyor. Mağdur ailelerden Nur Muhammet Uygun ise 13 kişilik ailesinden sadece 2 kişi kaldıklarını kampta babasının ve 2 eniştesinin öldüğünü söyledi.

Türkiye’deki Doğu Türkistanlı toplama kampı mağdurlarının Pekin yönetimine seslerini duyurmak ve ailelerine ulaşmak için verdikleri mücadele sürüyor. Kamp mağdurları, Anadolu’nun çeşitli şehirlerini gezerek, Türk halkını Çin’in Doğu Türkistan’daki etnik, kültürel ve siyasi soykırım fiilleri ve ortaya konan insan hakları ihlalleri noktasında bilgilendirmek istiyor. Çin’in İstanbul Başkonsolosluğu önünde aylarca eylem yapan ve aileleri hakkında bilgi isteyen kamp mağdurları, yeniden Anadolu seferine çıktı. Türkiye’deki Doğu Türkistanlı toplama kampı mağdurlarının, Doğu Türkistan’daki soykırımı birinci ağızdan anlatmak için çıktıkları “Doğu Türkistan için Anadolu Seferi”nin ikinci turu 17 Eylül 2021 tarihi itibarıyla Sivas’ta yeniden başlamıştı. Mağdurlar Erzincan’ın ardından bugün Erzurum Lalapaşa Meydanı'nda buluştu. Erzurum Sivil Toplum Platformu tarafından desteklenen grup kent meydanında vatandaşlardan imza toplayıp broşür dağıttı.

“TÜM DÜNYA BİR TELEFONLA BİRBİRİNE ULAŞIRKEN BEN 4 YILDIR AİLEMİ GÖREMİYORUM”

Mağdur ailelerden Cevlan Şirmehmet anne, baba ve kardeşinin Çin zulmü gördüğünü ifade ederek, “Ben İstanbul’da yaşıyorum. Ailemi toplama kampına almışlar. Ben bunu ancak 2 yıl sonra öğrendim. 2019 yılında annem, babam ve kardeşim toplama kampına alındı. Ailemin beni Türkiye’de ziyaret etmemesi için hapis cezasına çarptırıldığını öğrendim. O günden beri sokak sokak geziyorum. Çin Konsolosluğunun önünde bekledik sonuç alamadık. Annem, babam ve kardeşim orada devlet memuruydular. Çinliler eğitim merkezi dediler, ama benim ailemin eğitime ihtiyacı yok. Orası kesinlikle bir toplama kampı. Tüm dünya bir telefonla birbirine ulaşırken ben 4 yıldır ailemi göremiyorum” dedi.

“ORADAKİ KİMSENİN EĞİTİME İHTİYACI YOK”

Mirza Ahmet İlyasoğlu ise Çin’in eğitim kampı savunmasının yalan olduğunu belirterek, “İstanbul’dan yola çıktık. İl il dolaşarak bu zulmü anlatmaya çalışıyoruz. 5 sene oldu, ailelerimizden haber alamıyoruz. Oradaki kimsenin eğitime ihtiyacı yok. Benim kardeşim, eniştem ve akrabalarımın hepsinin ekonomik durumu iyiydi. Hiçbirinin eğitime ihtiyacı yoktu. Biz bu feryadımızı duyurmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

“ŞUANDA ORADA EN AZ 5 MİLYON TUTSAK VAR”

Kız kardeşinden haber alamayan Medine Nazimi ise, “O karanlık toplama kamplarında benim kız kardeşim olmak üzere vatandaşlarımız tutsaktır. Benim kardeşim memlekette hasta olan anneme bakmak için gitti. Türkiye’ye dönemedi. Karanlık toplanma kampından kardeşimin alınmasını buraya gelmesini istiyorum. Şuanda orada en az 5 milyon tutsak var” ifadelerini kullandı.

“BENİM AİLEMDEN TOPLAM 11 KİŞİ ŞUANDA O KAMPTA”

13 kişilik ailesinden 11’ini tutsak veren Nur Muhammet Uygun, ailesinin neredeyse tamamını kaybettiğini kaydederek “2016 yılından beri Türkiye’de yaşıyorum. 4 yıldan fazladır ailemden haber alamıyorum. Babamın 5 yıl önce içeri atıldığını 5-6 ay sonra cenazesinin eve getirildiğini duydum. Küçük kardeşim Abdülkadir’in de 5 yıldır alınıp geri verilmediğini biliyorum. Yengemi bu yıl almışlar. Çocukları da nerede olduğu bilinmiyor. Abim, ablam ve annem Kurban Bayramı'nda içeri alınmış. Benim ailemden toplam 11 kişi şuanda o kampta. 2 eniştem içeride ölmüş. Türkiye’de bir kız kardeşimle ben kaldım” açıklamalarında bulundu.

 
Pasin Ovasında hasat zamanı
 
‘Atanız Sultan Alparslan’dır, Fatih’tir’
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Abdüsselam EFE. 22 Eylül 2021 Çarşamba 17:07

Allah ın adı ile Rahman Rahim. TÜRK İSLAM ALEMİ OLARAK, YETERLİ TEPKİYİ GÖSTEREMEDİK! Doğu Türkistan a, Düşman Çin Söz konusu olunca, Türk Dünyası seyirci kalmakla yetindi. Hatta bazı Türkçüler, Vallahi Billahi Ben Türk değilim dercesine, Doğu Türkistan ı ağzına almaktan bile şiddetle kaçınıyor. Allah Teala Doğu Türkistan a yardım Edecek, Amam Bütün bunlarda Tarihe kara bir Leke olarak düşecek. Allah Teala Doğu Türkistan ın Yardımcısı olsun. 22.09.2021 Abdusselam EFE.

Yorumu oyla      1      1  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum DSİ Bölge Müdürlüğüne Yavuz atandı
Oğuzhan Yavuz, Erzurum DSİ 8. Bölge Müdürü oldu.
Erzurum aşı oranı yüzde 76.9’a ulaştı
En az bir doz aşı olmuş 18 yaş üstü nüfus oranları açıklandı. Erzurum’da ...
Mesci: ‘İstiklal Savaşı Gazilerimizin şeref günüdür’
19 Eylül Gaziler günü etkinlikleri Erzurum’da düzenlenen törenlerle kutlandı.
 
Vali Memiş'ten Gaziler günü mesajı
Erzurum Valisi Okay Memiş, 19 Eylül Gaziler Günü dolayısıyla bir kutlama ...
‘Terörle mücadelemiz kararlılıkla devam ediyor’
Erzurum Valisi Okay Memiş, 19 Eylül Gaziler Günü münasebetiyle kentteki ...
Erzurum’da son 4 ayın en yüksek vaka sayısı görüldü
Erzurum’da her yüz binde görülen covid19 vaka sayısı yükselişini sürdürüyor. ...
 
Erzurum’da aşılanma oranı yüzde 76.2’ye yükseldi
En az bir doz aşı olmuş 18 yaş üstü nüfus oranları açıklandı. Erzurum’da ...
Erzurum'da vaka sayısında yüz binde 48.14'lük artış
8 -14 Şubat tarihleri arasında her yüz binde 37.71’e kadar düşen sayısı, ...
‘Vatandaşlarımız hayatlarıyla kumar oynamasın’
Erzurum Valisi Okay Memiş, vatandaşlara aşılama konusunda çağrıda bulunarak, ...
 
PALANDÖKEN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri