Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Tanfer’den Babalar Günü mesajı
Tanfer’den Babalar Günü mesajı
TEMA Erzurum Aziziye'ye odaklandı
TEMA Erzurum Aziziye'ye odaklandı
Uruk ve Karakurt'tan Avrupa başarısı
Uruk ve Karakurt'tan Avrupa başarısı
Erzurum Müftülüğü Kur'an Eğitim Merkezlerini tanıttı
Erzurum Müftülüğü Kur'an Eğitim Merkezlerini tanıttı
DDP'den Erzurum için YHT çağrısı
DDP'den Erzurum için YHT çağrısı
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
9 Ekim 2023 Pazartesi - 14:10

ETÜ projesi patent aldı

Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) laboratuvarlarında geliştirilen proje Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından onaylanarak patent almaya hak kazandı.

ETÜ projesi patent aldı

Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) laboratuvarlarında geliştirilen proje Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından onaylanarak patent almaya hak kazandı.
Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Tuba Yetim’in, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Mevra Aslan Çakır’ın ve Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Ayhan Çelikin buluş sahipliği bulunan " UV ile Sertleşen, Biyouyumlu, Süperamfifobik Kaplama " isimli çalışma Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından onaylanarak patent aldı.
Geliştirilen projeye ilişkin açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Tuba Yetim, çalışmada medikal malzemeler ve bazı biyomalzemelerin hem kullanım ömürlerini uzatmak hem de biyomalzemelerin üzerinde olumsuzluk oluşturacak tutunmaların önüne geçmek için cam ve metal malzemeler üzerine kaplanabilecek, biyopolimerik bir kaplama malzemesinin üretildiğini belirterek; “Medikal cihaz ve biyomalzeme kaplamaları, kaplama sektörünün en önemli uygulama alanları arasındadır. Bu alanlarda kullanım yerine göre bazı kaplamalarda biyouyumluluk ve yüksek hidrofobiklik aranan özellikler arasındadır. Günümüzde ise mevcut uygulamalarda üretilen kaplamalar hidrofobik özellik gösterirken, biyomalzemelere uygulanan kaplamalarda süperhidrofobiklik ve süperoleofobiklik malzemenin kalitesini artırması açısından istenilen özelliklerdir. Polar olmayan vücut sıvılarının ve protein içerikli çözeltilerin, biyomalzeme üzerinde tutunması, cerrahi müdahalenin ve/veya implantın çalışma performansına olumsuz etki gösterir. Bu olumsuz etkinin kaldırılması amacıyla, bu çalışmada metalik ve cam biyomalzemeler üzerine polimerik esaslı, süperamfifobik (süperhidrofobik ve süperoleofobik) özelliğe sahip ve biyouyumlu bir biyomalzeme kaplaması üretilmiş olup, bu kaplama işlemi yüzeye zamandan büyük tasarruf sağlayan UV ışınları kullanılarak kürleştirme işlemi ile yapılmıştır” ifadelerini kullandı.

 
Çomaklı: ‘Ortak Sevdamız Erzurum’
 
ATAUNİ gençlik buluşmasına ev sahipliği yaptı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TÜİK Devlet Hesapları verisini açıkladı
Devlet açığının Gayrisafi Yurt İçi Hasıla'ya (GSYH) oranı yüzde 2,1'e ...
Atatürk Üniversitesi ilk 10’da
Atatürk Üniversitesi,TÜBİTAK tarafından onaylanan 104 projesiyle tüm üniversiteler ...
Erzurum 5’inci sırada
MES, 2022 yılında kadınlar için 18,3 yıl, erkekler için ise 18,1 yıl oldu. ...
 
74. Uluslararası Uzay Kongresi başladı
Aliyev, "Enerji güvenliği her ülkenin ulusal güvenliği meselesiyle eş ...
Atatürk Üniversitesi projeleriyle bilimsel gündemde
Atatürk Üniversitesi TÜBİTAK tarafından desteklenen ‘Geliştirilebilir ...
70 astronot ve kozmonot Türkiye’de buluştu
Uzay Kaşifleri Derneği'nin (Association of Space Explorers- ASE) 34'üncü ...
 
ATASAM ve GUAM’dan Uzay teknolojisi işbirliği
Atatürk Üniversitesi Astrofizik Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATASAM) ...
Atatürk Üniversitesinde biyoçeşitlilik gündemi
Biyoçeşitlilik, Tarım ve Gıda Sempozyumu; Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) ...
ATASAM’dan Bern ile DAG protokolü
Atatürk Üniversitesi Astrofizik Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATASAM) ...
 
PALANDÖKEN
YAZARLAR
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Yirmi Yolun Hikâyesi
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Adalet Meydanından Ekran Çağına
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Yeni bir sayfa, yeni bir Türkiye
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Yolun açık olsun ASELSAN
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Dolarla ölçülen cehennem
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Erzurumspor Elese de Elense de Kutlu ve Ekibine Minnettarız
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’un Türkiye Yüzyılı Önceliği:

Göçün Önlenmesi
Milletvekili Sayısının Yeniden Yükselmesi
Raylı Sistem
Türk Dünyası Merkezi Konumunu Alması
Tarımsal Sanayi Merkezi Olması
Erzurum İmaj ve Algısının Güncelleştirilmesi
Yeni Stadyum
Erzurum’un Eski Mahallelerine Yeniden Kavuşması
Betonlaşmanın durdurulması
Hepsi


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri