Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Ülkede 1 milyon 987 bin 876 Erzurum doğumlu var
Ülkede 1 milyon 987 bin 876 Erzurum doğumlu var
Erzurum yıllık nüfus artış hızı verileri açıklandı
Erzurum yıllık nüfus artış hızı verileri açıklandı
Erzurum Barosu’ndan Kış Sporları etkinliği
Erzurum Barosu’ndan Kış Sporları etkinliği
Meteoroloji uyardı
Meteoroloji uyardı
Tekman'dan Çat'a proje köprüsü
Tekman'dan Çat'a proje köprüsü
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
10 Şubat 2026 Salı - 10:14

Çiftçi Yazıpınar'da tel helvası çekme geleneğini paylaştı

Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, Yazıpınar köyünde düzenlenen tel helvası yapımına katılarak, kentin köklü kış geleneklerinden birine eşlik etti.

Çiftçi Yazıpınar da tel helvası çekme geleneğini paylaştı

Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, Yazıpınar köyünde düzenlenen tel helvası yapımına katılarak, kentin köklü kış geleneklerinden birine eşlik etti.
Erzurum'da özellikle kış aylarında köy odaları ve konaklarında yapılan tel helvası; şeker, su, irmik ve limon kullanılarak hazırlanan, kar üzerinde soğutularak kıvam alan ve zahmeti yüksek olmasına rağmen maliyeti düşük olmasıyla bilinen önemli bir kültürel miras olarak yaşatılmaya devam ediyor. Asırlardır sürdürülen bu gelenek, uzun ve karlı kış gecelerinde toplumsal dayanışmayı, sohbet kültürünü ve türkü geleneğini besleyen önemli bir sosyo-kültürel unsur olma özelliği taşıyor.
Vali Mustafa Çiftçi de Yakutiye ilçesi Yazıpınar köyünde düzenlenen tel helvası yapımı programına katılarak, kentin köklü kış geleneklerinden birine eşlik etti. Kültürel değerlere sahip çıkmanın önemine vurgu yapan Vali Çiftçi, tel helvası yapımı için kolları sıvayarak bu kadim geleneğe bizzat katıldı. Vali Çiftçi kentin kış kültürünü, misafirperverliğini ve somut olmayan kültürel mirasını yaşatma ve gelecek kuşaklara aktarmaya yönelik bu tür kültürel etkinliklerin desteklenmeye devam edeceğini aktardı.
Program kapsamında düzenlenen konak buluşmalarında; geleneksel oyunlar, türküler ve sohbetler eşliğinde Erzurum'a özgü kültürel miras misafirlere tanıtıldı. Etkinlikte ayrıca, Yazıpınar köyünden çiftçi-şair Sinan Örnek tarafından kaleme alınan "Seyyahın Gönül Sözleri 1" adlı eserin tanıtımı da alışılmışın dışında, geleneksel bir atmosferde gerçekleştirildi. Kültürel değerlerin yaşatıldığı bu özel program, katılımcılar tarafından ilgiyle takip edildi.
Şehir Tanıtım Uzmanı Canan Şimşek'in organizasyonuyla Yazıpınar Köy Konağı'ndaki programda, Erzurum kültüründe "yatsılık" olarak adlandırılan akşam öğünü eşliğinde misafirler ağırlandı. Yöresel mutfağın seçkin lezzetleri arasında göğermiş peynir, kavurmalı ve civil peynirli su böreği, lor dolması, tandır ketesi, tandır ekmeği, tereyağı ve limonlu çay ikram edildi. Kış mevsimine özgü olarak kar üzerinde hazırlanan tel helvası, türküler eşliğinde yapıldı. Halk Müziği Sanatçısı Mehmet Çalmaşur ile Mahmut Kıvanç'ın seslendirdiği türküler programa ayrı bir renk kattı. Vali Mustafa Çiftçi de tel helvası yapımına katılarak bu kültürel geleneğe verdiği desteği bir kez daha gösterdi. Palandöken Masterlar Koşu Grubu üyeleri de programa renk kattı.

 
Erzurum Barosu’ndan Kış Sporları etkinliği
 
Avusturya'dan dereceyle döndüler
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum Barosu’ndan Kış Sporları etkinliği
Erzurum Barosu, kuruluşunun 100. yılı etkinlikleri kapsamında avukat ve ...
Dede Korkut Öykü Yarışmasında geri sayım
Dede Korkut Öykü Yarışması başvuruları 13 Şubat'ta sona erecek
'Beyaz Kelebekler Cennete Uçtu'
Erzurum’da Gazze ve Filistin’de yaşanan insanlık dramına dikkat çekmek ...
 
TDED'den Türkçe hassasiyeti uyarısı
Ertaş yaptığı açıklamada hayatımızın her alanında karşılaştığımız dildeki ...
İzmir'deki dadaşlar herfene gecesinde buluştu
İzmir'de düzenlenen programla Erzurum'un köklü "herfene" geleneği yaşatılarak, ...
Ecdat Dede Korkut'a vefa
Bu yıl Bayburt'ta 30'uncusu düzenlenecek olan Uluslararası Dede Korkut ...
 
Yakutiye'de camiler Ramazan'a hazırlanıyor
Ramazan ayı öncesi Erzurum'da, Yakutiye Belediyesi ekipleri tarafından ...
Bakırcı Camisinde 'Haydi Çocuklar Camiye' etkinliği
Bakırcı Camisi İmam-Hatip Ömer Turhan’ın öncülüğünde ‘’Haydi Çocuklar ...
'Ayın Tarihi Dergisi'nin 2026 Ocak Sayısı yayında
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından hazırlanan “Ayın Tarihi” ...
 
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Emperyalizmin Oyunları
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Erzurum.. Ve Giden Gelmiyor, Acep Nedendir?
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Büyükşehir Halk Pazarları ve Allah Korkusu
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Yapay Zeka İllet mi, Nimet mi?
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Özgür ülke olmanın ilk şartı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Kül Rengi Harita
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Erzurum’un 2026 Beklentileri:

Göçün durması
Hızlı Tren
Doğalgaz ve enerjide indirim
Stadyum
Direkt uçak seferlerinin artırılması
Erzurumspor’un Süper Lige yükselmesi
2. OSB’nin tam kapasiteye ulaşması
Yatay yapılaşmaya geçilmesi
Tarımsal sanayi yatırımları


Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
PALANDÖKEN
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri