Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum’da ‘Kıskaç-11’ operasyonu
Erzurum’da ‘Kıskaç-11’ operasyonu
Ambulans kaldırıma çarptı: 2 yaralı
Ambulans kaldırıma çarptı: 2 yaralı
İlk mektuplarını Mehmetçiğe yazdılar
İlk mektuplarını Mehmetçiğe yazdılar
Horasan’da Ramazan bereketi
Horasan’da Ramazan bereketi
POMEM öğrencileriyle iftarda buluştular
POMEM öğrencileriyle iftarda buluştular
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
9 Haziran 2023 Cuma - 08:27

Doğu’daki mezalimin izleri gözler önüne serildi

Türk Tarih Kurumu (TTK), Kars’ta “93 Harbi'nden Milli Mücadele'ye Doğu Anadolu: İşgal, Mezalim ve Kurtuluş” başlıklı bir sempozyum düzenledi.

Doğu’daki mezalimin izleri gözler önüne serildi

Türk Tarih Kurumu (TTK), Kars’ta “93 Harbi'nden Milli Mücadele'ye Doğu Anadolu: İşgal, Mezalim ve Kurtuluş” başlıklı bir sempozyum düzenledi.
Kafkas Üniversitesi Ahmet Arslan Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşen sempozyumun açılış konuşmalarını TTK Başkanı Prof. Dr. Birol Çetin ve Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Kapu yaptı. Türkiye’den ve yurt dışından alanında uzman isimler, toplam 3 oturumlu sempozyumda konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

TTK Başkanı Birol Çetin, “Türk Tarih Kurumu bugüne kadar hep hakikatin peşinde oldu. Tabii karşı taraf sürekli propagandayla işi siyasete dökerek, algı oluşturarak bugüne kadar yüzyıldır bu davanın -tabii 2’inci Dünya Savaşı’ndan sonra daha fazla hızlanmıştır- ne kadar haklı olduklarını, haksızlığa uğradıklarını sürekli bunları söylüyorlar. Ama dediğim gibi hakikatin tarafı iseniz daima hakikat güçlü çıkıyor. Onların propagandaları köpük mahiyetinde yani dünya da biliyor. Bugün biz ülke olarak dış politikamızda özellikle dünya barışının tesisi, istikrarın devam ettirilmesinde herkesin özellikle aradığı bir ülkeyiz. Bunu son savaşta da gördük. Bizi bu tür şeylerle suçlayan devletler, özellikle Ermenilerin de arkasında yer alan devletler koşarak Türkiye’ye gelmişlerdir” dedi.
Çetin, “Yüzyıldır aynı şeyleri tekrarlıyorlar. Geçen sene Latin Amerika’da bir ülkede, Arjantin’de 26 yerde 24 Nisan’da program yaptılar. Bu çalışmalarının çok etkili olduğunu söyleyemeyiz. Şimdi tabii bölgemiz çok büyük trajedilere sahne oldu. Hep kendi kayıtlarından bahsediyorlar. Bu bölgede 40 bin civarında insanımız şehit oldu ve üstelik çok çeşitli işkencelere maruz kaldılar. 500’e yakın köy yok edildi. Bunların kayıtları elimizde var. Biz büyük devletiz. Arşivimiz de çok sağlam, bu çetecilerin isimleri var hepsinin. Hangi bölgede kimler bu cinayetleri işlemişler bizde kaydı var. Fakat şunu söylemek istiyoruz. Bu neden olabilir, niçin bu kadar uzun süre aynı şeyleri tekrarlıyorlar. Suçlunun şöyle bir tavrı var; hep cinayet mahalline döner ve bunu sürekli sürekli gündeme getirir. Başka bir anlam veremiyorum” şeklinde konuştu.
Sempozyumda 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı, o dönemde imzalanan antlaşmaların tarihteki önemli sonuçları, Ermeni isyanlarının bölgede yaşayan Müslüman ve gayrimüslim halk üzerindeki etkileri ve Milli Mücadele’ye kadar geçen süredeki askeri, siyasi, demografik ve sosyal açıdan analizleri geniş yelpazede masaya yatırıldı. Sempozyumda o yıllarda Osmanlı tebaası olan Ermenilerin faaliyetleri, silahlanan Ermeni hareketlerinin bölgede oluşturduğu tehditler, Müslüman halkın içine girdiği zor durum, Doğu Anadolu’daki işgalin etkileri, bölgede meydana gelen göçler bilimsel gerçekler ışığında gözler önüne serildi.
Sempozyumda çeşitli kurumların arşivlerinden temin edilen bölgedeki Ermeni mezalimine ilişkin fotoğraf sergisinin de açılışı gerçekleştirdi. Sempozyuma Vali ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz, TTK Başkanı Birol Çetin, Rektör Hüsnü Kapu, protokol üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.

 
Kırsal kalkınmada yeni dönem
 
Erzurum bireysel bankacılık verileri açıklandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ETÜ’de küresel gündem
Erzurum Teknik Üniversitesi’nde (ETÜ), Türkiye Çevre Haftası etkinlikleri ...
TÜBİTAK BİGG süreci devam ediyor
ETÜ Kristal Girişimcilik Merkezi yürütücülüğünde ATA Teknokent A.Ş. ve ...
Doğuda kar örtülü günler azalıyor
Prof. Dr. Murat Karabulut ve Arş. Gör. Dr. Muhammet Topuz tarafından, ...
 
Erzurum 2002 – 2021 sağlık verileri açıklandı
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - İlde 2002 yılına göre hastane sayısı yüzde 61,53, ...
Erzurum’da ortanca yaş 29,6
Erzurum’da ortanca yaş 29,6 olarak belirlenirken, 15 yaş ve üzeri nüfusun ...
Ucuz suda Erzurum 7’inci sırada
Büyükşehirler arasında mesken su ve atık su ücretleri karşılaştırılmasında, ...
 
Mayıs ayı haber en’leri açıklandı
1-31 Mayıs tarihleri arasında 15 bini aşkın gazete, dergi, TV kanalları ...
ATAUNİ’den Z Kuşağı araştırması
Atatürk Üniversitesi Kadın Araştırmaları Dergisi’nde İbrahim Çankaya tarafından ...
Erzurumlunun sebze tercihi açıklandı
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi’nde yayınlanan bir araştırmada Erzurum’da ...
 
PALANDÖKEN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri