Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Tavlaşoğlu projelerini paylaştı
Tavlaşoğlu projelerini paylaştı
Tekin: ‘Öğretmenlerin önerileri çok önemli’
Tekin: ‘Öğretmenlerin önerileri çok önemli’
İspir’de feci kaza: 1 ölü
İspir’de feci kaza: 1 ölü
Seçim güvenliği masaya yatırıldı
Seçim güvenliği masaya yatırıldı
AK Parti Oltu’da iftarda buluştu
AK Parti Oltu’da iftarda buluştu
HABERLER>EKONOMİ
9 Temmuz 2020 Perşembe - 10:37

Ekonomide olumlu süreç

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “Ekonomik tabloda ihracatımızda normale dönüşle ilgili olumlu sinyallerini almaya başladık.' dedi

Ekonomide olumlu süreç

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “Ekonomik tabloda ihracatımızda normale dönüşle ilgili olumlu sinyallerini almaya başladık. Önce Mayıs ayı ihracatımız Nisan ayına nazaran yüzde 10.8 artış gösterdi. Haziran ayı ihracatımızda da Mayıs ayı ihracatımıza oranla yüzde 35 bir artış yaşadık. Geçen sene Mayıs ayına göre de yüzde 15,8’lik bir artış yaşadık. 13.5 milyar dolarlık önemli bir ihracat seviyesine ulaştık" dedi.

İHRACATIN YILDIZLARI

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, ilk kez online olarak düzenlenen, İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) ‘İhracatın Yıldızları Ödül Töreni’ne, Ticaret Bakanlığı Eskişehir Yolu Yerleşkesinden video konferans yöntemiyle katıldı.

Kimya sektöründe faaliyet gösteren firmaların ihracattaki başarılarından dolayı, teşvik etmek amacıyla düzenlenen ‘İKMİB İhracatın Yıldızları Ödül Töreni’nin beşincisi bugün online olarak gerçekleştirildi. 28 farklı kategoride ilk 5’e giren toplam 140 firmanın ödüllendirildiği program kapsamında konuşan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “İhracatçı birliklerinin dijital ortamdaki ilk ödül töreni, bu nedenle İKMİB’i ayrıca tebrik ederim. Pandemi döneminin zorlu sürecinde böyle bir ödül töreniyle başarılarımızı ödüllendirmek, bundan sonraki atacağımız adımlar ve hedefler için bizleri yüreklendirecek, cesaretlendirecek, iş dünyası için de moral ve motivasyon olacaktır” diye konuştu.

"KAPIKULE VE HABUR KAPILARIMIZDA PANDEMİ ÖNCESİNDEKİ RAKAMLARA ULAŞTIK"

Kimya sektörünün Türkiye için öneminden bahseden Pekcan, “Kimya sektöründe, geçtiğimiz yıl en fazla ihracat gerçekleştiren firmalarını ödüllendireceğimiz bu tören, bizim aynı zamanda gelecek dönemde çok daha büyük başarılara atacağımız imzalarla alacağımız ödüller için de hepimizi cesaretlendirecek” dedi.

PANDEMİ SÜRECİ

Pandemi sürecinde, Avrupa’yla eş zamanlı olarak Türkiye’nin de normalleşme adımları atmaya başladığına değinen Pekcan, “Hastalığın ülkemizde ilk görülmesi ile birlikte bütün süreci çok proaktif biçimde yürüttük ve tedbir ve desteklerimizi, süreçten ticaret ve ekonomimizin en az etkilenmesi şeklinde hedefledik ve yönettik. Biz de ekonominin ve ticaretin en az etkilenmesi için temassız ticareti devreye aldık. Kapıkule ve Habur kapılarımızda pandemi öncesindeki rakamlara ulaştık. Yani ulaştırmada taşıma kapasitesinde bir sıkıntı yaşamadık. Keza, Kapıköy, Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hatlarından kapasitelerinin çok daha üzerinde taşıma sağladık. Avrupa ile nakliyatlarımızda Ro-Ro hatlarımızı alternatif güzergahları artırarak temassız ticareti sağladık” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde ve Cumhurbaşkanının açıkladığı ‘Ekonomik İstikrar Kalkanı Tedbir Paketiyle’ ilgili de konuşan Pekcan, pandemi sürecinde tüm bakanların ellerinden geleni yaptığını vurguladı. Tedbirler kapsamında Pekcan, “Üreticimizin, ihracatçımızın, iş insanımızın, ticaret erbabı ve esnafın yanında olduk” ifadelerine yer verdi.

“EKONOMİK TABLODA İHRACATIMIZDA NORMALE DÖNÜŞLE İLGİLİ OLUMLU SİNYALLERİNİ ALMAYA BAŞLADIK”

Son aylarda yaşanan olumlu gelişmeler neticesinde ekonomik tabloda istenilen sonuçların alındığına değinen Pekcan, “Ekonomik tabloda ihracatımızda normale dönüşle ilgili olumlu sinyallerini almaya başladık. Önce Mayıs ayı ihracatımız Nisan ayına nazaran yüzde 10.8 artış gösterdi. Haziran ayı ihracatımızda da Mayıs ayı ihracatımıza oranla yüzde 35 bir artış yaşadık. Geçen sene Mayıs ayına göre de yüzde 15,8’lik bir artış yaşadık. 13.5 milyar dolarlık önemli bir ihracat seviyesine ulaştık. İhracatın ithalatı karşılama oranı da geçen sene Haziran ayında yüzde 77.2 iken bu sene Haziran’da yüzde 82,6 rakamına ulaştık. Bu da altın ticaretini hariç tuttuğumuzda yüzde 92.8 ihracatın ithalatı karşılama oranına ulaştık” dedi.

“KİMYA SEKTÖRÜNÜN ARTIŞ TRENDİNİ TAKİP ETMESİNİ BEKLİYORUZ”

Kimya sektörü ihracatını da değerlendiren Pekcan, “Mart-Nisan-Mayıs aylarındaki göreceli olarak gerileme görüyoruz. Kimya biraz daha geriden geldi. Ancak, Haziran ayı itibariyle bir önceki yılın Haziran ayına göre yüzde 6,2’lik bir artış gösterdi. Mayıs ayına göre de yüzde 24’lük bir artış yakalayarak, 1.8 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğimizi görüyoruz. Bütün sektörlerimizde de kimya sektörümüzde de bu artış trendinin çok daha yükselmesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

“PMI, ŞUBAT’TAN BU YANA EN YÜKSEK SEVİYESİNE ULAŞTI”

Hızlı toparlanmaya dair sinyallerin sadece dış ticarette değil, ekonominin genelinde görüldüğüne dikkat çeken Bakan Pekcan, “Ekonomik Güven Endeksi Haziran’da Mayıs ayına göre yüzde 19,1 artarak 73.5 seviyesine geldi. Reel Kesim Güven Endeksi, yüzde 22,2 artarak 89,8 seviyesine, kapasite kullanım oranı yüzde 4 artarak yüzde 66’ya geldi. Üretim ve dış ticaretimizin geleceği açısından önemli bir öncü gösterge olan, Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) Mayıs’ta 40,9 iken Haziran’da 53,9'a yükselerek Şubat’tan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Tüm bunlar ülkemiz ekonomisinde hızlı toparlanmanın göstergesi. Bu süreçte sağlık alanında, Türkiye’nin sağlık altyapısı ve sağlık çalışanlarının gayretleriyle nasıl dünyadan ayrıştıysak, inşallah ekonomik ve ticari anlamda da bütün dünyadan ayrışarak farklılığımızı göstereceğiz” dedi.

“BAKANLIK OLARAK KÜRESEL TEDARİK ZİNCİRİ DESTEKLERİMİZLE BU SÜRECE KATKI SAĞLIYORUZ”

Türkiye’nin ülke olarak; potansiyelini, imkan ve kabiliyetlerini ve zoru başarabildiğini her fırsatta gösterdiğini aktaran Pekcan, “Çok daha iyi noktalara geleceğimizi biliyoruz. Bu bilinç ve özgüvenle; dünya ekonomisi içerisindeki konumumuzu güçlendirmeye devam edeceğiz. Önümüzdeki süreçte Türkiye’nin, küresel tedarik zincirlerindeki konumunu güçlendirmesi ve daha etkin bir şekilde yer alması hiç şaşırtıcı olmayacak. Bu noktada, Kimya sektörümüzün de küresel tedarik zincirlerindeki konumunu güçlendirmesini bekliyor ve destekliyoruz. Bakanlık olarak Küresel Tedarik Zinciri desteklerimizle bu sürece katkı sağlıyoruz. Sektörümüzü bunlardan yararlanmaya davet ediyoruz. Ayrıca marka destek programımızın ve yurtdışı marka satın alma desteğimizin pandemi sonrası süreçte de bu desteklerin iyi değerlendirilmesini bekliyoruz. Eximbankın da bu konuda destekleri var” diye konuştu.

“2019 YILINDA KİMYA SEKTÖRÜ İLE İLGİLİ TOPLAM 171 FUAR DESTEK KAPSAMINA ALINDI”

Kimya sektörünün desteklenmesi konusunda Ticaret Bakanlığı’nın son dönemde başlattığı yenilikçi destek türlerinden de bahseden Pekcan, “2019 yılında kimya sektörü ile ilgili olan toplam 171 fuar destek kapsamına alınmıştır. 13 UR-GE Projesi başarıyla devam ediyor, 20 proje ise tamamlanmış durumda. TURQUALITY programı kapsamında 22 firmanın 24 markası desteklerden yararlanıyor. Marka programı kapsamında ise 15 firmanın 16 markası desteklenmektedir. Bu sektörde bakanlığımızın öncülüğünde 13 ülkeye Sektörel Ticaret Heyetleri düzenlemiş bulunuyoruz. Alım heyetleri ile beraber 4 bin 500 ikili iş görüş sağlamış bulunuyoruz” dedi.

“SANAL TİCARET HEYETİ VE FUARLARIN GELECEK DÖNEMDE ÇOK DAHA YAYGINLAŞACAĞINI ÖNGÖRÜYORUZ”

Konuşmasında dijitalleşmeyle ilgili de konuşan Pekcan, bu konuda da ciddi adımlar atıldığının altını çizdi. Pekcan, “İlk sanal ticaret heyetimizi İKMİB organizasyonunda Latin Amerika ülkelerine yönelik olarak gerçekleştirdik. Sanal Ticaret Heyeti ve Sanal Fuarların desteklenmesi ile ilgili olarak ‘Pazara Girişte Dijital Faaliyetlerin Desteklenmesi Hakkında Karar’ 27 Mayıs tarihinde Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. İş dünyamızı temsil eden çatı örgütlerin yapacakları masraf ve giderleri yüzde 50 oranında destekliyoruz. Sanal ticaret heyeti ve fuarların gelecek dönemde çok daha yaygınlaşacağını öngörüyoruz. E-ticaret sitelerine üyelik giderleri 2020 yılı için yüzde 80, takip eden yıllarda yüzde 60 oranında desteklenecektir. Yakın geçmişte başlattığımız bu desteklerimizin haricinde, Sanal Ticaret Akademisi ve Export Akademi programımız çerçevesinde, ticaret erbabına, start-up’lara, kadın girişimcilerimize ve vatandaşlarımıza yönelik online eğitim faaliyetlerimiz sürdürmekteyiz” ifadelerine yer verdi.

Yakın zamanda devreye girecek olan ‘Kolay İhracat Platformu hakkında da açıklamalarda bulunan Bakan Pekcan, “Makine öğrenme algoritmasına sahip Akıllı İhracat Robotu ile farklı ücretli kaynaklardan elde edilen milyonlarca verinin, analiz edilmiş halini sizlere sunabileceğiz. Bu sayede firmalarımız doğru ürün için doğru pazara yönlendirilecek. Ayrıca, firmalarımıza seçtikleri ürün ve önerilen ülkeyle ilgili farklı ortamlarda yer alan; gümrük vergileri ve kurallar, ihracat potansiyeli, Ticaret Müşavirlerimizce derlenen bilgiler, ihaleler, ithalatçı firmalar, teknik engeller ve serbest ticaret anlaşmaları gibi birçok bilgi bu platformda yer alacak” dedi.

“DİJİTAL EKONOMİYE GEÇİŞ NOKTASINDA ÖNEMLİ ADIMLAR ATTIK, ATMAYA DA DEVAM EDECEĞİZ”

Pekcan, ‘Buy From Turkey’ isimli bir platform oluşturulacağının da haberini vererek, “Buy From Turkey isimli bir platform oluşturacağız. Burada firmalar ürünlerini teşhir edecekler ve ürünlerini burada vitrinde sergileyecekler. Bütün dünyada görünür olacak. İthalatçılarla ithalatçılarımızı buluşturacağız. Ticaret Bakanlığı olarak, dijital ekonomiye geçiş noktasında bugüne kadar önemli adımlar attık; atmaya da devam edeceğiz” diye konuştu.

“İHTİSAS SERBEST BÖLGEMİZDEN, KİMYA SEKTÖRÜNÜN DE FAYDALANMASINI ÖNGÖRÜYORUZ”

Türkiye’nin katma değerli yatırımların artırılması için ‘İhtisas Serbest Bölge’ modeli üzerinde çalışıldığını aktaran Pekcan, model hakkında sinyaller de verdi. Bakan Pekcan, “Cumhurbaşkanımızın olurlarıyla, ‘Sağlanacak Destekler Hakkındaki Karar’ 9 Haziran tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. İstanbul Atatürk Havalimanındaki serbest bölgemizi İstanbul İhtisas Serbest Bölgesi olarak tanımladık. İlk sektörü bilişim sektörü olarak belirledik. İhtisas Serbest Bölgemizden, kimya sektörümüzün de faydalanmasını öngörüyoruz” dedi.

Video konferans yöntemiyle düzenlenen ödül programına Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın yanı sıra, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister ve ödül alan firmaların temsilcileri katıldı.

 
81 ilde çevre denetimi
 
SYD vakıflarına 6 milyon TL kaynak aktarıldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yücelik, Erzurum ihracat vizyonunu değerlendirdi
Bölgenin ihracat potansiyeli ve son dönemde artan ihracat rakamlarıyla ...
Erzurum ticaret sektörü stresi yendi
DOSİAD - ÖZEL - Covid19’la mücadele sürecinde sokağa çıkma kısıtlamaları ...
Erzurum DHMİ Haziran verileri açıklandı
DOSİAD - ÖZEL - Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü, ...
 
Erzurum Nüfus Günü verileri açıklandı
DOSİAD - ÖZEL - TÜİK 2019 Nüfus Günü verilerini paylaştı. İllere göre ...
Tapu işlemlerinde e-artış
Kredi faizlerinin düşmesi ile bir anda artan konut ve gayrimenkul satışları ...
Erzurum kamuda 18’inci sırada
DOSİAD - ÖZEL - Erzurum’da bu yılın ilk 5 ayında kişi başına düşen kamu ...
 
Erzurum’dan 6 ayda 38 ülkeye ihracat
DOSİAD - ÖZEL - Erzurum’dan bu yılın Haziran ayında 15, ocak – haziran ...
Erzurum Haziran ayı sektörel verileri açıklandı
DOSİAD - ÖZEL - Erzurum’dan haziran ayında 11, ocak - haziran ayları bütününde ...
‘Milletimizle hep kol kola, omuz omuza yürüdük’
Albayrak, 'Böylesi bir krize maddi, manevi ve siyasi yatırım yapanlar, ...
 
PALANDÖKEN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri